- Det var ikke så veldig vanskelig å avdekke

Tidligere politiinspektør i POT, Iver Frigaard, om overvåking av marxister under den kalde krigen.

LEDET AVDELING: TiIdligere politiinspektør i daværende POT, Iver Frigaard, la om linjen for overvåking av ml-miljøet i Norge. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet
LEDET AVDELING: TiIdligere politiinspektør i daværende POT, Iver Frigaard, la om linjen for overvåking av ml-miljøet i Norge. Foto: Henning Lillegård/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere politiinspektør i POT, Iver Frigaard, om overvåking av marxistene under den kalde krigen.

I et intervju med NRK i 2006 mente tidligere leder av avdelingen for Antiterrorisme og subvensjon i daværende Politiets overvåkingstjeneste at sentrale marxist-leninister i Norge under den kalde krigen måtte regne med å bli overvåket.

- Det er klart at i en organisasjon som har programfestet væpnet revolusjon, så bør man ikke bli overrasket over at man blir overvåket, sa Frigaard.

Bekymring Særlig AKP (ml) sitt internasjonale nettverk vekket bekymring for POT. Militante marxist-leninister i utlandet kunne påvirke de fredelige nordmennene, ifølge Frigaard.

- Ml-bevegelsen på sitt høydepunkt hadde mange internasjonale kontakter i Tyskland, Irland og Midtøsten. Det var vi klar over på bakgrunn av informasjon fra samarbeidende tjenester og egne undersøkelser, sa Frigaard.

Frigaard tok selv et oppgjør med holdningene i POT overfor ml-miljøet i Norge. Overfor NRK understrekte Frigaard behovet for endring i avdelingen, der han startet å jobbe i 1982.

- Jeg tilhørte 68-generasjonen selv. Det satt preg på hvordan jeg så på AKP (ml). Dette var mine studiekamerater, så å si. Mine kolleger som hadde drevet med ml-bevegelsen tidligere hadde et annet syn på faregraden enn meg.

Holdt kontakt Etter hvert holdt avdelingslederen kontakt med personer i ml-miljøet, for å få hjelp i arbeidet med å overvåke høyreekstremister i Norge.

- Det vi (i POT, red.anm.) kom fram til over tid var at ml-bevegelsen, for å bruke deres egen terminologi, var en papirtiger. At det var mye ord, men realiteten i det samsvarte ikke med de hevdet at de var, sa Frigaard.

Friggard pekte videre på at ml-bevegelsens strategier med dekknavn, tildekkede bilskilt gjorde at politiets behov for å undersøke hvem som var involvert akselererte.

- Man kan si at det var en slags lek, men det var en spiral. Det var ikke så veldig vanskelig å avdekke, men det var nødvendig.

- Hemmelighetskremmeriet fra ml-bevegelsen selv førte til at de laget ris til egen bak, for å si det slik, sier Frigaard.