- Det var hennes valg

Den sju år eldre fetteren nekter for tvangsekteskap. - Hun hadde masse frihet og sterk personlighet, sier han om 13-åringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mannen som skal ha blitt viet med sin kusine (13) mot hennes vilje i en muslimsk seremoni i 2006, forklarere seg i dag i Oslo tingrett.

- Det var bare meg og henne sitt valg. Det var ingen som presset henne til å gjøre dette. Jeg spurte om hun ville være sammen med meg, og hun sa at jeg var bedre enn andre hun ikke kjente. Hun hadde masse frihet. Hun hadde veldig sterk personlighet til å tenke klokt og ta valg for seg selv, sier fetteren.

24-åringen er sammen med sine egne foreldre og sin onkel og tante - foreldrene til den nå 17 år gamle jenta - tiltalt i saken. Den er trolig den mest alvorlige tvangsekteskapsaken som har havnet i retten i Norge.

- Forlovelse, ikke ekteskap Stikk i strid med jentas versjon, tegner han et bilde av et helt uskyldig forhold dem imellom der det ikke var noe ekteskap, tvang, vold eller overgrep. Sentralt i saken står den spesielle seremonien i leiligheten til faren hans for fire år siden, der det sto en imam bak ei dør som skal ha stilt jenta religiøse spørsmål for å stadfeste det påtalemyndigheten mener var en ekteskapsinngåelse.

- Det var en forlovelsesfest, ikke en ekteskapsfest. Jeg og henne skulle bli kjærester for å si det sånn, sa fetteren i retten i dag.

- Var det en imam tilstede?, spurte dommeren.

- Jeg trodde det var noen der, men det var ikke noen som snakket til meg direkte.

Mens han overfor politiet har forklart både at forlovelse er synonymt med at man er gift, at det var en imam og to irakiske vitner til stede ved den antatte "vielsen", endret han i retten forklaring flere ganger. "Det kan hende" og "det er mulig" svarte han på spørsmålene fra aktor om hvilke personer i de to familiene som var tilstede på flere møter i forkant av seremonien.

24-åringen poengterer at det aldri er inngått noen ekteskapskontrakt. Han sa i dag først at han ikke kjøpte en ring til 13-åringen før et par uker etter seremonien, før han seinere bekreftet at det var forlovelsesringer knyttet til selve dagen.

- Ingen påvirkning Mens den i dag 17 år gamle jenta har forklart seg om maktforhold der onkelen var sentral i tillegg til hennes egen far, nekter 24-åringen for at hans far hadde noen som helst makt overfor kusinens familie, eller at det var foreldreparene som bestemte hvem jenta skulle gifte seg med.

-  Det er ingen som har påvirkning på hennes familie. Det var ikke noe press mot henne, sier fetteren, som flere ganger gjorde det klart at jenta hele tiden har gjort som hun selv ønsket.

Jenta har også beskrevet flere overgrep, men tiltalte nekter for å ha hatt sex med kusinen med unntakt av én enkelt anledning i fjor der alt skal ha vært frivillig. 24-åringen hevder at heller ikke hans far eller mor har vært voldelig mot kusina.

- Faren og moren min har aldri behandlet henne på en aggresiv måte slik hun beskriver, sier fetteren.