INGEN LØSEPENGER: Ambassadør Tor Wennesland i Kairo fortalte at det ikke ble betalt løsepenger for å sikre løslatelsen av norske Ingvild Selvik Ask i Egypt.Foto: AFP PHOTO/STR
INGEN LØSEPENGER: Ambassadør Tor Wennesland i Kairo fortalte at det ikke ble betalt løsepenger for å sikre løslatelsen av norske Ingvild Selvik Ask i Egypt.Foto: AFP PHOTO/STRVis mer

- Det var ikke ett pund på bordet

Ambassadør Tor Wennesland i Kairo sier at det ikke ble betalt løsepenger for løslatelsen av Ingvild Selvik Ask.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det ble i dag holdt pressekonferanse ved den norske ambassaden i Kairo.

Ambassadør Tor Wennesland i Kairo takket alle som bidro til løslatelsen av Ingvild Selvik Ask og Amir Hassan. Wennesland fortalte at en massiv operasjon ble satt i gang med en gang de fikk vite om kidnappingen, og sa at han er glad for at forhandlingene kom i gang så tidlig som de gjorde.

Han understreket at det ikke ble betalt ut løsepenger.

- Ingen penger ble utbetalt, det var ikke ett egyptisk pund på bordet, sier Tor Wennesland.

- I god form Wennesland sier at Selvik Ask var i god form etter at hun ble sluppet fri.

- Hun var i svært god form. Hun er ganske godt skrudd, og hun håndterte dette svært bra. Hun var i godt humør, sier han.

Ambassadøren sier at de i går fikk informasjon som tydet på at gisselsituasjonen gikk mot slutten.

- I går fikk vi informasjon som tydet på at situasjonen var på vei til å løses. Første gang vi snakket med Selvik Ask var 01.55 norsk tid, sier Wennesland.

- Helt fantastisk! Ingvild Selvik Ask (31) som ble bortført av beduiner på Sinai-halvøya fredag forrige uke, ble i natt løslatt. Mor Anne Merete Selvik Ask sa tidligere i dag til Dagbladet at familien hele tiden hadde troen på at det skulle ende godt. Hvordan det var å få den etterlengtede beskjeden, beskriver hun slik:

- Det var helt fantastisk! sa hun til Dagbladet.

Foreldrene til Ingvild Selvik Ask møtte Dagbladet i Mandal i dag, video kan du se her.

Ingvild Selvik Ask satt i en taxi sammen med israeleren Ameer Hassan da de to ble kidappet av beduiner fredag. Ifølge gisseltakerne var motivet bak kidnappingen å få løslatt to slektninger fra egyptisk fengsel.

Den tidligere CNN-journalisten Mohamed Fadel Fahmy har meldt på Twitter at kravene ikke er etterkommet.

- Jeg er glad og lettet over at den norske kvinnen som ble bortført på Sinai-halvøya forrige torsdag er frigitt og i god behold, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) i en pressemelding i dag.

UDs pressevakt Ragnhild Imerslund opplyser til Dagbladet at forhandlingene med gisseltakerne ble ledet av egyptiske myndighter, men at den norske ambassaden i Kairo har hatt nær kontakt med beduinledere.

- Vi er egyptiske myndigheter stor takk skyldig, sier hun.

Mohamed Fadel Fahmy avviser tidligere opplysninger om at norske myndigheter skal ha tilbudt beduinene løsepenger; målet skal hele tida ha vært å få løslatt slektningene. Ifølge TV2, som siterer israelse Ynet News, kan kidnapperne ha fått løfter om at at egyptiske myndigheter skal granske saken mot deres fengslede slektninger. 

Gisseltakerne er fremdeles på frifot.