- Det var ikke dette tog-Norge trengte nå

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa sier togulykken i Vestfold «bare er trist».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dette er bare trist. Det som nå betyr noe er at alle de som er berørte av denne ulykken får all den hjelp de trenger, og at Havarikommisjonen og politiet får gjort sitt arbeid, sier samferdselsministeren til Dagbladet.

NSB stanser alle testkjøringer av ulykkestoget FLIRT, etter at et togsett sporet av og traff en bergvegg mellom Nykirke og Holmestrand i Vestfold like før klokka 11 i formiddag.

Det var 18. august 2008 at NSB besluttet å bestille 50 togsett av typen FLIRT fra Stadler Rail. Totalkostnaden var fire milliarder kroner, noe som er NSBs største investering noensinne.

Kleppa sier hun har sett fram til at de nye togene skulle komme i drift.

Må avvente - Hva ulykken vil bety for forsinkelser i innføringen av disse togene har jeg ingen svar på i dag. Vi må først finne ut av årsaksforholdet, før vi sier mer om det, sier Kleppa til Dagbladet, og legger til:

- Men det er helt klart det var ikke dette tog-Norge trengte.

- Hva vil du si til togpassasjerene som nå må akseptere enda mer kluss med det norske togsystemet?

BETENKT: Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa sier ulykken i Vestfold er trist. Foto: Espen Røst / Dagbladet
BETENKT: Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa sier ulykken i Vestfold er trist. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer

- Jeg vil bare gjenta at vi må avvente etterforskninga, finne ut av årsaksforholdene og hva ulykka betyr for forsinkelsene det vet vi ikke mer om i dag. Jeg vil bare håpe at forsinkelsene ikke varer lenge. Utover det — når det gjelder hva som skjer i forhold til passasjerene, er det NSB som er de beste til å svare på det.

Spekulasjoner - Er det nå aktuelt å droppe innføringen av FLIRT-togene?

- Jeg tror alle har forståelse for at testkjøringa er utsatt, og at ulykka kan medføre forsinkelser. Men det å nå snakke om å legge prosjektet på is er spekulasjoner og bare det.

Fem personer ble skadd i ulykken. Tre av de skadde i ulykken ved Nykirke utenfor Horten jobber for NSB.

En var fra produsenten, sveitsiske Stadler, og en var fra en underleverandør som har levert produkter til toget. Lokføreren, en 56 år gammel mann, ble sendt til Ullevål sykehus etter at han ble kastet i frontruta. De fire andre ligger på Sykehuset i Vestfold.