- Det var langt ned Niagara Falls

Kirk Jones (40) er den første som har overlevd uten sikkerhetsutstyr.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en årrekke har salgsmannen Kirk Jones sagt at han vil bevise at det er mulig å overleve et hopp utfor Niagara Falls uten å benytte noen form for sikkerhetsutstyr. Alle trodde det bare var snakk. Helt til mandag, da han hoppet i Niagaraelven og ble med vannmassene ned den 55 meter høye fossen Horseshoe Falls i Canada foran øynene på en rekke sjokkerte turister.

- Det var en impulsiv engangsgreie. Etter ett og et halvt sekund var jeg i vannet. Jeg ble pakket inn i flere tonn vann. Åtte sekunder seinere var jeg oppe igjen, sier Jones til tv-kanalen WXYZ-TV i Detroit.

Han fikk karret seg inn til siden av fossen, og klatret opp på noen steiner. Jones ble lettere skadd, og er innlagt på sykehus.

Virket nervøs

Broren hans, Keith, snakket med våghalsen etter hoppet. Han sier at 40-åringen ikke var suicidal, men var litt lei seg etter at familien hadde solgt en verktøyforretning og flyttet til Oregon.

- Han sa «Jepp, jeg hoppet. Det var lang vei ned», sier Keith til AP.

- Vannet var ikke så kaldt som han hadde fryktet, og han hørtes avslappet ut. Jeg tror han var litt trist, og ville gjøre noe spesielt.

Turistene som sto og betraktet den 55 meter høye fossen, la merke til Jones før hoppet.

- Han virket litt nervøs, og hoppet litt rundt. Så kom han gående mot oss, hoppet i elva og skled på ryggen mot fossen. Det var skremmende. Han smilte, sier Lynda Satemajer til CNN.

10 000 i bot?

En venn av våghalsen sier han tror Jones hoppet fordi han håpet å bli rik på stuntet.

- Kirk sa at hvis han overlevde, kom han til å tjene gode penger.

Men fra den kontoen kan det fort bli trukket et betydelig beløp. Politiet er mildt sagt forbannet over stuntet, og Jones kan få ti tusen dollar (71 000 kroner) i bot.

- Våre folk måtte ned stupet for å hente ham. Det er en betydelig risiko for både våre folk, brannfolkene og legene. Derfor ser vi ikke gjennom fingrene på dette, sier politiinspektør Paul Fortier i Niagara Park.

Politiet har siktet mannen, og vil at Jones skal gjennomgå psykologiske tester.

Fem døde

Jones ble den første personen som beviselig har satt utfor fossen og overlevd uten sikkerhetsutstyr. Den eneste andre personen som har tatt turen ned fossen uten å bruke tønne eller andre innretninger, var en sju år gammel gutt som falt i vannet i 1960, og ble slengt ned fossefallet. Han hadde på seg redningsvest, og overlevde.

Ifølge CNN raser det 570 000 liter vann i sekundet ned fossen. Siden 1901 har 15 våghalser satt utfor Horseshoe Falls i blant annet tønner og kajakker. Fem av dem omkom.

Ingen har så langt overlevd en tur ned et fall ned American Falls, som både er mer steinete og langt smalere.

UTSLITT: Kirk Joenes var rundt åtte sekunder under vann etter hoppet. Han klatret opp på denne avsatsen.
PÅ BEINA: Kirk Jones er i live etter hoppet.
JUBLER: 40-åringen jubler til de sjokkerte tilskuerne.
REDNINGSAKSJON: Politiet er slett ikke fornøyd med stuntet, etter at de måtte ned og hente 40-åringen
MANGE DREPT: Femten mennesker har satt utfor Horseshoe Falls. Fem av dem døde i vannmassene.
RIK? Jones har sagt til vennene sine at han vil bli rik på hoppet.