- Det var hysterisk intenst

Anette Linde - kvinnen Helge Fossmo har beskrevet som «sitt livs kjærlighet» - fortalte i formiddag retten om sitt forhold til pastoren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) På rettssakens åttende dag var det Anette Linde (26) sin tur til å fortelle om sitt forhold til pastoren.

Politiet mener det var kjærlighetsforholdet mellom pastor Helge Fossmo og nabokona som drev pastoren til å manipulere barnepiken Sara Svensson til skyte Alexandra Fossmo og Daniel Linde.

Forandret seg

Ifølge Expressen tok Daniel Linde nesten blikket fra pastoren under konas vitnemål, der hun forklarte hvordan hun og pastoren innledet sitt forhold. Om hvordan de pleide å møtes i smug om nettene, i et gjesteværelse i Fossmos hus - med pastorens kone sovende i etasjen over. Og om hvordan de snakket om å skille seg fra ektefellene, for å satse på en framtid sammen.

I politiavhør har hun fortalt at hun var svært forelsket i pastoren.

Men så - i høst - begynte han å fortelle merkelige ting. Som at hans hustru og hennes mann skulle dø. Om hvordan alt var «forutbestemt» - de skulle begge «hentes hjem».

- Mye ble sagt som på spøk, men han har også sagt at det her likevel var som en dårlig film, så de kunne like gjerne bli skutt. Det var noe han trodde skulle kunne hende, fortalte Linde.

Linde fortalte hvordan Fossmo begynte å forandre seg, bli både temperamentsfull og sjalu, og om hvordan hun etterhvert fryktet ham.

- Jeg var veldig redd ham på slutten. Han kunne ikke beherske seg, det føltes som om han kunne slå til meg når som helst. Han så helt annerledes ut enn tidligere, fortalte Linde, ifølge Aftonbladet.

- Uttrykte ingen sorg

Få timer før drapet på Alexandra og drapsforsøket på Daniel, traff hun pastoren. For første gang følte hun at han ønsket henne ut av huset. Han sa han hadde vondt i hjertet, og at noe skulle skje.

Lindes beskrivelse av pastoren etter drapet på kona, er ingen beskrivelse av en sørgende ektemann. Tvert i mot - ifølge Linde uttrykte han ingen sorg. I alle fall ikke overfor henne.

- Han var også frustrert over at min mann overlevde skuddene, fortalte Linde fra vitneboksen.

Pastoren og Linde skal ha utvekslet 155 til dels hete tekstmeldinger de åtte dagene fra politiet startet avlyttning av paret, til de ble pågrepet.

Føler seg lurt

Linde ble pågrepet sammen med pastoren 28. januar i år, mistenkt for delaktighet i drapet på Alexandra Fossmo og drapsforsøk på sin egen mann, Daniel Linde. Hun ble sittende i varetekt i 14 dager før statsadvokaten kom til at mistanken mot henne var svekket, og hun ble løslatt 11. februar.

Fem dager senere møtte hun på politihuset, med seks avslørende punkter om pastoren skrevet på en papirlapp. Der beskriver hun ifølge Expressen hvordan pastoren manipulerte og kontrollert henne. Hun skal være sint på seg selv fordi hun lot seg lure, og har i likhet med Åsa Waldau (Kristi brud) ha endret oppfatning av pastoren. Papirlappen ble levert bare en måned etter at hun planla bryllup med pastoren, og skrev følgende sms til sin elskede:

«Åh min Älskade! Vad jag längtar efter Dig! Ä lskar Dig så obeskriveligt! Du är mitt allt, mitt enda! Vill vara Din fullt ut nu!»

I ettertid uttryktker hun fortvilelse over forholdet til pastoren:
- Jag har tatt så fryktelig feil når det gjelder ham.

I retten beskrev pastoren Anette Linde som sitt livs store kjærlighet».

NØKKELVITNE: Anette Linde (32) vokste opp i Knutby, og har vært gift med Daniel Linde i syv år. Ekteparet bygde hus ved siden av pastor Helge Fossmo i 2001. Naboforholdet kulminerte i drapet på pastorens andre kone, Alexandra Fossmo, og drapsforsøket på Lindes ektemann Daniel Linde 10. januar i år. I dag forteller Anette Linde retten om sitt forhold til pastoren.
OVERLEVDE: Daniel Linde overlevde mirakuløst da han ble truffet av to kuler på kloss hold den fatale natten den 10. januar i år. Han er daglig tilstede i Uppsala tingsrätt der han følger rettssaken mot Helge Fossmo og Sara Svensson.