- Det var mange snubletråder å rydde opp i, for å si det sånn

Finansministeren er alt annet enn begeistret for arven etter forgjengeren Sigbjørn Johnsen - og anklager de rødgrønne for å ha lagt ut snubletråder for henne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag klokka 10 går Frp-leder Siv Jensen på talerstolen i Stortinget for å legge fram sitt aller første statsbudsjett. Det skjer i form av en såkalt tilleggsproposisjon, som er Høyre/Frp-regjeringens forslag til endringer på den avgåtte Stoltenberg II-regjeringens statsbudsjett for neste år.

Klokken 06.30 fredag morgen møtte finansministeren pressen utenfor boligen sin på Nordstrand i Oslo. Da gjorde hun det klart at det er lov å være nervøs når man møter Stortinget for første gang som statsråd.

- Nå skal jeg det, og da skal jeg møte Stortinget med den nødvendige ydmykhet, sa Jensen.

Kler ikke hatt Finansministeren ville ikke røpe så mye av innholdet i statsbudsjettet, men hevdet at flere ville merke at Norge nå har fått en ny regjering med en ny politikk. Hun gjorde det imidlertid klart at hun ikke kler hatt, og derfor ikke har noen planer om å kopiere tidligerer finansmininster Sigbjørn Johnsens (Ap) hattetriks.

- Hatt, det kler ikke meg veldig godt, så jeg har ikke tenkt å adoptere det trikstet der, sa hun.

På spørsmål om hva hun syns om at Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson, Jonas Gahr Støre, i dagens Dagbladet påstår at hun er verdens heldigste finansminister fordi hun kommer til dekket bord etter åtte år med rødgrønt styre, svarte hun følgende: 

- Jeg har registrert at det er et bilde Arbeiderpartiet er veldig opptatt av å skape. Sannheten er at vi har arvet betydelige utfordringer fra den rødgrønne regjeringen, som de har overlatt til oss å rydde opp i. Men jeg kan forsikre om at vi er klare for å rydde! 

Ifølge finansministeren har de rødgrønne nemlig gitt hun alt annet enn et dekket bord.

- Det har vært mange snubletråder å rydde opp i, for å si det sånn, sa hun på vei til bilen. 

Vil bruke flere oljemilliarder Ett område det er knyttet spenning til, er oljepengebruken. Ifølge kilder Dagens Næringsliv har snakket med, vil Siv Jensen (Frp) plusse på fem milliarder oljekroner på neste års statsbudsjett, og vil dermed bruke 140 milliarder oljekroner i budsjettet.

Årsaken til budsjettøkningen er nye anslag for oljefondet, som ved årets slutt vil overstige 5000 milliarder kroner - nesten 300 milliarder mer enn den avgåtte regjeringens budsjettanslag. Det nye anslaget gjør at Siv Jensen kan bruke bruke 2,8 prosent av oljefondets verdi - og får dermed bedre klaring fra handlingsregelens 4 prosent enn Stoltenberg-regjeringen, som foreslo å bruke 2,9 prosent - eller 135 milliarder kroner. 

Den rødgrønne regjeringen tok utgangspunkt i at fondet ville være på 4729 milliarder kroner ved utgangen av 2013.