«Det var ham eller meg.»

BODØ (Dagbladet): Slik så Daniel Mikkelborg (25) ut etter å ha blitt slått flere ganger med øks. - Det var ham eller meg. Noe annet utfall virket umulig, sier Mikkelborg til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sekunder etter basketaket med den drapstiltalte Jørn-Are Andersen Sæle ble Linn Charlott Nesblom drept med den samme kniven som ble brukt til å skremme Daniel Mikkelborg.

Det ble en iskald gjenforening mellom drapsmannen og han som nesten ofret livet sitt for å berge Linn.

- Jeg vil ikke fortelle hvilke følelser gjensynet med Sæle vakte. De følelsene er for sterke til å komme på trykk i Dagbladet, sier Daniel.

Han har krevd et erstatningsbeløp på inntil 75 000 kroner av Sæle - og det samme av 17-åringen som assisterte Sæle. I går ble Sæles og Mikkelborgs advokater enige om erstatning på 60 000 kroner.

- Daniel har vært utsatt for en enorm påkjenning. Han har blant annet gått sjukmeldt i nesten tre måneder, forteller bistandsadvokat Espen Strøm.

Truet på livet

De to tidligere kameratene vekslet knapt et blikk i løpet av de tre timene han satt i vitneboksen.

- Jeg ønsker at Sæle skal bli dømt så strengt som mulig, sier 25-åringen til Dagbladet.

I så måte bidro han aktivt selv. Daniel var krystallklar da han beskrev hva Sæle (28) skal ha truet ekskjæresten Linn (16) med på telefonen da gjerningsmannen ringte få minutter før drapet.

- Jeg hørte Linn si at det var slutt, og at Sæle måtte forstå det. Da hun la på, virket hun redd. Hun fortalte at han hadde svart: «Nå kommer jeg og dreper deg.»

Slåsskamp og drap

Mikkelborg trøstet Linn: - Jeg sa at det var én ting å si noe sånt, noe helt annet å gjøre det.

Men få minutter seinere sto Sæle i stua, der ti festdeltakere var samlet:

- Linn satt på fanget mitt, med ryggen til. Sæle gikk rett bort og prikket henne på skulderen. Da Linn snudde seg, slo han henne med knyttneven i ansiktet. Det var et hardt slag, fortalte Mikkelborg.

- Jeg reiste meg, og Sæle trakk da ei øks. Plutselig svingte han øksa og slo etter meg. Kort etter kom et nytt slag, som traff meg i tinningen.

På det tredje slaget klarte en skadd og omtåket Mikkelborg å gripe tak i øksa, og de to havnet i slåsskamp på liv og død i sofaen. Mikkelborg slo en ståltermos i hodet på Sæle.

- Med sin ledige hånd trakk han da kniv, og ropte at han skulle kjøre den i meg om jeg ikke slapp øksa. Deretter kommanderte han hjelperen sin (en medtiltalt 17-åring red.anm.) til å slå meg i hodet med et bordbein.

En svært omtåket Daniel kom seg deretter løs og forsøkte å ringe etter hjelp. Men Sæle overtok bordbeinet og slo telefonen ut av hendene på ham. Daniel vaklet ut på badet, der alt svartnet.

- Da jeg kom ut igjen, lå Linn på golvet. Sæle og 17-åringen var forsvunnet.

- Daniels vitneprov gjorde et sterkt inntrykk på retten, tror bistandsadvokat Espen Strøm.

Telefontrussel

Telefonsamtalen mellom Linn og Sæle er ett av flere indisier som førstestatsadvokat Geir Fornebo mener skal holde til dom for overlagt drap.

I går forklarte Ronny Nilsen (27) - også til stede under selve drapshandlingen - at han var sammen med Linn fredagen uka før.

Denne fredagen ringte Sæle til Linns mobiltelefon 10- 15 ganger. Han sa: «Du må være jævlig forsiktig, ellers skal jeg drepe deg! »

SLOSS FOR LIVET: Daniel Mikkelborg ble påført flere hodeskader som følge av økseslagene.