- Det var jeg som skulle betale lånene tilbake

Bjarte Baasland lever i skjul i Praha. Gjelda vokste fra tre til seksti millioner på tre år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da sønnen til biskop Ernst Baasland rømte fra Norge skyldte han rundt tre millioner kroner. I et eksklusivt intervju med Dagbladet forteller Bjarte Baasland (34) om konkursbegjæringen mot sine foreldre, og om hvordan gjeldsmarerittet startet.

I 2005 hadde Bjarte Baasland en gjeld på rundt tre millioner kroner.

Han skyldte penger til kemneren, lånekassa, banker, kredittkortselskaper og privatpersoner.

- Når man er i en sirkel man ikke kommer ut av, ønsker man bare å komme seg vekk, sier bispesønn Bjarte Baasland i sitt første intervju siden hans far ble begjært konkurs.
 

Baasland rømte til Tyskland og Tsjekkia. I løpet av de tre åra han har vært der har gjelda vokst til rundt 60 mill. kroner.

Biskopen kausjonerte

Mesteparten av disse pengene er lån hans mor har formidlet. Noen av millionene har også hans far, biskop Ernst Baasland, kausjonert for. Moras fetter Finn Finsnes og hans kone Christine Lindeman Finsnes har begjært bispeparet konkurs. I dag møtes de i skifteretten, og ifølge en pressemelding vil bispeparet erklære seg insolvente.

Det betyr at biskopen i Stavanger og hans kone i dag blir slått konkurs.

VIL TA SKYLDA: Bjarte Baasland vil stå til ansvar for gjelda. FOTO: ROLF AAGAARD/Aftenposten
VIL TA SKYLDA: Bjarte Baasland vil stå til ansvar for gjelda. FOTO: ROLF AAGAARD/Aftenposten Vis mer

- Jeg ønsker å komme med en oppfordring. Den er at konkursen legges på meg og ikke på mine foreldre. Alle lån som er gitt, ble lånt til meg. Min mor tok opp lånene, men det var helt klart for alle at det var jeg som skulle ha pengene. Det var også klart for alle at det var jeg som skulle betale lånene tilbake.

I skjul 

Fra sitt skjulested i Praha forteller Bjarte Baasland at faren ikke hadde noe med lånene å gjøre, verken da de ble gitt eller seinere.

- Men han har jo kausjonert for tre lån?

- Ja, der det er snakk om sikkerhet i eiendommer har han nok signert, men alle ble fortalt at alle pengene skulle gå til meg. Skifteretten har helt misforstått hvem som skal stilles til ansvar. Det er meg, sier sønnen.

Han sier han er villig til å ta konsekvensene for at pengene ikke er tilbakebetalt, både strafferettslig og overfor långiverne.

- Man kan kanskje stille spørsmål ved at min far ikke tok tak i dette og ryddet opp langt tidligere. Men i alle familier er det ansvarsfordelinger. I vår familie er det min mor som har ansvaret for økonomien i familien. Hun ville ikke bekymre pappa med dette. Derfor holdt hun dette skjult for ham, sier han.

Uinteressert i penger 

- Det var jeg som skulle betale lånene tilbake

Sønnen sier at faren først ble informert om den alvorlige krisa ved påsketider.

- Min far har aldri vært opptatt av penger. Det eneste han eventuelt har brukt penger på er hytta på Sørlandet. Den hytta har biskopen sagt at han nå må selge.

- Det er egentlig et sunnhetstegn at en kirkeleder ikke er opptatt av sin egen lommebok. Han gjør nå alt i sin makt for å komme til en løsning. Hytta og leiligheten blir solgt, og nå prøver han å stille framtidig inntekt til disposisjon for kreditorene. Jeg håper han ikke må vurdere sin stilling, sier sønnen.

Familien Finsnes, som har begjært bispeparet konkurs, har lånt ut 3,8 millioner kroner. I går ble det kjent at faren også hadde kausjonert for to andre lån, ett privatlån og ett banklån.

• Les resten av saken, om gjelda som vokste og flukten til Tyskland og Tsjekkia, i dagen papirutgave av Dagbladet.

• Les alt om saken her.