- Det var ingen bombe

Ap-toppene erkjenner at valget er tapt.

ERKJENNER NEDERLAGET: Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) er ikke overrasket over at flertallet glapp. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
ERKJENNER NEDERLAGET: Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) er ikke overrasket over at flertallet glapp. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi innser nå at det blir et borgerlig flertall, og at det rødgrønne flertallet dermed glipper. Det var vi også forberedt på, så det er ingen bombe, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) til Dagbladet.

Han og flere andre Ap-topper Dagbladet har snakket med, erkjenner at det rødgrønne flertallet nå glipper - men trøster seg med at Ap ligger an til å forbli Stortingets største parti.

- Det som gjør at dette er en hyggelig valvake å være på, er at vi ligger an til å befeste vår posisjon som «de første blant likemenn» på Stortinget, eller «primus inter pares», og det med god margin til Høyre, sier Eide.

- Det ser ut til at det blir et godt resultat for Ap. Det er nære resultatet fra 2005, da vi vant valget, og vi er fortsatt Stortingets største parti, sier parlamentarisk leder Helga Pedersen til Dagbladet. 

- Det ser ut som vi ikke når det målet vi hadde satt oss, nemlig å berge de rødgrønne flertallet. Men vi ligger an til å bli størst på Stortinget. Det er veldig viktig. Vi vil fremdeles utgjøre en politisk kraft i Norge, med styrke til å fortsette å slåss for Arbeiderpartiet og arbeiderbevegelsens verdier, sier finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) til Dagbladet.

- Vet ikke hva som skjer Hva som skjer med norsk utenrikspolitikk etter valget, er helt i det blå, ifølge Eide:

- På den ene siden er det tradisjonelt sånn at det er enighet om hovedlinjene i norsk utenrikspolitikk på tvers av ulike regjeringer, på den andre siden har aldri Frp vært del av en borgerlig regjering før, så jeg vet ikke hvilken utenrikspolitikk vi vil få nå, sier Eide. 

- Frp vil kutte kraftig i bistand og i EØS-midlene, de vil stramme inn asylpolitikken, de har et relativt avvikende syn på Israel-Palestina konflikten, de er skeptiske til det norske fredforhandlingsarbeidet, og de ønsker at vi skal slutte oss til EUs såkalte terrorliste, legger han til.

Han peker på at Norges relativt unike posisjon i verdenssamfunnet, som et land som har kommet seg gjennom finanskrisa med rekordlav arbeidsledighet og «relativt mye penger på bok».  

 

- Dersom vi lukker oss inne for verden, blir det et relativt underlig signal å sende.