HAST OM HEST:  Helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre går selv aktivt inn i hestekjøttskandalen i ettermiddag - sammen med landbruks- og matminister Trygve Vedum Slagsvold. Foto: Peder Gjersøe / NTB Scanpix.
HAST OM HEST: Helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre går selv aktivt inn i hestekjøttskandalen i ettermiddag - sammen med landbruks- og matminister Trygve Vedum Slagsvold. Foto: Peder Gjersøe / NTB Scanpix.Vis mer

Det VAR hestekjøtt i First Price Lasagne

Helseministeren innkaller til hastemøte i ettermiddag. Her er de fire andre hestekjøttvarene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Helseministeren har innkalt Mattilsynet, Forbrukerrådet og matbransjen til et hastemøte om hestekjøttsaken klokka 16 i ettermiddag, opplyser Helse- og omsorgsdepartementet.

Her er de fem merkevarene som er trukket tilbake fra norske dagligvarebutikker:

• Fryst Coop lasagne, 400 gram og en kilo. • Frossen Lasagne bolognaise, 1 kg, (hos Rema) • Frossen Delish lasagne (solgt hos Ica) • First price frossen Lasagne • Findus Lasagne Bolognese, 375g & 900g
Både helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre og landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum inviterer skal delta på møtet for å drøfte tiltak som kan beskytte forbrukere mot mulige skadevirkninger av å ha spist kjøtt med medisinrester etter veterinærbehandling.

Lasagne fra Findus og First Price, levert av den franske fedigmatprodusenten Comingel ved et anlegg i Luxembourg, er fjernet fra fryserne i norske dagligvarebutikker fordi det var mistnake ulovlig hestekjøtt i varene - det meste med opprinnelse fra Romania.

Det VAR hestekjøtt Landets største dagligvareaktør - NorgesGruppen - med Kiwi, Spar, Meny og Joker-butikkene - fikk ved 13-tiden i dag svaret på en laboratorietest som viser at det har vært hestekjøtt i First Price-lasagnen.

- Vi nar vært utsatt for rendyrkede kjeltringstreker fra den franske produsenten. Ettermiddagens testresultater viser at det var på innhold av hestekjøtt, men ikke om kjøttet inneholder medisinrester etter veterinærbehandling. Det er en annen analyse, sier konserndirektør for kommunikasjon i NorgesGruppen, Per Roskifte til Dagbladet.

Han og flere andre representater for NorgesGruppen skal være med på ettermiddagens møte med de to statsråder.

- Det er ikke flere varer i våre forretninger med innhold av hestekjøtt. Det var fredag for en uke siden at First Price-lasagnen ble trukket tilbake fra våre forretninger, og vi har bedt kundene sjekke om de har disse varene i fryseren hjemme. Vi har ikke fått mange henvendelser, sier Roskifte til Dagbladet.

1 500 norske hesteslakt Årlig blir om lag 1 500 norske hesteslakt brukt i norskproduserte kjøttvarer, hovedsaklig spekepølser - eller svartpølse - som Stabburpølse og Haugpølse.

- Det er svært strenge regler for å slakte hest til mat her i landet, blant annet krav til veterinærattest for å sikre at det ikke finnes medisinrester i kjøttet, opplyser seksjonsjef Randi Edvardsen i Mattilsynet til Dagbladet.

Dansk hestepizza ? Det var 16. januar i år at den første alarmen gikk. DNA-tester i Irland påviste hestekjøtt i hamburrgere, angivelig fra Romania.

Seinere er det konstatert hestekjøtt kamuflert som storefekjøtt i i matvarer i Storbritannia, Frankrike, Sverige og Tyskland.

Nå er det også mistanke om kamuflert hestekjøtt i dansk pizza.

Danske kontrollmyndigheter har i dag gått til aksjon med et slakteri på Jylland og flere kunder som kjøper kjøtt derfra til pizza.