DREPT PÅ JOBB: Anna Kristin Gillebo Backlund ble drept på barnevernsinstitusjonen Små Enheter i Asker. Den 15 år gamle barnevernsjenta som drepte henne står nå tiltalt for overlagt drap under særdeles skjerpede omstendigheter i Asker og Bærum tingrett.
Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
DREPT PÅ JOBB: Anna Kristin Gillebo Backlund ble drept på barnevernsinstitusjonen Små Enheter i Asker. Den 15 år gamle barnevernsjenta som drepte henne står nå tiltalt for overlagt drap under særdeles skjerpede omstendigheter i Asker og Bærum tingrett. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

- Det var ingen overraskelse for meg da de ringte og sa hun hadde drept noen

Faren til den drapstiltalte 15-åringen vitnet i Asker og Bærum tingrett i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Faren til den drapstiltalte 15 år gamle jenta fortalte om natta til 28. oktober i fjor, da telefonen ringte klokka fire om morgenen.

- Det var en av lederne ved Små Enheter som ringte meg. Han var veldig formell, og sa: «Det har vært en hendelse på Vollen». Så sier han at «hun har drept nattevakten», sier 15-åringens far i retten.

- Det var ikke noen overraskelse for meg da de ringte. Det var ett av de to: At hun hadde tatt sitt eget liv, eller drept noen andre. I utgangspunktet trodde jeg sjansen var størst for at hun skulle klare å ta sitt eget liv, sier han.

Faren bodde sammen med den drapstiltalte 15-åringen fram til 2012, og har siden tidvis bodd sammen med henne når hun har vært innlagt på institusjoner. Han har fulgt henne tett hele veien.

Han var tidlig skeptisk til at datteren skulle til den åpne barnevernsinistitusjonen Små Enheter på Vollen i Asker.

- Små Enheter er ikke skyld i dette, de har fått en jobb de ikke skulle hatt, sier faren.

- Forsto ikke hvem de hadde fått Men han mener også at institusjonen, når dattera først var på plass på Små Enheter fra høsten 2013, ikke tok hennes tilstand på tilstrekkelig alvor.

- Små Enheter forsto ikke hvem de hadde fått. De kunne ikke forstå hvor vanskelig ting hadde vært med henne de siste to årene. Helt imot rådene de fikk, valgte de de minst erfarne, søte hyggelige jenter, til å passe på henne. Det var godt ment, men disse jentene ble redd henne fra dag en. Da blir hun trigget, sier faren.

En av miljøarbeiderne ved Små Enheter fortalte i retten mandag at ansatte sluttet fordi de ikke taklet å jobbe med 15-åringen.

- Dermed ble det utskiftning rundt henne hele tiden. Det vi ble lovet på Små Enheter var lange turnuser og ikke så mange ansatte. Sånn ble det ikke, sier faren.

Den første tiden på Små Enheter fungerte 15-åringen dårlig, fortalte faren.

- Hun la seg inn på rommet sitt, kom ikke ut, stengte ute alle stimuli. Det skjedde igjennom hele den vinteren. Det var ingen terapi, ingen ting. Hun endte opp med å styre hele enheten. Det var ingen klare grenser, alt fløt ut. Hun bestemte hva som skulle skje på avdelingen, sier faren.

- Jeg følte meg ført bak lyset fullstendig når det gjelder behandlingen på Små Enheter, sier faren.

Dag Skåddin, leder ved Små Enheter skrev i en pressemelding i etterkant av drapet at han mener sikkerheten ved Små Enheter var god nok. Han har senere utdypet dette overfor Dagbladet.

Han skal vitne i Asker og Bærum tingrett mandag.

Ville tenne på dyna 13. april 2012 skjer episoden som gjør at dattera havner på institusjon, der hun har vært helt fram til drapet.

Faren lå i senga og sov, sammen med sin nye samboer.

- Samboeren min våkner og sier «hva gjør du». Så lukter vi negllakkfjerneren, og ser at min datter står der. Hun har tent en fyrstikk og forsøkt å tenne på.

Jenta, som da var tolv år gammel, hadde forsøkt å tenne på dyna i senga der han og samboeren sov.

- Hun (tiltalte) så ikke kontaktbar ut i det hele tatt, og gikk og la seg. Jeg tok henne ut av sengen og spurte hva som foregikk.

- Da fortalte hun at hun hadde tanker om å drepe, hun ville drepe meg, brenne ned huset, gjøre det samme hos mor og løpe ut i skogen og leve som en fri kriger. Jeg var for satt ut til å få med meg alle detaljene.

- Siden har hun vært på institusjon i en eller annen form, sier faren.

Selvmordsgrupper Faren leger seg inn sammen med datteren på behandlingsinstitusjon på Bjerketun behandlingshjem. I løpet av tiden der gjør 15-åringen ytterligere fåfengte forsøk på å skade eller drepe faren. En gang hugger hun ham i brystet med en liten øks, en annen gang forsøker hun å kvele ham med en ledning.

I løpet av livet på Bjerketun utagerer hun en rekke ganger. Politiet blir tilkalt ved flere anlendinger. Hun rømmer flere ganger.

- Politiet ringte oss og sa at nå fikk vi ta over, de gadd ikke mer, sier faren.

I retten i går kom det fram at politiet anså 15-åringen som den farligste personen de hadde i Asker og Bærum politidistrikt.

Jenta kunne ikke tvangsmedisineres, fordi hun er under 16 år.

Faren sa i retten at han opplever at «en rekke pasientrettigheter ikke hadde fungert til datterens beste.»

- Jeg hadde en stor konflikt med Bjerketun om internett. Hun isolerte seg på rommet, og satt og surfet på selvmordsgrupper på internett. De sa at nettilgang var en menneskerett. Jeg ba dem slå av nettet om natta, men da måtte de slå av nettet på hele Blakstad sykehus. Jeg ba dem ta fra henne datamaskinene, men da begynte snakket om menneskerettigheter igjen, sier faren.

Kjempet mot flytting Etterhvert i løpet av behandlingen på Bjerketun ble jenta bedre. Da ble det besluttet at hun skulle over på den åpne barnevernsinstitusjonen Små Enheter.

- Da de så at det begynte å gå riktig vei med henne på Bjerketun, sa de «nå skal hun ut». Det er ikke rart, bare der oppe var det 30-40 personer bare på henne.

- Men barnevernet har ingen lukkede institusjoner. Det de fikk beskjed om var derfor å gjøre henne klar for åpen avdeling, og det skulle skje kjapt.

Faren mente det var en dårlig ide å flytte dattera til den åpne barnevernsinstitusjonen. Dette skjedde likevel, i oktober 2013.

- Jeg kjempet imot, men fylkesnemda sa noe annet. Det der skjedde for fort. Det var press fra andre steder for å få dette gjort, sier faren.

FØLGER SAKEN: TIl høyre, drapsofferets bror, Amund Gillebo og far Magne Gillebo. Til venstre aktor Erik Førde med bistandsadokaten Siv Hallgren. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FØLGER SAKEN: TIl høyre, drapsofferets bror, Amund Gillebo og far Magne Gillebo. Til venstre aktor Erik Førde med bistandsadokaten Siv Hallgren. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer