- Det var ikke et spill

I går ble voldtektsanklagen fra Cathrin Rustøen mot lederen i Oslo FpU, Chim Kjølner, henlagt. Cathrin Rustøen, som utløste et skred av sexanklager i Frp, nekter for at anklagene var ledd i et politisk spill.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre måneder etter at Cathrin Rustøen detonerte bomben «Jeg er blitt voldtatt av en sentral tillitsvalgt i Frp», er påtalemyndighetens svar klart. I mars la de vekk saken mot tidligere Frp-nestleder Terje Søviknes ut ifra «intet straffbart forhold». Flere andre påstander fant ikke politiet engang grunn til å etterforske.

I går ble voldtektsanklagen fra Rustøen mot den permitterte Oslo FpU-lederen Chim Kjølner henlagt «ut ifra bevisets stilling».

Ikke anmeldt

Dermed har den største sexskandalen i et norsk parti ikke fått noen påtalemessige konsekvenser. De politiske følgene har derimot vært brutale.

Terje Søviknes falt som rikspolitiker etter at han måtte innrømme seksuell omgang med en 16 år gammel jente på FpUs landsmøte i Langesund i fjor. På det samme møtet hevder Rustøen at hun ble voldtatt, men hun valgte å ikke anmelde forholdet. I stedet tok hun opp saken på Hordaland Frp's årsmøte i februar i en tale som en av opprørerne i partiet, Lars Helming, hjalp henne med å skrive.

Skuffet

Cahtrin Rustøen innrømmer nå overfor Dagbladet at hun kunne ha handlet annerledes.

- Jeg burde ha anmeldt voldtekten med en gang, sier Rustøen, som er skuffet over statsadvokatens avgjørelse.

- Men den kom vel ikke som noen overraskelse når påstand står mot påstand?

- Det vil jeg ikke kommentere. Men jeg håper ikke henleggelsen fører til at færre jenter velger å anmelde voldtekt.

- Har ikke du vært et dårlig eksempel når du selv ikke gjorde det?

- Det tror jeg ikke. Min reaksjon er ganske vanlig.

- Er du fornøyd med utviklinga i saken?

- Det vil jeg ikke kommentere.

- Har du oppnådd det du ville?

- Det vil jeg ikke kommentere.

- Fram til nå har ikke påstandene dine fått noen påtalemessige konsekvenser, bare politiske følger. Er ikke det et tegn på at du brukte påstandene om voldtekt i et politisk spill for å fjerne Terje Søviknes?

- Det vil jeg avvise på det sterkeste, sier Rustøen, som i går deltok på fylkestingsmøtet i Hordaland - som uavhengig representant.

Ikke fornøyd

Chim Kjølner, som helt siden starten har nektet enhver form for seksuell kontakt med Rustøen, sier til Dagbladet at han ikke føler seg fullstendig renvasket.

- Jeg hadde håpet at statsadvokaten hadde falt ned på samme konklusjon som i Søviknes-saken: «Intet straffbart forhold bevist». Derfor vurderer jeg å påkjære kjennelsen, sier Kjølner som i tillegg vil bestemme seg for om han skal gå til søksmål mot Rustøen.

- Påkjenning

- Denne saken har selvfølgelig vært en stor påkjenning for meg, sier Kjølner, som nå kommer tilbake som Fpu-leder.

Generalsekretær Geir Mo i Frp er glad for henleggelsen.

- Den viser at alle sexanklagene har dunstet bort, sier Mo.

SKUFFET: - Jeg burde ha anmeldt voldtekten med én gang, sier Cathrin Rustøen, som er skuffet over statsadvokatens avgjørelse om å henlegge saken.