Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det var ikke elegant

Romney prøver å forsvare seg etter videoavsløring der han ser ut til å avskrive 47 prosent av de amerikanske velgerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mitt Romney måtte i natt drive hastig brannslukking etter at videoopptak fra et av hans møter med rike pengegivere har lekket på nett.

Ifølge det liberale nettstedet Mother Jones, som i går kveld gjorde videoen kjent, ble den filmet med skjult kamera i Boca Raton i Florida 17. mai i år.

Der var hedgefondforvalteren Marc Leder vert for en eksklusiv pengeinnsamlingsmiddag med gjester som hadde betalt rundt 300 000 kroner hver for å være tett på Romney.

I videoen kommer republikanernes presidentkandidat med en rekke åpenhjertige uttalelser som han aldri ville ha valgt å bruke i offentlighet og som kan oppfattes som et slag i ansiktet for mange titalls millioner velgere.

- De er ikke min jobb Det mest oppsiktsvekkende av utsagnene dreier seg om amerikanere som Romney mener han aldri vil ha muligheten til å få stemmene til, og at han kan se bort fra denne delen av befolkningen.

«Det er 47 prosent av folket som kommer til å stemme på presidenten uansett. Altså, det er 47 prosent som er med ham, som er avhengig av staten, som mener at de er ofre, som tror staten har ansvaret for å ta seg av dem, som tror de har rett på helsetjenester, mat, bolig og jeg vet ikke hva. De mener det er en rettighet og at staten skal gi det til dem. Og de kommer til å stemme på presidenten uansett. Dette er folk som ikke betaler inntektsskatt», sier Romney i opptaket.

Han fortsatte:

«Det er ikke min jobb å bry meg om disse folka. Jeg kommer aldri til å overbevise dem om at de burde ta personlig ansvar og ta vare på seg selv».

- Sjokkerende Romney-leiren fikk videoskandalen i fanget samme dag som de skulle «relansere» valgkampen sin med nye reklamer og et mer spisset budskap. Nå må republikanerne i stedet bruke verdifull tid av de siste 50 dagene før valget på å rydde opp i kandidatenes uttalelser, og risikerer at alt fokus igjen havner på Romneys problemer med å få gehør hos middelklassevelgerne.

Bare minutter etter at videoen ble kjent, kom president Obamas valgkampstab på banen.

- Det er sjokkerende at en kandidat som vil bli USAs president vil gå bak lukkede dører og erklære overfor en gruppe rike bidragsytre at halvparten av det amerikanske folk ser på seg selv som «ofre» med rett til å få delt ut penger og som er uvillige til å ta «personlig ansvar» for egne liv. Det er vanskelig å bli president for alle amerikanere når du foraktfullt har avskrevet halve nasjonen, uttalte valgkampsjef Jim Messina.

- Politisk prosess Romney måtte i natt kalle inn til en hastepressekonferanse der han vedgikk å ha formulert seg klumsete i  et improvisert svar på et spørsmål under middagsmøtet, men gikk likevel langt i å forsvare innholdet.

- Det var ikke elegant formulert. Jeg er sikker på at jeg kan uttale meg tydeligere og mer effektivt enn jeg gjorde i en setting som denne. Det jeg snakker om er en politisk prosess om å trekke folk inn i valgkampen min. Min valgkamp handler om å hjelpe folk til å ta mer ansvar, sa presidentkandidaten på pressekonferansen.

Romney mener videoen ikke yter rettferdighet til hans syn på statens rolle i samfunnet og understreket at han vil «hjelpe alle amerikanere til å få en lys framtid».

- Dette handler til syvende og sist om hvilken retning landet skal i. Tror du på et statssentrert samfunn som bare gir mer og mer stønader? Eller tror du i stedet på et «free-enterprise»-samfunn der folk kan forfølge sine drømmer?, sier han.

- Driver valgkamp i Afrika Men det er også andre formuleringer i videoen som kan forfølge presidentkandidaten i dagene inn mot den første direktesendte tv-debatten mot Obama 3. oktober.

Overfor de rike støttespillerne i Florida skryter Romney blant annet av sine  «ekstraordinært erfarne og svært suksessfulle» valgkamprådgivere på en måte som kan framstå som kynisk for en del velgere.

- Disse gutta jobber med valgkamper i hele verden - i Armenia, Afrika og Israel. Jeg mener, de jobber for Bibi Netanyahu i hans valgkamp. De ser hvilke reklamer som fungerer og vi har noen ideer om hva vi skal gjøre videre. Jeg kunne fortalt dere om det, men da måtte jeg ha skutt dere etterpå, spøker Romney i videoen.

I den kanskje litt for ærlige seansen for fire måneder siden vedgår han også at demokratenes strategi så langt hadde fungert.

- Obama prøver å gjøre meg skurkete ved å beskrive noen som har hatt suksess, eller, dere vet, som har stengt bedrifter og sagt opp folk og som er en ond, slem fyr. Og det kan kanskje virke.

- Bitre velgere I 2008-valgkampen gjorde Obama en lignende tabbe da han under et antatt lukket pengeinnsamlingsmøte i San Francisco kom med det mange oppfattet som en nedsettende kommentar om småbyvelgere i midtvesten.

- De blir bitre, de klamrer seg til våpen og religion eller antipati overfor folk som ikke er som dem, anti-innvandring eller anti-handel som en måte å forklare sine frustrasjoner på, sa Obama, i et opptak som ble lekket.

Han hadde imidlertid fem måneder på seg til å få folk til å glemme tabben, og tråkket neppe en like stor andel av befolkningen på tærne som Romney nå kan ha lagt seg ut med.

- Denne typen uttalelser gjør dobbel skade. Helt undøvendig fornærmerer de velgere som kandidaten gjerne skulle overbevist. Og ved siden av detaljene i det de sier, minner de velgerne om at kandidatens offentlige versjon av seg selv er falsk og tilgjort, skriver kommentatoer Conor Friedersdorf i The Atlantic i dag.

UH-OH: Mitt Romney strevde i natt med å forklare uttalelsene fra videoen, og kalte inn til en hastig pressekonferanse for å drive brannslukking. Foto: Nicholas Kamm / AFP / NTB Scanpix
UH-OH: Mitt Romney strevde i natt med å forklare uttalelsene fra videoen, og kalte inn til en hastig pressekonferanse for å drive brannslukking. Foto: Nicholas Kamm / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media