Minnekonsert i Kongsberg:

- Det var magisk

Etter tunge dager i Kongsberg synes kantor Matthias Anger at minnekonserten i Kongsberg kirke var magisk.

RØRT: Kantor Matthias Anger blir rørt under intervju etter konsert i Kongsberg kirke. Reporter: Frode Andresen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KONGSBERG (Dagbladet): Lørdag fortalte kantor Matthias Anger i Kongsberg kirke til Laagendalsposten at han ble vitne til et av drapene onsdag kveld, og at en av de drepte var naboen hans. Deretter tok han initiativ til en minnekonsert i kirken.

Anger ønsker ikke å snakke om det han opplevde når han møter Dagbladet, men bruker store ord for å beskrive minnekonserten.

- Hvordan har de siste dagene i Kongsberg vært?

- Tungt. Det var først i går at jeg kom meg ut av huset. Jeg har blandede følelser og kan egentlig ikke sette ord på det. Derfor er det så fint å oppleve musikken og denne konserten, sier Anger til Dagbladet etter konserten søndag kveld.

- Hvordan var det å dirigere konserten?

- Det var sterkt. For å være helt ærlig så er ikke jeg så viktig. Jeg er mest imponert over sangerne mine og dem som leste og spilte. Når man lager musikk sammen, så puster man sammen og lar seg bære av musikken. Det er magisk, og det kjente vi alle i denne stunden.

KANTOR: Matthias Anger i Kongsberg kirke. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KANTOR: Matthias Anger i Kongsberg kirke. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Fullsatt kirke

Kongsberg kirke var fullsatt to ganger søndag, noen dager at fem personer ble drept: Først under en minnegudstjeneste, deretter under minnekonserten. Anger sier at det er en sterk opplevelse i seg selv å kjenne på at lokalbefolkningen er samlet i Kongsberg i disse dager.

Ordfører Kari Anne Sand trekker også fram fellesskapet.

- Den var veldig flott og ga mye ettertanke. Det var en fin avrunding på dagen. Musikk får følelsene til å gå litt alle veier, og det tror jeg at var meningen. I tillegg var det samhold mellom innbyggerne, og det er føles også veldig godt, sier Sand til Dagbladet etter konserten.

KONGSBERG: Emilie Enger Mehl snakker om gudstjenesten og Kongsberg-hendelsen. Reporter: Frode Anderesen. Video: Maja Walberg Klev. Vis mer

Hyllest

Kirken ble fylt med en usedvanlig lang applaus da konserten var ferdig. Deretter mottok Anger både klemmer og klapp på skuldra, blant annet fra ordføreren.

- Hva synes du om kantorens innsats?

- Det er beundringsverdig. Jeg er veldig glad for at han orket, men det er tøft, så det er godt å se. Vi har en alle tiders kantor. Det var fantastisk det som ble levert av koret hans i kveld, sier ordfører Sand.

Dagbladet viderebrakte ordførerens ord til kantor Anger.

- Dette handler ikke om meg. Jeg synes at det er beundringsverdig hvordan kommunen stiller opp, og det apparatet som faktisk har håndtert denne situasjonen. Vi har også fantastiske musikere her som har stått i dette, svarer Anger på ordførerens hyllest.

FULLSATT: Kongsberg kirke var fullsatt to ganger søndag, bare dager etter drapene i byen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FULLSATT: Kongsberg kirke var fullsatt to ganger søndag, bare dager etter drapene i byen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Minnegudstjeneste

Både kronprinsparet og justisminister Emilie Mehl deltok på minnegudstjenesten søndag formiddag. Under gudstjenesten tente representanter fra nødetatene og sykehuset lys for de drepte. Sand synes at det var flott.

- Jeg tenker at det er flott å kunne hedre de døde på den måten, og at dette gjøres av blålysetatene og sykehuset. Jeg synes at det var veldig bra, og jeg tror at de satte pris på det selv også.

Lørdag offentliggjorde politiet navnene til de fem som ble drept: Gun Marith Madsen (78), Hanne Merethe Englund (56), Liv Berit Borge (75), Gunnar Erling Sauve (75) og Andrea Meyer (52).

- Det er veldig sterkt når man får navnene på det som tidligere bare har vært et tall. Da blir det enda mer virkelig. Jeg har dyp medfølelse med de etterlatte, og det var sterkt å møte en del av dem i dag, sier Sand.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer