- Det var jeg som drepte henne, pappa

Tilstod drapet på Apenes allerede da han var 14 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Det var jeg som drepte fru Apenes, pappa.

Den da 14 år gamle gjerningsmannen tilstod overfor sin far allerede i 1979, et år etter ugjerningen, at det var han som hadde drept Inger Johanne Apenes. Da faren senere konfronterte sønnen, nektet han for at det var sant, skriver Demokraten.no

Nå føler faren en enorm lettelse over at sannheten har kommet frem.

Oppspinn

Han mente den gang at sønnens tilståelse bare var en oppdiktet fantasihistorie.

- Det var i 1979 sønnen min mer eller mindre plutselig sa at det var han som hadde tatt livet av fru Apenes. Den gangen var han bare 14 år, og jeg kunne ikke med min vilje tro at dette var sant.

Faren konfronterte likevel senere sønnen med uttalelsen, men da nektet gutten alt.

- Han mente jeg måtte være dum som trodde på noe sånt, fikk jeg vite. Og det hjalp ikke selv om jeg presset han aldri så mye, sier faren til Demokraten.

TILSTOD: Gutten som tok livet av Inger Johanne Apenes, tilstod for sin far året etter ugjerningen. Her holder politet på med åstedsgranskningen utenfor den dreptes hjem, i 1978. Foto: SCANPIX/JAN TORE GLENJEN
TILSTOD: Gutten som tok livet av Inger Johanne Apenes, tilstod for sin far året etter ugjerningen. Her holder politet på med åstedsgranskningen utenfor den dreptes hjem, i 1978. Foto: SCANPIX/JAN TORE GLENJEN Vis mer

Men sønnens uttalelse vokste som en verkebyll i faren. Likevel gikk han ikke til politiet, noe han begrunner med at 13-14 åringer kan si mye rart, uten rot i virkeligheten.

- Dessuten så var det jo min egen sønn dette handlet om. Som far vil man jo instinktivt beskytte sine barn.

- Reagerer sterkt

42-åringens advokat Harald Otterstad sier til NRK at hans klient reagerer sterkt på oppslaget i Demokraten.

- Det jeg kan si er at min klient ble særdeles overrasket over dette oppslaget i dag. Men utover det har han ingen kommentarer, sier advokaten.

Otterstad kan ikke bekrefte at opplysningene som nå har kommet fram, er sanne. 

- Nei, jeg vil ikke kommentere dette ytterligere. Jeg bare registrerer reaksjonen hos min klient - og dette kan man jo gjerne tolke, sier advokat Otterstad kryptisk.

Til VG i dag kommenterer heller ikke Otterstad påstandene om at det er et familiemedlem som tipset politiet.

- Det er først og fremst min klients egenbidrag som har oppklart denne saken, sier Otterstad.

Gikk til politiet

Far og sønn skal ikke hatt kontakt de siste årene, men faren fikk aldri fred i sjela. I høst gikk han til politiet med saken.

- Vi har ikke snakket med hverandre de siste årene. Men han vet jo at det var jeg som gikk til politiet, det er jeg helt sikker på.

- Årsaken til at jeg nå ville ha denne saken ut av verden skyldes kun mitt eget ubehag med å sitte på den slags opplysninger.

BLE DREPT: Inger Johanne Apenes ble drept da hun overrasket innbruddstyven. Nå, nesten 30 år senere, har gjerningsmannen tilstått.