- Det var helt fantastisk å møte Joshua igjen. Vi satt og holdt på hverandre hele tiden

Får tilbringe tid med sin drapsdømte sønn for første gang på over fire år.

I FENGSEL: Tjostolv Moland (svart trøye) og Joshua French på cella i Sentralfengselet i Kisangani.
Foto: Tore Bergsaker/Dagbladet
I FENGSEL: Tjostolv Moland (svart trøye) og Joshua French på cella i Sentralfengselet i Kisangani. Foto: Tore Bergsaker/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kari Hilde French har ankommet Kongo, og får tilbringe tid med sin drapsdømte sønn for første gang på over fire år.

Onsdag besøkte hun sønnen Joshua French i fengselet for første gang.

Oppholdet i Kongo har så langt vært svært vellykket, forteller Kari Hilde French til NTB.

- Det var helt fantastisk å møte Joshua igjen. Vi satt og holdt på hverandre hele tiden, sier hun.

- På en måte var det som om jeg hadde sett ham i går, men samtidig ser jeg at han er blitt eldre. Fire år eldre.

- Hygger oss Kari Hilde French reiser sammen med sjømannsprest Knut Lyngseth.

Da de to kom til fengselet onsdag, møtte de Joshua French og Tjostolv Moland og fikk tilbringe tid med fangene på en åpen plass utendørs i fengselet.

- De hadde satt fram fire plaststoler under en teltduk ute på plassen, og vi fikk sitte og prate, vandre rundt arm i arm og hygge oss, sier Kari Hilde French.

Besøket i Kinshasa varer i en uke, og i løpet av den tiden planlegger hun å tilbringe tid med sønnen hver dag.

Dramatikken setter sine spor Joshua French og Tjostolv Moland har vært fengslet i Kongo siden mai 2009. De er blitt dømt til døden i tre rettsinstanser for drapet på sjåføren Abedi Kasongo.

French og Moland bor på egne celler i fengselet i Kinshasa, men Kari Hilde French forteller at det i den samme bygningen ligger både sykecelle og en celle for avstraffing, og det er mye bråk rundt dem.

- Jeg merker på dem at de nesten ikke tåler lyd mer, de er så slitne i hodet. All dramatikken de har opplevd setter sine spor, sier hun.

Arbeider for å få sønnen benådet Under sitt besøk i Kongos hovedstad skal Kari Hilde French ha møter med en rekke personer for å tale sønnens sak, i håp om at de to drapsdømte fangene skal bli benådet.

I KONGO: Her viser Kari Hilde French fram noe av det hun planla å ta med til Kongo.  Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet
I KONGO: Her viser Kari Hilde French fram noe av det hun planla å ta med til Kongo. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet Vis mer

Hun har med seg rundt 1000 brev fra familie, venner og andre som ber president Joseph Kabila om å benåde de norske fangene. Helst vil hun levere brevene til presidenten selv, men innser at det kan bli vanskelig.

- Han gir nesten aldri audienser, men jeg prøver å komme så nær ham jeg kan, sier Kari Hilde French.

30. juni feiret Kongo sin uavhengighetsdag, og president Kabila har i den anledning lovet å benåde noen fanger.

Vil ha fangene til Norge Joshua French er også britisk statsborger, og norske og britiske myndigheter jobber for å finne en løsning for å få French og Moland til Norge, ved soningsoverføring, benådning eller ved at de kan bli løslatt uten videre begrunnelse.

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) tok opp saken med president Kabila under et afrikansk toppmøte i Etiopia i mai i år.

(NTB)