Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det var lik og kroppsdeler på bakken

Syriske Badih (27) mistet vennen, men priser seg lykkelig over at søstera overlevde bilbomba i Damaskus.

BILBOMBE: 13 pesoner ble drept og rundt 30 skadet da en bilbombe gikk av i det kristne kvarteret i Syrias hovedstad Damaskus i går. Foto: Sana/Reuters
BILBOMBE: 13 pesoner ble drept og rundt 30 skadet da en bilbombe gikk av i det kristne kvarteret i Syrias hovedstad Damaskus i går. Foto: Sana/Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Syria ble i går rammet av nok en eksplosjon, da en bilbombe gikk av utenfor en politistasjon i det kristne strøket Bab Touma i landets hovedstad Damaskus.

13 ble personer drept og rundt 30 skadet i eksplosjonen, ifølge Reuters.

Mistet vennen Syriske Badih Koudmani befinner seg ofte i området der bomben gikk av. Han skriver i en mail til Dagbladet at han var på jobb da eksplosjonen fant sted, men at han dro til området for eksplosjonen etterpå. Da hadde politiet stengt av området.

- Folk sa at det var brente biler, knust glass, lik og kroppsdeler på bakken, forteller han.

Bab Touma er hovedsakelig befolket av byens kristne minoritet, og er et populært område for shopping og kafebesøk. Det er første gang en bombe går av i denne delen av byen.

Koudmanis søster befant seg på en restaurant i Bab Touma da det smalt. Han priser seg lykkelig over at hun kom fra det med livet i behold.

-Hun var veldig nær stedet der bomba gikk av. Hun sa at det var forferdelige scener. Bilbomben eksploderte rundt klokka 11, da folk var på vei fra gudstjeneste og området var i ferd med å bli fylt av folk. Hvis hun hadde bestemt seg for å dra hjem framfor å bli værende, kunne hun ha mistet livet i eksplosjonen. En person jeg kjenner fra kirka døde, skriver han.

- I begynnelsen visste vi ikke hvem som døde siden kroppene var helt forbrente, men nå vet vi at det var fem menn i en bil, mannen som holder gatene rene og en hel familie, et par og deres to barn. Det var flere også, men vi kjenner ikke identiteten deres ennå.

- Kommer over grensa for å drepe Selv om bomba gikk av i en kristen bydel, avviser Koudmani at konflikten er i ferd med å få et sterkere sekterisk preg.

- Kristne og muslimer har alltid levd side om side i Syria. Likevel er det noen få fanatiske personer som er påvirket av islamistisk eller salafistisk tankegang, og som har lett for å skape konflikt ved å begå kriminelle handlinger i religionens navn, skriver han.

- I tillegg er det mange salafister som kommer seg ulovlig inn i Syria med det formål å drepe syrere i jihads navn.

Koudmani forteller at stemninga i Syrias hovedstad naturlig nok er preget av den siste tidas hendelser.

- Vi er alle triste nå. Vi tror at bombinga var rettet mot hele det syriske folket. Selv om Bab Touma betraktes som et kristent område siden det er mange kirker der, ferdes det folk fra alle de religiøse grupperingene der. Det var ikke bare kristne som døde i eksplosjonen. Men folk gir ikke opp, og gjør det de kan for å ikke la det negative i situasjonen ta overhånd, forteller han.

Fordømmer angrepet The Syrian Network for Monitoring Human Rights fordømmer angrepet i Bab Touma i går, og peker på at angrepet er et klart brudd på menneskerettigheten og internasjonal rettslære.

Det er fortsatt ikke klart hvem som sto bak eksplosjonen. Ifølge det statlige nyhetsbyrået Sana var det «en eksplosiv anretning plassert under en bil av en terroristgruppe».

Forhandler om våpenhvile Gårsdagens bilbombe gikk av samtidig som landets statsminister Bashar al-Assad innledet sine samtaler med FN og Den arabiske ligas spesialutsending Lakhdar Brahimi, som forsøker å forhandle fram en våpenhvile under den muslimske høytida Eid al-Adha denne uka.

- Alle kan starte en våpenhvile når de vil, for eksempel i dag eller i morgen, den tida eid varer og etter det, sa Brahimi til journalister utenfor et hotell i Damaskus, ifølge Reuters.

FN-generalen sa han hadde vært i kontakt med personer fra opposisjonen både i og utenfor Syria, i tillegg til offiserer i nabolandene, der flere støtter motstandsbevegelsen.

- De sa at de vil være positive til et initiativ om våpenhvile fra regjeringen. Vi håper eid-feiringen i Syria vil bli fredelig, selv om dette ikke er noen lykkelig eid.

Selv understreket den syriske presidenten, ifølge Sana, at landet støtter FN-utsendingens arbeid, og at de er åpne for ethvert oppriktig forsøk som går inn for å finne en politisk løsning på konflikten. Dette forutsatt at forslaget er basert på respekt for Syrias uavhengighet og utelukker utenlandsk innblanding.

Totalt har rundt 30 000 syrere mistet livet i landet siden konflikten startet i mars i fjor.

STORE SKADER: Bab Touma er vanligvis et populært område for shopping og kafebesøk. I går var gatene fylt med brente biler, knust glass og kroppsdeler, etter at en bilbombe gikk i lufta. Foto: Sana/Reuters
STORE SKADER: Bab Touma er vanligvis et populært område for shopping og kafebesøk. I går var gatene fylt med brente biler, knust glass og kroppsdeler, etter at en bilbombe gikk i lufta. Foto: Sana/Reuters Vis mer