Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det var ikke bare stive nakker vi masserte

I dag ble kvinnen (46) dømt til tre og et halvt års fengsel. Men selv er hun på tur i utlandet med datteren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Klokka 15 i dag falt dom i Studio 70-saken i Oslo tinghus. Den hovedtiltalte kvinnen som har blitt utpekt som horemamma, ble dømt til tre og et halvt års fengsel.

Men selv var ikke kvinnen til stede i retten da dommen ble opplest. Ifølge forsvareren er kvinnen på reise i utlandet sammen med datteren, som også var tiltalt i saken.


Ble ikke trodd
46-åringen har i løpet av rettssaken hardnakket avvist at hun har hatt noe å gjøre med narkotikasmugling. Men hun ble ikke trodd av retten i dag. Retten mener at det er usannsynlig at kvinnen ikke visste at det var narkotika som ble smuglet.

Kvinnen ble også utpekt som lederen for bordellet Studio 70, og ikke trodd av retten på sine påstander om at hun ikke var driveren av det.

En medtiltalt kvinne (33) fikk enda strengere straff for virksomheten: Hun ble dømt til fire års fengsel for narkotikasmugling og medvirkning til dette.

I tillegg til de to hovedtiltalte satt ni personer på tiltalebenken i saken, åtte kvinner og én mann. Jentene var blant annet tiltalt for brudd på legemiddelloven, brudd på straffeloven og brudd på narkotikalovgivningen. Flere av dem ble dømt til 300 timers samfunnsvirksomhet.

Anmeldt for trusler og hallikvirksomhet

I 2002 slo politiet til mot bordellet Studio 70 i Helgesensgate på Grünerløkka. Det var en tidligere ansatt som hadde anmeldt bordellmammaen (46) for trusler og hallikvirksomhet. Også foreldreutvalget i barnehagen like ved hadde anmeldt stedet. De mente det var for mange lettkledde jenter rett utenfor barnehagen.

Politiet hadde før aksjonen overvåket stedet i fem dager. De registrerte rundt 60 personer på besøk både fredag og lørdag.

10 kvinner og en mann sto tiltalt i straffesaken, som startet i november i fjor. De fleste av dem er unge jenter som risikerer straff for kokainsmugling. Horemammaen selv var tiltalt for hallik- og narkotikalovbrudd, mens den andre hovedtiltalte, en 33-årig kvinne, var tiltalt for narkotikalovbrudd.

NÆRT FORHOLD: Den 20 år gamle datteren til bordellmammaen (bak til høyre) satt på tiltalebenken før jul sammen med sin mor (foran til venstre). Begge er tiltalt for narkotikasmugling. Moren, som er tiltalt for hallikvirksomhet, sier at hun og datteren hadde et nært forhold. Foran til høyre den andre hovedtiltalte i saken. Tegning: Esther Maria Bjørneboe
NÆRT FORHOLD: Den 20 år gamle datteren til bordellmammaen (bak til høyre) satt på tiltalebenken før jul sammen med sin mor (foran til venstre). Begge er tiltalt for narkotikasmugling. Moren, som er tiltalt for hallikvirksomhet, sier at hun og datteren hadde et nært forhold. Foran til høyre den andre hovedtiltalte i saken. Tegning: Esther Maria Bjørneboe Vis mer

- Stolt

At det virkelig dreide seg om et horehus, har ingen nektet for. Da rettssaken startet før jul, sa hovedtiltalte blant annet:

«Vi ga massasje også, men det var ikke akkurat fysioterapeuter som søkte jobb hos oss.»

«Det var ikke bare stive nakker vi masserte.»

Kvinnen som nå er dømt til tre og et halvt års fengsel, er stolt av å kalle seg «horemamma», og fortalte retten at hun var en «døråpner for bordellvirksomheten i Norge». Men hun nektet straffskyld, og hevdet hun bare var en av mange likeverdige i bordellet. Og narkotika avviste hun all befatning med:

- Jeg er med på alt det der om prostitusjon, men dopdelen vil jeg ha meg frabedt.

- Jeg var sjelesørger, omsorgsperson, psykolog og vaskedame for dem, sa horemammaen, som la til at hun lett kan oppfattes som sjefen, siden hun er kjapp og autoritær. Men hallik var hun ikke.

- Halliker utnytter og slår jentene. De hallikene jeg kjenner bor i feite kåker og har feite biler. Jeg kjører trikk og går på sosialen.

Datteren smuglet kokain

Men aktor mener tvert om horemammaen og 33-åringen har vervet jenter helt ned i 15-16-årsalderen til å smugle kokain, en av dem er hovedtiltaltes egen datter.

Den nå 20-år gamle datteren bodde sammen med moren i etasjen over horehuset. Hun var bare 15 år da hun smuglet kokain og hun ble stoppet av tollerne på Gardermoen, slik også flere av de andre tiltalte i saken ble.

Hun erkjenner straffskyld, men hevder hun ikke smuglet på oppdrag av moren, men den andre hovedtiltalte i saken.

10 år gammel spurte datteren moren: «Mamma, hva er toppløsmassasje?» vitnet moren på i rettssaken. Men mor tror ikke datteren har lidd noen overlast:

- Hun fikk innblikk i et spesielt liv, men vi levde ikke et spesielt liv hjemme. Jeg tror hun har hatt en jævlig god oppvekst. Hun har aldri hørt to mennesker kjefte på hverandre. Vi har hatt det bra, vi har hatt det innmari bra, med masse penger og reiser, sa mor i retten.

Datteren ble innlagt med posttraumatisk stressyndrom etter siktelsen.

- Det mest kyniske var at de fikk noen av jentene til å ta med seg barna for å bortlede tollernes oppmerksomhet, sa aktor Per Egil Volledal i prosedyren før jul.

De fleste jentene var bare 15 -17 år gamle da de ble sendt ut i verden med en kilo kokain i bagasjen. Mange hadde narkotikaproblemer og tilhørte miljøet rundt Studio 70.

Telesex

Rettssaken som gikk i november og desember var fylt med både tragedier, kjappe replikker, samfunnstopper, krangler og dramatikk.

Det ble kjent at en ansatt i Telenor sørget for installering av fasttelefon i massasjeinstituttet fikk gratis sex i nesten seks måneder, ifølge tiltalte en høyt plassert i systemet.

- Mannen var fast kunde og var litt høyt oppe i Telenor. Han la inn fasttelefon i studioet og vi betalte i naturalia» sa bordellmammaen i retten.

Hennes ekskjæreste, en ivrig kroppsbygger, rømte til Los Angeles for å slippe å vitne mot henne i Oslo tingrett. Et kvinnelig vitne rømte også for å slippe rettssaken.

Et tredje vitne, en 25 år gammel kvinne som arbeidet på Studio 70, hadde glemt hele sin forklaring da hun vitnet før jul. Hun forklarte i retten at jentene drev bordellet i fellesskap, mens hun i de to år gamle politiavhørene pekte ut hovedtiltalte som horemamma. Alt dette hadde hun nå ingen erindring om at hun hadde sagt.

En annnen tidligere prostituert, en 23-år gammel kvinne, møtte på sin side opp for å vitne.

Hun kom med voldsalarm og to sivilkledde politibetjenter. Det hun sa førte også til heftig krangel i retten, der tiltalte blant annet beskyldte henne for å være lystløgner.

Innbringende sexsalg

Vitnet fortalte at hun kunne tjene 20 000 på en god kveld på Studio 70. Hun fortalte også at bordellmammaen sto bak:

Bordellmammaen tok ifølge vitnet selv 500 kroner per kunde som fikk seksuelle tjenester, satte opp vaktlister og ga bøter til dem som kom for sent på jobb. Enkelte ansatte som skulle jobbe flere skift fikk amfetamin for å kunne holde det gående.

Hver femte eller sjette massasje var gratis, og drosjesjåfører som ofte kjørte kunder til stedet fikk ofte gratis sex.

Glamorøst

Hovedtiltaltes forsvarer Øystein Storrvik hadde lagt ned påstand om frifinnelse av sin klient. Han prosederte på at hun ikke kjente til smugling av narkotika: Hun trodde det dreide seg om frakt av penger.

- Det er heller ingen beviser for at hun hadde en mer sentral rolle enn de andre i Studio 70. Bevisførselen bekrefter at driften var lagt opp i et fellesskap, og hun tok ikke ut mer penger enn de andre jentene, sa forsvareren.

Horemammaen selv angrer lite:

- Det var glamorøst. Det var jeg som forandret hele massasjebransjen i Oslo. Jeg gjorde det til en bra arbeidsplass for jentene. Det var ekstremt bra samhold, og vi har hatt det jævlig gøy. Vi har vært på reiser, alle har hatt masse penger, masse shopping. Jøss, det stedet har vært veldig viktig for meg, sa 46-åringen i rettssalen.

Aktor hadde lagt ned påstand om seks års fengsel for horemammaen. Til tross for omfattende etterforskning har ikke politiet klart å ta noen av narkobakmennene.

TJENTE 20 000 PÅ EN GOD KVELD:</B> Et av hovedvitnene i rettssaken, en tidligere prostituert, fortalte i vitneboksen at en god kveld på Studio 70 var innbringende. Hun fortalte også at horemammaen tok sin del av inntektene.
AKSJONERTE I 2002:</B> Politiet hadde på forhånd overvåket Studio 70 i fem dager. Det var liten tvil om at det dreide seg om et bordell, og det har hovedtiltalte i saken heller aldri nektet for.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media