Frogner-drapet:

- Det var helt vanvittig

Voldsomt sprengningsarbeid, materialer i brann og «totalt kaos» er blant beskrivelsene som brukes om «betongskjelettet» på Oslos beste vestkant som nå står sentralt i en pågående drapsetterforskning.

KONFLIKT: Den drapssiktede mannen ble hyret inn av drapsofferet og hennes nå avdøde ektemann, i forbindelse med en byggesak, blant annet på denne adressen i Oslo. Video: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Byggeprosjektet, som av politiet etterforskes som mulig motiv for at en kvinne i 50-åra ble skutt og drept på åpen gate i Oslo onsdag morgen, har vært en verkebyll i villastrøket på Frogner i Oslo i lang tid, følge naboene.

Den nå drapssiktede mannen i 30-åra ble i 2016 hyret inn som prosjektleder for utbygging på to av eiendommene til drapsofferet og hennes ektemann, som døde tilbake i 2018.

Ifølge Dagbladets opplysninger har konflikten pågått nærmest siden utbyggingsavtalen ble inngått i 2016, og like før jul ble den nå drapssiktede mannen dømt til å betale nærmere 12 millioner kroner i erstatning til den avdøde kvinnen i 50-åra. Saken er anket til lagmannsretten.

Torsdag skulle den drapssiktede mannen ha møtt i Oslo tingrett hvor selskapet hans skulle bli tvangsoppløst.

Den siktede har foreløpig ikke tatt stilling til skyldspørsmålet i drapssaken, men samtykker til varetektsfengsling som er satt til fire uker.

- Totalt kaos

Hans-Jacob Hansen i HJH Rådgivning har siden høsten 2018 ledet kartleggingen for opprydningsarbeidet på byggeprosjektet, og beskrev tilstanden som «totalt kaos» overfor retten. I rettspapirene kommer det fram at retten finner beskrivelsen treffende.

- Dommen gir en korrekt gjengivelse av den vurderingen som jeg har gjort av saken, sier Hansen til Dagbladet.

Han ønsker ikke å kommentere saken ytterligere, fordi han fortsatt har et pågående engasjement for avdøde, og sannsynligvis må møte i retten igjen ettersom dommen er anket.

Les svaret fra den siktedes advokat litt lenger nede i saken.

FENGSLES: Den siktede mannen etter drapet på Frogner blir varetektsfengslet i fire uker, ifølge kjennelsen fra retten. Video: NTB Vis mer

- Flammene sto høyt til værs

- Det er en ganske intrikat byggesak, og ikke noe hyggelig byggeplass. Det er trist å tenke på hvordan det var før. Jeg er så oppgitt at jeg har nesten ikke ord, sier Karina Nagell-Erichsen, som har eiendommen med luksusprosjektet som sin nærmeste nabo.

- Det har vært alt fra gravemaskiner som velter gjerdet mitt til stein som faller inn på tomta. Det virket helt uansvarlig på meg fra begynnelsen av.

BEKYMRINGER: Flere av naboene har gitt uttrykk for kritikkverdige forhold rundt byggeprosessen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BEKYMRINGER: Flere av naboene har gitt uttrykk for kritikkverdige forhold rundt byggeprosessen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

En morgen brøt det ifølge Nagell-Erichsen også ut en kraftig brann, som ifølge naboen skyldtes at det ble brent bygningsmaterialer på naboeiendommen.

- Det var helt vanvittig. Plutselig sto det flammer høyt til værs og røyken kunne ses over hele byen. Det var bål med byggematerialer som brant. Heldigvis spredte det seg ikke, og brannvesenet var kjapt på plass, men det viser hvor uansvarlig det som foregikk var.

Hun forteller også om omfattende sprengningsarbeid på tomta.

- Det er et krater av et hull som ble dypere og dypere. Det var en helt sinnssyk pigging. Det er vel 2,5 underjordiske etasjer der.

Slik svarer advokaten

Advokat Per Conradi Andersen representerer den siktede mannen i byggesaken, som er anket til lagmannsretten.

Han sier han ikke er kjent med den angivelige brannen, og sier at dette ikke er en del av tvistesaken.

- For øvrig var byggherre engasjert på byggeplassen tilnærmet hver dag, og fulgte selv opp arbeidene, sier han til Dagbladet, og legger til at alle omkostninger som påløp ble direkte betalt av byggherre.

Onsdag kveld sa Conradi Andersen til Dagbladet at den siktede ble engasjert i 2016, og fikk beskjed om at han ikke skulle jobbe noe mer med prosjektet fra sommeren 2018.

- Dette byggeprosjektet har et format som i størrelse overgår det de fleste er vant med. Det er åpenbart at et slik prosjekt ikke er noe naboene har sett på med blide øyne, sa han.

Bygget over tillatelse

Det framgår av en redegjørelse til Plan- og bygningsetaten i mars 2019 at det var bygget større enn det var gitt tillatelse til. Huset hadde da et bruksareal på totalt 1405 kvadratmeter boareal.

Det var dermed bygget 510 kvadratmeter mer enn tillatt i rammetillatelsen.

Advokat Conradi Andersen sier at det i ettertid er søkt om utvidet tillatelse, og at denne er innvilget.

BYGGEPROSJEKTET: Slik ser det idag ut på byggetomta. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BYGGEPROSJEKTET: Slik ser det idag ut på byggetomta. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Denne omfatter mesteparten av de 510 kvadratmeterne, med unntak av et lite område som lå for nærme grensa til en nabos tomt, ifølge advokaten.

- Essensen i anken er blant annet at han er dømt til å betale kostnadene for disse 500 kvadratmeterne. Det er verdi som er tilført byggherre etter byggherres ønske. Det er spesielt at han skal bekoste det av egen lomme, sa Conradi Andersen onsdag.

Mannens forsvarer i drapssaken, Ole Petter Drevland, sa onsdag til Dagbladet at han ikke har noen kommentarer til den sivilrettslige saken. Torsdag opplyser han at dette er uforandret.

Ambassaden fryktet for sikkerheten

Den spanske ambassaden i Oslo, som også er en av eiendommens nærmeste naboer, har ytret bekymring for prosjektet gjennom et nabovarsel. Også der blir den omtalte brannen nevnt.

- Vi informerer også om at arbeidene som er iverksatt av eieren startet en brann ved siden av Den spanske ambassaden, som hadde behov for at brannvesen og politi kom til stedet, skriver ambassaden i sitt svar til nabovarselet i offentlige dokumenter.

Ambassaden benytter også anledningen til å informere om at de fortsatt venter på at et gjerde som er skadet av arbeidene på tomta skal bli reparert, og at entreprenøren har gått med på å betale kostnadene for dette.

- Som du kanskje forstår, så utgjør disse problemene en bekymring for sikkerheten til Den spanske ambassaden i Oslo, skriver ambassaden og ytrer samtidig ønske om et møte for å få mer informasjon om prosjektet så snart som mulig.

Dagbladet har tatt kontakt med ambassaden for en kommentar, men har foreløpig ikke fått svar.

Ba om at arbeid ble stanset

I forbindelse med nabovarselet sa også Nagell-Erichsen i klartekst hva hun mente om prosjektet, og skrev at det hadde medført «at tilnærmet alle trær og vegetasjon på eiendommen er rasert, og at hele bygningen har fått stå som et spøkelsesliknende betongskjelett i flere år».

Hun ba samtidig om at eksisterende, angivelig ulovlige utvidelser mot hennes eiendom ble fjernet, og at de planlagte terrassene mot sør ikke ble noe av.

Nagell-Erichsen forteller at hun flere ganger forsøkte å komme i kontakt med både byggherre, den drepte kvinnen i 50-årenes nå avdøde ektemann, samt den nå drapssiktede mannen, for å forhøre seg om prosjektet.

- Men jeg kom aldri fram. De tok aldri telefonen.

Som Dagbladet omtalte onsdag, har byggesaken preget nabolaget i lang tid.

- Det har vært møter og diskusjoner mellom oss naboene. Alle var bekymret for at det nettopp skal bli stående som det nå gjør. For min del har jeg persiennene nede stort sett hele tida på den sida av huset.

- I ettertid ser jeg at jeg burde klaget, men det er vanskelig å skjønne hva som foregikk der.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer