- Det var ikke vi som tapte 2. verdenskrig

Slik startet middagen der alle skulle bli enige...

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagladet.no): Denne helgen er folkevalgte, diplomater, aktivister, journalister og statsledere samlet i Brussel for å diskutere hvordan et mislykket grunnlovsforslag (som ble nedstemt i både Nederland og Frankrike) kan snus til en seier for det tyske formannskapet.

Enigheter og uenigheter

Dette er det trolig enighet om:

- Mer makt til nasjonale parlamenter

Medlemslandenes egne nasjonale parlamenter får trolig større innflytelse så snart en ny traktat er på plass.

- Europakommisjonen krympes

I dag sender hvert medlemsland en kommiss¿r til Brussel. Dette har etter flere runder utvidelser f¸rt til at stadig tynnere portef¸ljer må fordeles på flere hoder, og selve kommissørkollegiet blir nokså stort.

- Slutt på roterende formannskap

Under dagens traktatverk veksler medlemslandene på å styre dagsorden og være vertskap for møter i Rådet: Hver sjette måned tar et nytt land på seg ledertr¸yen, og dermed skifter EUs prioriteringer ofte to ganger i året. Forfatningstraktaten introduserte derimot en ny ordning der en formann blir valgt av Rådet for to og et halvt år, og gis lokaler, stab og ressurser til å lede Rådets arbeid fra Brussel.

- En europeisk utenriksminister

I dag er EUs politikk overfor tredjeland, altså land utenfor unionen, fordelt på to ulike personer. Spanske Javier Solana representerer medlemslandene, og har dermed diplomatisk tyngde overfor tredjeland, mens Benita Ferrero-Waldner sitter i Kommisjonen med ansvaret for utenrikssaker, og sitter i praksis på pengesekken. Nå skal disse vervene samles til en funksjon som jobber med sikkerhets- og utenrikspolitkk.

- Ingen henvisning til EU-symboler

Mye av samme rent «valgstrategiske» årsak blir alle henvisningene til symbolikk etter alt å d¸mme utelatt i den nye traktaten: Verken flagget, Europadagen, Europahymnen eller mottoet «Forent i mangfold» blir eksplisitt nevnt i teksten. Dette hindrer naturligvis ikke at de brukes, slik de gjør i dag.

Kilde: Norges EU-delegasjon


Og hva er da bedre enn å starte med skikkelig middag, med taler og drikke på dagsorden?

Ganske mye annet, skal vi dømme ut i fra Polens tale til de andre gjestene, framført ved president Lech Kaczynski.

Krigsreferanser

I hele dag har Lech opplevd sjarmen fra Tysklands normalt kjølige forbundskansler Angela Merkel. Tyskland innehar det roterende formannskapet, og har dermed ansvaret, om forsøket på å skape nye kjøreregler for EUs 25 medlemsland feiler.

Merkel jobber nå iherdig med å få Polens lederskap i godt humør og medgjørlig slik at enighet kan nås i løpet av helgen.

Og president Kaczynski kvitterte for pleien i sin hilsen til vertskapet:

- Det var ikke vi som tapte 2. verdenskrig, konkluderte han friskt, ifølge BBC.

HER INVADERER DE POLEN: Scener som dette, der tyske soldater river opp en grensepost mellom Tyskland og Polen 1. september 1939, er situasjoner Polens president Lech Kaczynski vil minne Europa om når han legger press på forbundskansler Angela Merkel (t.v.). Foto: AP/Yves Herman/REUTERS
HER INVADERER DE POLEN: Scener som dette, der tyske soldater river opp en grensepost mellom Tyskland og Polen 1. september 1939, er situasjoner Polens president Lech Kaczynski vil minne Europa om når han legger press på forbundskansler Angela Merkel (t.v.). Foto: AP/Yves Herman/REUTERS Vis mer

Og dermed fikk alle vite hva han mente om forholdet til nabolandet Tyskland, som Lech og hans eneggede tvillingbror Jaroslaw (som nå er statsminister i Polen) bruker de fleste anledninger til å trekke ned i søla.

Najonalistiske stemninger

Professor og forskningsleder Morten Egeberg ved Senter for europastudier ved Universitet i Oslo mener de to brødrene nører opp under fiendskapet etter Nazi-Tysklands brutale framferd under 2. verdenskrig.

- De kjører på nasjonalistiske og anti-tyske stemninger, sier han til Dagbladet.no

Han mener helgens møte er viktig for alle statslederne, ikke bare et prestisjeprosjekt for Tyskland og Merkel, som vil få en stor fjør i hatten for å lykkes.

- Medlemslandene er enige om det meste, og de er nære en løsning, sier han.

Uenighetene går ikke langs ideologiske eller partipolitiske skillelinger, men langs de nasjonale.

- Tsjekkia har for eksempel vært skeptiske til bruke av en egen EU-nasjonalsang, sier Egeberg.

- Det var ikke vi som tapte 2. verdenskrig

Etter knappe to tiår etter murens og Sovjetunionens fall er nasjonal identitet viktig for mange av de tidligere østblokklandene.

Frykter for lite makt

Polen og Storbritannia er de to største hindrene på oppløpsiden når EU skal samles om traktaten som blir rammeverket for politikken i årene som kommer.

Landet, som ble medlem under østutvidelsen i 2004, ønsker at EUs mellomstore land får mer å si i EUs ministerråd, ved å endre stemmereglene i rådet til sin egen fordel.

Storbritannias statsminister Tony Blair (som i sommer etterfølges av en den mer euro-skeptiske Gordon Brown) nektet lenge for at EU kunne ha en utenriksminister. I løpet av dagens forhandlinger ble det allikevel åpnet for det, så lenge vedkommende har en annen tittel.

For britene er tanken om å overføre makt fra London til Brussel smertefull om ikke utenkelig.


- Vi finner britiske løsninger

Britene nekter for å flytte makt over utenrikspolitikken og kontroll av skatt og trygd fra London til Brussel.

Dessuten vil de ikke at et charter om grunnleggende rettigheter skal gjøres juridisk bindende, melder NTB.

Men Danmarks statsminister er optimist.

- Jeg tror det lar seg gjøre å finne en løsning på de britiske ønskene. De er spesifikke britiske ønsker som det kan finnes spesifikke britiske løsninger på, sier Fogh Rasmussen, ifølge NTB.

Han holder kontakten med danskene gjennom sin private blogg.

- Og nå er det på tide å få en ende på hele traktatprosessen, skriver han.

Helgen vil gi noen signaler på om han får rett.

EU får utenriksminster

I kveld ble det klart at EU får en egen utenriksminster, med tittel representant for sikkerhets- utenrikspolitikk, melder Politiken.dk.

I desember skal det presenteres et ferdig utkast til reformtraktat som skal avvises eller vedtas av EU-toppmøtet.

OPTIMIST SOM BLOGGER: Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen er sikker på at man kommer til enighet. Det skriver han i sin <a href="http://blog.andersfogh.dk/">private blogg</a> fra møtet.
REDD FOR SELVSTENDIGHETEN: Storbritannias statsminister Tony Blair frykter at britene mister makt i utenrikspolitikken.
SJARMOFFENSIV: Tysklands forbundskansler Angela Merkel har i to dager fors¸kt å få Polen på gli for å nå en enighet i utformingen av EUs nye reformtraktat.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer