- Det var han som kom med mat. Det var han som voldtok meg

Elisabeth insisterer på at moren Rosemarie var helt uvitende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

AMSTETTEN (Dagbladet): - Josef Fritzls motiv var å gjenskape sin første familie med datteren, sa etterforskningsleder Franz Polzner på en pressekonferanse i går.

- Han hadde i realiteten tre liv. Ett med sin opprinnelige familie, der barna nå er voksne. Ett med adoptivbarna han hentet opp fra kjelleren. Og ett med Elisabeth og barna i kjelleren, sier Polzner.

I sin første samtale med politiet, har incestofferet Elisabeth Fritzl (42) insistert på at moren Rosemarie var helt uvitende om Josef Fritlzs dobbeltliv.

- Mamma visste ingenting, skal Elisabeth ha sagt til etterforskerne, ifølge den tyske avisa Bild.

Politioberst Franz Polzer bekrefter denne uttalelsen overfor Dagbladet.

- Det var han som gjorde det. Det var han. Det var han som låste meg inne. Det var han som kom med mat. Og det var han som voldtok meg, sa Elisabeth ifølge Polzer.

Moren og søsteren hennes Christine lette i årevis etter Elisabeth, på togstasjoner og der hjemløse pleide å oppholde seg. I brevene Fritzl tvang Elisabeth til å skrive, sto det at hun hadde rømt hjemmefra for å bli med i en sekt.

- Vi drev mye detektivarbeid for å finne ut hvor denne sekten kunne være, sier Christine til AP.

SAMMEN IGJEN: Elisabeth og moren Rosemary er nå sammen for første gang på 24 år. Elisabeth har forklart at faren Josef Fritzl var alene om å holde henne fanget. Foto: Scanpix
SAMMEN IGJEN: Elisabeth og moren Rosemary er nå sammen for første gang på 24 år. Elisabeth har forklart at faren Josef Fritzl var alene om å holde henne fanget. Foto: Scanpix Vis mer

- Sønnen hadde nøkkel

Så langt har politiet sikret Fritzls DNA på flere steder i kjelleren, uten å finne spor etter andre utenfra. De har ennå ikke fått full oversikt over Fritlzs underjordiske bunkersystem, men sa i går at prosjektet ble påbegynt allerede i 1978, da datteren Elisabeth bare var 12 år gammel.

- Hele tanken om at Fritzl skulle hatt en medhjelper, særlig fra sin egen familie, er helt absurd. Hva skulle drevet noen til å ville hjelpe han? Det kan jeg virkelig ikke forestille meg. Ja, det er vanskelig å skjønne at han har gjort alt dette alene. Men Fritzl har hatt en utrolig kriminell energi. Han er et unikum i kriminalhistorien, sier Polzer.

En tidligere leieboer i huset har sagt til politiet at han så en av Fritlzs sønner gå ned i kjelleren, og at han også hadde nøkkel.

- Denne nøkkelen var bare til det ytterste rommet, i den vanlige kjelleren. Det tror jeg ham på. For å komme inn i fangehullet måtte man gå gjennom åtte dører, sier Polzer.

- Hva har Rosemarie selv forklart om ektemannens oppførsel i disse åra?

- Jeg kan ikke si noe om hennes forklaring, sier Polzer.

På politiets pressekonferanse i går kom det også fram at Josef Fritzl skal ha hatt to hjerteinfarkt, og måtte ligge åtte dager på sykehus.

- Det var han som kom med mat. Det var han som voldtok meg

Banket opp

Ifølge en tidligere kollega av Rosemarie Fritzl, bodde hun i flere år borte fra mannen, i gjestehuset paret eide et par timer utenfor Amstetten.

- Josef slo henne, og hun var livredd for ham. Hun elsket barna sine, men gjestehuset de eide var en god unnskyldning for å forlate ham. Hun trodde at hvis hun ikke kom seg ut, kom han til å drepe henne. Rosemarie pleide å krympe seg hver gang han var til stede, sier Anton Klammer (57) til den engelske avisa Sunday Mirror.

- Barna ble boende med Josef, fordi de gikk på skolen, men noen ganger var de noen dager hos Rosemarie. Hun var en kjærlig mor. Jeg er sikker på at hun ikke hadde noen anelse om hva som foregikk, sier Klammer.

Ifølge etterforskningsleder Polzer, var ikke Fritzl en mann som tolererte spørsmål om hva han drev med.

- Han var en tyrann. Verken kona eller barna hadde noe med å spørre om hva han bedrev dagene med, det gjorde han helt klart, sier Polzer.

Forsvares av søsteren

Også Elisabets søster, Christine, forsvarer kona til Josef Fritzl.

- Hør her, jeg var selv redd for ham når vi møttes i familieselskaper, og turte ikke å si noe som på en eller annen måte kunne fornærme han. Så du kan selv tenke deg hvordan det må ha vært for kvinnen som tilbrakte så mange år med ham, sier hun i et intervju med AP.

Ifølge svigerinnen satt Josef Fritzl ett og et halvt år i fengsel, etter en voldtekt.

- Arrestasjonen var et sjokk for søsteren min, men hun fokuserte på å holde familien sammen. Hun mente vel at alle kan gjøre feil, sier Christine.

- Det som har skjedd har fått hele verden hennes til å rase sammen, sier søsteren.