Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det var jo et barn inne i meg. Det var forferdelig traumatisk

Kristin (29) tok abort etter pillesvikt. Nå vil hun anmelde.

MÅTTE TA ABORT: Kristin (29) måtte ta abort da angrepillen fra NorLevo sviktet henne. Hun ante ikke at pillen ikke ville virke på grunn av vekta hennes.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
MÅTTE TA ABORT: Kristin (29) måtte ta abort da angrepillen fra NorLevo sviktet henne. Hun ante ikke at pillen ikke ville virke på grunn av vekta hennes. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kristin (29) hadde ubeskyttet sex, ble gravid - og måtte ta abort, da angrepillen NorLevo ikke fungerte i fjor høst.

Nå vil hun anmelde Statens legemiddelverk og Takeda Nycomed, for ikke å ha varslet om at hun ville ha null effekt av pillen hun tok få timer etter samleiet.

I ett år har de vist om, etter anmodning fra farmasøytselskapet HRA Pharma, at pillen ikke fungerer på kvinner over 80 kilo.

Likevel står det fortsatt ikke ett ord om det, verken utenpå pakningen eller i preparatbeskrivelsen.

Veide 90 kilo, pillen sviktet - Jeg synes det er helt hårreisende at noen har visst om de nye detaljene men ikke gjort noe. Det er ikke snakk om at de har visst om vektpoenget i én uke - men i ett helt år. De kan ikke komme unna med det, sier Kristin.

Har du brukt angrepillen uten å vite at den ikke fungerer om man veier over 80 kilo? Kontakt Dagbladets journalist på tdo@dagbladet.no.

29-åringen fra Akershus ønsker ikke å ha etternavnet sitt i avisa. Etter å ha slitt med alvorlige svangerskapsproblemer da hun gikk gravid med datteren (4), ble hun rådet av legen om å ikke få flere barn.

VIL ANMELDE: Kristin er sint og frustrert. I ti uker var hun sykemeldt etter aborten. - Det gikk ikke bare utover meg, men også datteren min, sier hun. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
VIL ANMELDE: Kristin er sint og frustrert. I ti uker var hun sykemeldt etter aborten. - Det gikk ikke bare utover meg, men også datteren min, sier hun. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Hun valgte derfor å ta angrepille samme dag.

Ikke før hun i går leste saken om at NorLevo ikke fungerer på kvinner som veier over 80 kilo, ante Kristin at hun ble gravid fordi hun på den tida veide 90 kilo.

- Det gikk kaldt nedover ryggen da jeg leste det. Jeg er så sint, jeg forstår ikke hvordan de ikke kan ha varslet selv når de har visst det over så lang tid, sier hun.

- Abort i uke 13 Kristin opplevde aborten som svært komplisert.

PÅ MARKEDET I ÅREVIS: ... men først nå er det blitt kjent at kvinner over 80 kilo har null effekt av denne angrepillen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
PÅ MARKEDET I ÅREVIS: ... men først nå er det blitt kjent at kvinner over 80 kilo har null effekt av denne angrepillen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

- Fordi jeg hadde hatt så store problemet under det første svangerskapet, måtte jeg velge å gjøre inngrepet kirurgisk. På grunn av lang kø, fikk jeg ikke tatt abort før i uke 13. Det var jo et barn inne i meg. Det var forferdelig traumatisk, sier hun.

Hun var ute av stand til å jobbe i to og en halv måned etter inngrepet.

- Jeg var sykemeldt i ti uker, fordi jeg ble så dårlig. Jeg var så kvalm at jeg ikke klarte å stå oppreist. Det gikk ikke bare ut over meg, men også datteren min. Jeg har også måttet gå i terapi, forteller hun.

- Vil anmelde På grunn av den store påkjenningen aborten medførte, vurderer 29-åringen å anmelde forholdene.

- Jeg skal undersøke hva jeg kan gjøre, og har veldig lyst til å anmelde. De kan ikke komme unna med dette. Jeg klarer ikke å forstå hvorfor det ikke i det minste ble varslet videre til apotekene, slik at jeg kunne fått informasjon om at vekten min spilte noen rolle. Det er det minste de kunne gjort, sier hun.

- Legemiddelverket sier det har tatt så lang tid, fordi pillebeskrivelsen må endres over hele Europa. Er det greit?

- Nei. De kunne ha gått til media, eller varslet apotekene slik at personalet der kunne gitt informasjonen videre til kundene, sier hun.

- Var engstelige Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, er gjort kjent med at Kristin nå vurderer å anmelde forholdene.

BLE VARSLET I FJOR: Det var det internasjonale farmasøytselskapet HRA Pharma, som varslet Legemiddelverket, her ved Steinar Madsen, om at angrepillen ikke fungerer for kvinner over 80 kilo. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet / Torbjørn Grønning
BLE VARSLET I FJOR: Det var det internasjonale farmasøytselskapet HRA Pharma, som varslet Legemiddelverket, her ved Steinar Madsen, om at angrepillen ikke fungerer for kvinner over 80 kilo. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet / Torbjørn Grønning Vis mer

- Det har jeg full forståelse for. Vi synes det er veldig trist dersom det er en sammenheng mellom manglende informasjon og det som har hendt jenta, sier han til Dagbladet.

Fagdirektøren, som har beklaget at de ikke varslet om angrepillene, innrømmer at Legemiddelverket fryktet historier som Kristins, da det ble kjent i går.

- Vi var engstelige for at folk kunne ha blitt skadelidende av dette. Det er en veldig uhyggelig situasjon å havne i for en jente, sier han. - Som lege er det veldig leit å høre.

- Jobber med å informere Madsen forteller at de nå jobber på spreng for å få ut informasjon til kvinner som kommer til å kjøpe angrepillen i tida før produktbeskrivelsen er endret.

- Vi skal gjøre det som er mulig for å få rettet opp i dette. Vi har diskutert forskjellige måter å gjøre det på - og blant annet vil endringene i pillebeskrivelsen gjøres umiddelbart. Vi vurderer også om vi skal merke alle pakningene med merkelapper, sier han.

- Du sier endringene i bruksanvisningen skal gjøres «umiddelbart». Nøyaktig hvor lang tid mener du?

- Det vil ta litt tid, men denne saken er høyt prioritert. Vi gjør alt vi kan for å informere de som selger pillene, men det er jo et problem at de selges på samme måte som Ibux og Paracetamol - i butikker. Det blir vanskelig å angi et tidspunkt, sier han.