Härjedalen-ulykken:

- Det var glass overalt, masse blod i snøen. Det lå kropper under bussen

Ida (14) overlevde bussulykken i Sverige. Hun ble hengende i sikkerhetsselen og måtte hjelpes ned.

HENTET AV MAMMA OG PAPPA: Mamma Anneli og pappa Charles Ryberg kastet seg i bilen og kjørte den lange turen fra Borås til Sveg for å hente datteren Ida så snart de hørte om ulykken i morges. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
HENTET AV MAMMA OG PAPPA: Mamma Anneli og pappa Charles Ryberg kastet seg i bilen og kjørte den lange turen fra Borås til Sveg for å hente datteren Ida så snart de hørte om ulykken i morges. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SVEG (Dagbladet): - Det var glass overalt, masse blod i snøen. Det lå kropper under bussen.

Ida Ryberg (14) fra Borås utenfor Göteborg opplevde marerittet da bussen med henne og skolekameratene kjørte utfor veien og veltet i Härjedalen i dag morges. Tre er døde, mens fem alvorlig skadde ligger på ulike sykehus.

- Begynte å riste

De lettere skadde elevene og lærerne er innkvartert på forsamlingshuset i tettstedet Sveg. I ettermiddag har foreldre kommet for å hente barna.

- Jeg fikk vite om det i 07-tida. Det var Ida selv som ringte. Vi kastet oss i bilen og kjørte, sier 14-åringens far Charles Ryberg til Dagbladet.

ULYKKE: Buss med rundt 50 ungdommer veltet i Härjedalen I Sverige. Minst tre personer skal være døde, og rundt 30 skal være skadd. Video: Expressen TV Vis mer

Bussen var på vei til skistedet Klövsjö med 52 ungdommer, seks ledere fra Ängsskolan i Skene, i tillegg til sjåføren. De startet i går kveld og kjørte gjennom natta.

- Jeg fikk ikke sove så bra. Plutselig begynte bussen å riste. Jeg trodde den var kommet litt utenfor veien, og at den skulle ta seg inn igjen. I stedet havnet vi i grøfta, og jeg skjønte det hadde skjedd en ulykke, forteller Ida.

- Alle skrek og gråt

14-åringen sier hun først ikke trodde situasjonen var så alvorlig.

- Men alle skrek og gråt, forteller hun.

SJOKKERT: Inntrykkene fra ulykken har gjort dypt inntrykk på Ida. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SJOKKERT: Inntrykkene fra ulykken har gjort dypt inntrykk på Ida. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Ida satt til venstre i bussen, fastspent. Bussen ble liggende på høyre side, og hun ble hengende i sikkerhetsselen og måtte hjelpes ned av en kamerat.

Utenfor bussen møtte det grusomme synet av skadde ungdommer.

- En gutt så ut som en zombie. Jeg trøstet ei jente, søsteren hennes var skadd, forteller Ida.

- Ikke til å tro

Nå venter den lange kjøreturen tilbake til Borås med mamma og pappa. Ida sier hendelsen framstår som uvirkelig.

- Det er ikke til å tro, jeg er ganske sjokkert. Men nå kjenner jeg ingenting, sier hun.

14-åringen er forberedt på at hun kan få en seinreaksjon når hendelsen har sunket inn.

- Men jeg kommer ikke til å slutte å kjøre buss, slår hun fast.

- Skyldfølelse

Sokneprest Lars Stenman leder kirkens arbeid med de overlevende og foreldrene i Sveg. Også han er preget av det som har skjedd.

- Jeg er sjokkert. Vi har hatt mange store ulykker i distriktet, men dette er ikke dagligdags, sier han til Dagbladet.

Stenman sier stemningen på forsamlingshuset er dempet.

GIR KRISEHJELP: Sokneprest Lars Stenman har ansvaret for kirkens krisearbeid i Sveg. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
GIR KRISEHJELP: Sokneprest Lars Stenman har ansvaret for kirkens krisearbeid i Sveg. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Mange har en blanding av følelser. De er glade for å være i live, samtidig er klassekamerater skadd og døde. Noen føler skyld.

Soknepresten berømmer hjelpemannskapene for innsatsen.

- De har gjort en formidabel innsats, sier han.

I kveld er to busser fra det aktuelle busselskapet ventet til Sveg, for å hente elevene, lederne og foreldrene som fremdeles oppholder seg på forsamlingshuset.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer