- Det var godt å komme hjem!

Gilbert og Fosse kom arm i arm ut og ble mottatt som helter på Gardermoen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN/OSLO (Dagbladet.no): Et 50-talls mennesker møtte opp på Gardermoen for å motta legene Mads Gilbert (61) og Erik Fosse (58)  når de landet på norsk jord.

Flyet deres landet klokken 12.50. En drøy halvtime senere kom de arm i arm ut i avgangshallen der de møtte til øredøvende jubel.

- Det er godt å komme hjem, sier Erik Fosse til Dagbladet.no.

Legene tok seg god tid til å hilse på de mange som hadde møt frem, og ta i mot bilder og tegninger fra et titalls palestinske barn.

Det er også et enormt presseoppbud som følger begivenheten. Blant annet den arabiske nyhetskanalen Al Jazeera.

Mottagelsen ble både rørende og hjertevarm.

Hylles
- Vi har kommet for å hylle dem. Jobben de har gjort er helt fantastisk, sier lege Ahmed Elsais som jobber ved Rikshospitalet.

Sammen med tvillingsønnene Amir og Basel (4) har norsk-egypteren møtt frem for å vise sin støtte.

DØTRENE: Anna Engell Gilbert (27) og Siri Gilbert (31) venter på far sammen med et titalls palestinske barn.
DØTRENE: Anna Engell Gilbert (27) og Siri Gilbert (31) venter på far sammen med et titalls palestinske barn. Vis mer

- Jeg vil si ifra at de er på riktig spor. De har gjort det jeg ikke har kunnet gjøre. Dette handler ikke om å være lege, men om å være medmenneske, sier han og viser frem et bilde av Gilbert som kysser et palestinsk barn på pannen.

Døtrene til Gilbert, Anna Engell Gilbert (27) og Siri Gilbert (31) står i fremste rekke i den voksende velkomstkomiteen sammen med et titalls palestinske barn.

Lang hjemtur
Legenes første forsøk på å forlate Gaza endte med at hele kolonnen de reiste med måtte snu av sikkerhetshensyn. Men lørdag ettermiddag klarte følget å komme seg ut av Gaza og til grensen til nabolandet Egypt. På grunn av at de ikke hadde alle papirene i orden måtte de overnatte i ventehallen på gresestasjonen mellom Gaza og Egypt.

De har levd og jobbet 11 dager i strekk i det de selv beskriver som helvete på jord - krigsherjede Gaza.

Avbrøt juleferien
Gilbert avbrøt juleferien hjemme i Tromsø for å hjelpe palestinerne. Gilbert er Rødt-politiker i hjembyen Tromsø, og uttalt palestinavenn gjennom mange år. Dette har han aldri lagt skjul på.

De to legene jobbet på Shifa-sykehuset i Gaza. Gang på gang har de roset sine kolleger på det palestinske sykehuset, som har jobbet døgnet rundt for å hjelpe sine egne. Flere av dem har tatt i mot skadde og døde familiemedlemmer.
                       

STOLTE: Sammen med pappa og lege Ahmed Elsais står tvillingene Amir og Basel (4) på Gardermoen for å hylle  Gaza- legene Mads Gilbert og Erik Fosse når de ankommer Norge. Foto: Øistein Norum Monsen.
STOLTE: Sammen med pappa og lege Ahmed Elsais står tvillingene Amir og Basel (4) på Gardermoen for å hylle Gaza- legene Mads Gilbert og Erik Fosse når de ankommer Norge. Foto: Øistein Norum Monsen. Vis mer