- Det var like før det gikk veldig galt

Politiet redder flere hunder i uka i varme perioder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Politiet i Vestfold måtte i går rykke ut for å hjelpe en hund som satt innelåst i en bil i stekende sol ved båthavna i Helgeroa i Larvik.

Politiet ble varslet om hendelsen, som ble registret i politiloggen kl 17.03, av en tilfeldig forbipasserende.

- Vi fikk melding om at det hund som satt innelåst i en varm bil, og at det ikke var vann i bilen, opplyser Jørn Lier Horst, fungerende avdelingsleder ved kriminalseksjonen i Larvik.

Da politiet ikke fikk tak i eieren på telefon besluttet de å ta seg inn i bilen for å redde hunden ut av den potensielt farlige situasjonen.

Risikerer fengsel

- Patruljen på stedet dirket opp bilen for å ta seg inn til hunden. Dette er jo et forhold som kan straffes etter dyrevernsloven hvor det heter at ingen skal la dyr lide i utrengsmål. Man risikerer bøter og fengsel opp til seks måneder. Hvis det har skjedde flere ganger risikerer man fengsel i ett år, forteller Jørn Lier Horst.

I dette tilfelle ble et imidlertid ikke opprettet en straffesak.

- Eieren kom til stedet og fikk en formaning. Jeg vet ikke helt hvilke vurderinger som er lagt til grunn for dette av patruljen på stedet. Det var en korttidsparkering så det er ikke sikkert eieren hadde tenkt seg så langt, sier Horst.

HJELPES UT:  Hunden befant seg i den glovarme bilen over en time. Dette er svært farlig for hunder som dør hvis kroppstemperaturen blir 42 grader. Foto:  ROLF SVENDSEN/ALLPHOTO
HJELPES UT: Hunden befant seg i den glovarme bilen over en time. Dette er svært farlig for hunder som dør hvis kroppstemperaturen blir 42 grader. Foto: ROLF SVENDSEN/ALLPHOTO Vis mer

- Like før det gikk galt

Et vitne til hendelsen forteller at hunden satt i bilen ca en time fra politiet ble varslet og til de fikk den ut.

- Vi vet jo ikke hvor lenge den har sittet der før det ble meldt fra. Det er ikke sikkert den hadde klart seg så mye lenger, mener vedkommende.

Tidligere i sommer kokte en liten cairn terrieren i hjel mens eieren var å handlet i Charlottenberg, rett over svenskegrensa ved Kongsvinger. Cairin terriereren hadde sittet i en varm bil i to timer, noe som var nok til at den døde  

Hunder som dør fordi de er låst inne i varme biler er et problem over hele landet på varme dager.

- I varme perioder må vi rykke ut på oppdrag som dette flerer ganger i uken. Dette var en av de første varme dagene i Helgeroa på lenge, så sånn sett er det typisk, sier operasjonsleder Horst.

Veterinær Ulrich Ohm i Kongsvinger tok i mot terrieren som døde. Han kjenner til mange alvorlige hundeskader i opphetet bil, og advarer kraftig om farene.

Koker ved 42 grader

- Det var like før det gikk veldig galt

- Hunder kan ikke svette gjennom annet enn tunga når de peser. De kommer ganske raskt opp i en kritisk kroppstemperatur på 42 grader. Dermed begynner organismen i praksis å koke, sirkulasjonen går tregere og hundene går inn i sjokktilstand, sier veterinæren.

At sotete ruter hjelper mot opphetete bilkupeer, er den første myten han vil avlive. Myte nummer to, som ikke stemmer: det hjelper ikke å med lufteåpning i vinduene, fordi dette ikke er tilstrekkelig for å holde temperaturen i bilen nede.

Åpen bakdør i stasjonsvogner der hunden står i bur hjelper imidlertid.

- Jeg ville ikke etterlatt en hund inne i bilen hvis jeg for eksempel hadde planlagt å være tilbake om et kvarter. Hvis du blir heftet noen minutter, kan hunden ha fått problemer allerede, sier veterinæren. 

Han mener det i praksis har liten betydning om hundene er små eller store, eller har mye eller lite pels.