Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det var ikke første gang vi drakk sammen

Joshua French ville bevise hvor mye vodka han tåler.

- DET KAN JEG BEVISE: Dommeren lurte på hvordan Moland kunne være mer påvirket av alkohol enn Joshua French. Den tiltalte nordmannen ba da dommeren om lov til å få bevise at han tåler vodka godt. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
- DET KAN JEG BEVISE: Dommeren lurte på hvordan Moland kunne være mer påvirket av alkohol enn Joshua French. Den tiltalte nordmannen ba da dommeren om lov til å få bevise at han tåler vodka godt. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KINSHASA (Dagbladet): Aktor står fast ved at Joshua French drepte sin cellekamerat Tjostolv Moland. I dag fikk han støtte av det kongolesiske ekspertvitnet, professor Josephat Ndelo-di-Phanzu.

Toksikologen (eksperten på giftstoffer) forklarte seg om spor av beroligende medisiner i prøvene fra Moland, som påtalemakta mener beviser drap.

- Leser det ulikt Rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen vitnet også i dag, og bekreftet at også han fant spor av dette i sine prøver. Men den norske rettsmedisineren hevdet mengden var forsvinnende liten:

- Tilsvarende én valium flere dager før han døde, sa Stray-Pedersen.

- Vi leser de samme faktaene ulikt, sa den kongolesiske rettsmedisineren.

Dagens rettsbehandling pågikk i nærmere ni timer, i steikende varme. Joshua French har stått mye oppreist og sett sliten ut.

- Vi er ikke uenige Det norske og det kongolesiske ekspertvitnet besitter de samme resultatene, men har kommet fram til stikk motsatte konklusjoner.

- Hvis folk kan forsvare seg er det normalt ikke mulig å kvele en annen person. Det har her oppstått en situasjon hvor Moland ikke kunne forsvare seg. Det var høy promille og spor etter medisiner. De funnene vi har funnet er ikke forenelig med noe som ikke er kriminelt, sa Tshomba.

- Vi er ikke uenige, men som jeg sa: Moland var ikke påvirket av dette stoffet. Om det er et spørsmål, foreslår jeg at vi sender analysen til Sør-Afrika eller et annet land, og vi kan gjøre det igjen, sa Stray-Pedersen.

Slakter norsk rapport Aktor Katenda Nkulu gikk gang på gang til angrep på Stray-Pedersen og hans rapport:

- Dette er en rapport som ikke er verdt å lese, sa han.

Store deler av den lange rettssdagen handlet om hvordan den norske rapporten er inndelt. Det at konklusjonen står på første side, ble tatt som et tegn på at de norske etterforskerne hadde konkludert før de gjorde analyser og vurderinger.

- Det var bare rent rapportteknisk, slik jeg ser det. For oss er det naturlig å ha konklusjonen først, mens de har den bak. Det var surrealistisk, men jeg håper vi ble oppfattet rett, sier politiovernbetjent Kjetil Tunold i Kripos til Dagbladet.

Han sier de ikke ville gjort noe annerledes etter denne opplevelsen.

- Nei, vi må bare legge det opp slik vi er vant til å gjøre det, etter den kulturen vi har.

Diskuterte alkohol Politiovernbetjent Kjetil Tunold i Kripos hadde tidligere på dagen forklart seg om åstedet.

- Vi er fornøyde. Vi er glade for at vi fikk avgi vitnemål og at vi fikk si det som gjorde.

Retten har i dag brukt mye tid på de 2,7 Moland hadde i promille ved sin død.

- Dette er ikke første gang herr Moland og jeg tok en drink sammen. Han er en stor gutt og greide å ta vare på seg selv, sa French bestemt, men noe oppgitt etter all diskusjonen rundt alkoholinntaket.

- Du kan teste meg - Moland og French delte en liter vodka og drakk til klokka to på morgenen. Så spørsmålet er, hvordan kan Moland ha vært «døddrukken» og French ikke det, spurte dommer Serge Kabondo.

SLAKTET NORSK RAPPORT: Aktor Katenda Nkulu (t.v.) gikk gang på gang til angrep på de norske ekspertvitnene og deres rapport. Foto John Terje Pedersen / Dagbladet
SLAKTET NORSK RAPPORT: Aktor Katenda Nkulu (t.v.) gikk gang på gang til angrep på de norske ekspertvitnene og deres rapport. Foto John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Jeg er helt sikker på at jeg kan ha 2,7 i promille og gjøre det samme som Moland. Det må du tro meg på. Om det hjelper, kan jeg bevise det. Du kan teste meg, sa French.

Dødsårsak Stray-Pedersen bleflere ganger åpenbart irritert over sin kongolesiske kollegas vitneføring:

- Vi må snakke om fakta. Vii må snakke om fakta. Vi må snakke om fakta, gjentok han.

Han understreket overfor dommeren at de to rettsmedisinerne er enige om dødsårsaken:

- Men om det ligger en kriminell handling bak, det skal ikke vi ta stilling til. Det er det retten som skal avgjøre.

Stray-Pedersen sier samtidig at han ikke har funnet noe som kan understøtte at en kriminel handling har funnet sted.

- Vi så ingen spor etter kamp eller motstand, sier han.

Rettssaken mot Joshua French tar nå pause til fredag morgen. Da er det klart for aktor og forsvarers avsluttende prosesdyre.

Les mer om Joshua French

- IKKE PÅVIRKET: Rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen vitnet i dag under rettssaken mot Joshua French i Ndolo-fengselet i Kinshasa.
Foto: John Bompengo / NTB Scanpix
- IKKE PÅVIRKET: Rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen vitnet i dag under rettssaken mot Joshua French i Ndolo-fengselet i Kinshasa. Foto: John Bompengo / NTB Scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart