ULYKKE: Turistbussen kjørte utfor veien og landet på taket etter sammenstøt med en personbil i Valldal i Møre og Romsdal lørdag ettermiddag. Én person omkom. Foto: Fridgeir Walderhaug
ULYKKE: Turistbussen kjørte utfor veien og landet på taket etter sammenstøt med en personbil i Valldal i Møre og Romsdal lørdag ettermiddag. Én person omkom. Foto: Fridgeir WalderhaugVis mer

Det var maks to cm klaring mellom kjøretøyene på stedet der bussen kjørte utfor. Politiet mener drapssiktetsjåfør (49) kjørte altfor fort

Sjåføren mener mindre kjøretøy skal vike når et stort kjøretøy er på vei nedover.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Føreren (49) av den ukrainske bussen som kjørte utfor veien i Valldal lørdag ble i dag varetektsfengslet i fire uker.

Politiet mener han var grovt uaktsom, og at han holdt altfor høy hastighet på den smale fylkesvei 63 ved Grønning.

Sunnmøre tingrett mener det er fare for at han vil stikke fra landet hvis han blir løslatt. Mannen anket på stedet.

- Han har vært gjennom omfattende avhør i saken, og at han nå blir varetektsfengslet tar han svært tungt. Han nekter fortsatt straffskyld, sier siktedes forsvarer, Sjur Engelsen Lange, til Dagbladet.

- Opplevde farten som høy

Av fengslingskjennelsen kommer det fram at et vitne som kjørte ca 200 meter bak bussen har forklart politiet at han oppfattet at bussen holdt en høy hastighet i forkant av krasjen og utforkjøringen.

- Han mener at bussen holdt en hastighet på cirka 50-60 km/t. Han opplevde farten som høy, og reagerte på at BMW-en i motgående kjørefelt måtte bremse opp, heter det i kjennelsen.

Bussen var borti BMW-en, før den kjørte utfor. Politiet har målt bredden fra asfaltkant til asfaltkant på veien til 4,45 meter. Bussen og BMW-en har til sammen en bredde på 4,43 meter.

- Det tilsier at det ikke var mer enn 2 centimeter klaring mellom kjøretøyene i ulykkesøyeblikket.

En kvinne som satt i bilen 200 meter bak bussen mener BMW-en i praksis sto stille da bussen passerte. Politiets undersøkelser på stedet viser at den trolig flyttet seg ca 20 centimeter etter sammenstøtet, og at den derfor holdt svært lav hastighet.

Endret forklaring

Sjåføren mener på sin side at BMW-en burde ha veket ytterligere.

- I Ukraina sier regelverket at mindre kjøretøy skal vike i bakke når et stort kjøretøy er på vei nedover, heter det i kjennelsen.

Han forklarte først politiet at han trodde BMW-en hadde foretatt et rykk mot høyre «idet vedkommende ble skremt». Men da han fikk tilgang til politidokumentene i saken, endret han forklaring.

- Etter å ha gjennomgått politidokumentene ønsker siktede å presisere at han ved passering av BMW-en var fullt og helt konsentrert om trafikken fremover. Han fulgte derfor ikke med i speilet, heter det i kjennelsen.

- Etter det han oppfattet som passering beveget han bussen litt mot venstre, men han befant seg fortsatt i egen kjørefil.

- Siktede mener at han har kjørt veldig forsiktig, og at ulykken skyldes et ulykkelig sammentreff av omstendigheter.

Han sa også i retten at han ville bli i Norge i påvente av at saken kommer opp for retten, og at han ville forsøke å skaffe seg hotellovernatting. Men retten kom altså til at det er fare for at han vil stikke fra landet, selv om han ville levere inn passet, og kom til at han må varetektsfengsles.

Politiinspektør Ove Brudevoll i Sunnmøre politidistrikt sier til Dagbladet at mannen ikke var beruset da han kjørte bussen.

Det var 41 personer fra Ukraina i bussen. Den omkomne er en mann fra Ukraina.

I BMW-en som bussen var borti satt en kvinne som er ansatt ved Ålesund politistasjon.