LETER ETTER BEVIS: Dykkere fra marinejegerstyrken Frømandskorpset leter i dag etter bevis i og utenfor Ålbæk havn. Foto: JOHN T. PEDERSEN / DAGBLADET
LETER ETTER BEVIS: Dykkere fra marinejegerstyrken Frømandskorpset leter i dag etter bevis i og utenfor Ålbæk havn. Foto: JOHN T. PEDERSEN / DAGBLADETVis mer

- Det var irrasjonelt og desperat å skyte på oss

Dansk politi sier de var nødt til å skyte mot de norske mistenkte smuglerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅLBÆK/OSLO (Dagbladet): Dansk politi redegjør nå for hvordan søndagens aksjon mot tre norske mistenkte smuglere kunne ende med at en 49-åring ble drept og to menn såret etter at pågripelsen utartet til en skuddveksling.

- Det var en desperat handling å begynne å skyte mot oss, sier Verner Holm, politiinspektør ved Nordjyllands politi, til Ekstra Bladet.

Hadde overtaket Han viser til at politiet, på tidspunktet da de bordet nordmennenes hurtiggående båt, hadde kontroll på de 250 kiloene med hasj som skulle smugles til Norge, og at de var i klart overtall.

- Jeg undres over at de ikke bare ga opp, sier Holm.

Dansk og norsk politi har hatt den norske smuglerligaen under oppsikt i månedsvis, og søndagens pågripelse skulle være en godt planlagt maktdemonstrasjon der de tre nordmennene skulle overgi seg umiddelbart.

Slik gikk det ikke; da smuglerne oppdaget politiet, stakk de til sjøs - men ble torpedert av politiets båt, før de ble bordet av tjenestemenn fra den danske beredskapstroppen. Ifølge politiet åpnet da 49-åringen ild og traff en tjenestemann - før han selv ble truffet av fire skudd og døde momentant.

- Vi hadde tatt høyde for alt, men kan med god grunn ikke vite hvordan alle mennesker i verden reagerer når de er trengt opp i et hjørne. Bortsett fra de 10-15 siste sekundene av aksjonen - da vi var nødt til å skyte - gikk alt som planlangt, sier politiinspektør Holm.

- Politiet må gjøre jobben Sikkerhetskonsulent Johnny Brenna har, som tidligere politimann, mangeårig erfaring med organisert kriminalitet. Han synes det er vanskelig å vurdere om dansk politi har handlet korrekt, uten å kjenne sakens fakta.

- I slike saker er det alltid en fare for at det kan bli løsnet skudd, selv om det er svært sjelden. Dette har dansk politi tatt høyde for, i og med at de satte inn de rette folka til å utføre aksjonen, sier Brenna til Dagbladet.

Han understreker at man alltid må ta høyde for at gjerningspersonene i en større narkotikasak er bevæpnet.

ETTERLOT 250 KG HASJ: De tre nordmennene etterlot 250 kilo hasj på kaia i Ålbæk da de ble overrasket av politiet. Foto: JOHN T. PEDERSEN / DAGBLADET
ETTERLOT 250 KG HASJ: De tre nordmennene etterlot 250 kilo hasj på kaia i Ålbæk da de ble overrasket av politiet. Foto: JOHN T. PEDERSEN / DAGBLADET Vis mer

- Politiet har en jobb å gjøre, og da må de også gjøre den.

De to overlevende nordmennene - en 27-åring med skuddskader og en 36-åring - sitter nå varetektsfengslet for fire uker i Danmark. Imens fortsetter politiets etterforskning, der de bl.a. dykker etter bevis i og utenfor havna i Ålbæk.

Undres - Man må jo lure på hvorfor 49-åringen valgte å skyte, sier advokat Axel Pallesen til Dagbladet.

Pallesen er forsvarer for 36-åringen, som i går ble besluttet varetektsfengslet med brev- og besøkskontroll. Han understreker at klienten ikke har forklart seg om selve skytingen, bare om narkosaken han er siktet i.

- Avhøret av ham avsluttes idet han forteller at de tre løp ned i båten, sier advokaten.

- ALLTID FARE FOR SKYTING: Sikkerhetskonsulent og tidligere politimann Johnny Brenna understreker at politiet alltid må ta høyde for at gjerningspersonene i en større narkotikasak er bevæpnet.
Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB SCANPIX
- ALLTID FARE FOR SKYTING: Sikkerhetskonsulent og tidligere politimann Johnny Brenna understreker at politiet alltid må ta høyde for at gjerningspersonene i en større narkotikasak er bevæpnet. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB SCANPIX Vis mer