- Det var ikke måte på hva de kunne tilby av cruisebilletter og hoteller

58 arrestert for timeshare-svindel på Gran Canaria.

58 ARRESTERT: Politiet slo til mot kontorene hvor svindlerne hadde sine kontorer i Arguineguin. Foto: Tipser
58 ARRESTERT: Politiet slo til mot kontorene hvor svindlerne hadde sine kontorer i Arguineguin. Foto: TipserVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du opplevd liknende? Har du tips om timesharevirksomheten? Ta kontakt med Dagbladet på telefon 24 00 00 00, e-post 2400@db.no eller sms/mms 2400

(Dagbladet): Spesialenheten for organisert kriminalitet i Las Palmas på Gran Canaria har pågrepet 58 personer for å ha svindlet turister med kjøp av timeshare-leiligheter.

Norske Joacim Møller (23) innså at han ble forsøkt svindlet av den samme organisasjonen da han var på ferie på Gran Canaria sammen med samboeren i januar i år.

- Da jeg så bildet av lokalene på nettsidene deres skjønte jeg at det var de samme som forsøkte å lure oss. Jeg hadde en rar følelse den gangen også, og er veldig glad vi ikke beit på, sier Møller.

- Det startet med at vi ble toppet på gata av noen som solgte lodd. Deretter ble vi dratt opp i kontorene, hvor vi ble vist brosjyrer og fikkk en 45 minutters framvisning om hva de dreiv med.

En annen som ble forsøkt vervet var Kjell fra Haugesund som var på ferie i Las Palmas i mars.

- Vi ble praiet på gaten, og «vant» på skrapelodd. Jeg vant en t-skjorte og samboeren min et kamera, forteller Kjell.

Han beskriver opplegget som svært velorganisert, men de bet ikke på svindelen.

- Vi ble med til hotellet og fikk en omvisning i to visningsleiligheter som de hadde der. De hadde også vinkjellere som de hevdet var kun for de som var med. Vi luktet ugler i mosen og ville avslutte, da ble de veldig sure!

Kjell og samboeren prøvde å avvise den første norsktalende selgeren, og da kom det som tilsynelatende var sjefen til denne.

- Dersom du ikke gikk på limpinnen med den første, så kom det en ny person med enda mer gel i håret, sier Kjell.

Kameraet samboerene etter sigende skulle ha vunnet så de aldri noe til. En betingelse for å få dette var at de signerete en avtale.

36 000 kroner Møller forteller at de etter en stund ble trukket opp til toppetasjen, hvor de møtte en ung, norsk kvinne. Kvinnen forøkte å selge dem en slags «medlemskapspakke» til 36 000 kroner.

- Det var litt vanskelig å vite hva de prøvde å selge, men det var ikke måte på hva de kunne tilby av cruisebilletter og hoteller. Da vi sa nei forsøkte de å senke prisen, forteller Møller.

Han forteller også at da de ga uttrykk for at de ikke var interessert, kom det enda en person til for å forsøke å selge inn produktet.

- Det var en norsk mann. Det var en del nordmenn der inne. De spratt sjampanjen hver gang de gjennomførte en salg, noe som skjedde et par ganger i løpet av tiden vi var der inne, hevder Møller.

«Operación Timesharing» Ifølge politiet skal ha vært aktive siden 2007, og huket inn sine ofre fra de mest populære turistgatene på øya. Svindlerne utga seg for å være representanter fra turistkontorene på Gran Canaria, og hevdet de promoterte et nytt turistprodukt.

Det var Mindtimeshare Association som anmeldte forholdene til politiet.

Politiet arresterte de 58 under operasjonen som har fått navnet «Operación Timesharing».
Europa Press skriver at de fleste av de pågrepne er britiske, og at de vil bli løslatt etter at politiet har fått samlet inn bevismateriale.

De jobber nå med å samle inn bevis fra de tre kontorene i Arguineguin, Mogán og San Bartolomé de Tirajana. Talsmannen for politiet som opplyste om pågripelsene kunne ikke gi mer informasjon om selve operasjonen, men uttalte at de muligens kommer med mer informasjon i løpet av dagen.

Avisa Canarias Ahora skriver at en av hovedmennene bak svindelorganisasjonen er norsk, og at de andre pågrepne er britiske og tyske.

Politiet tror over 2000 kan ha blitt lurt av svindlerne, som kan ha svindlet til seg så mye som fem millioner euro.

Nytt at nordmenn står bak Direktøren for Forbruker Europa Ragnar Wiik forteller at det ikke er spesielt for denne saken at det er nordmenn involvert eller hvordan de opererer.

Han har tidligere i dag vært i kontakt med sin spanske kollega om saken

- Det nye i denne saken er at en av nordmennene er bakmenn, det vi har hørt mest om er at nordmenn jobber med rekruttering, sier Wiik.

Han sier at spanske myndigheter pågriper personer i en slik sak er noe nytt, og en god utvikling.

- Vi merker at flere nordmenn klager på timeshare nå enn tidligere, sier Wiik.