- Det var mer bevisst enn det som har kommet fram

Drepte Vera Vildmyrens (42) enkemann Egil Vildmyren og barna har ankommet retten i København.

TØFT Å VÆRE HER: Vera Vildmyrens (42) gjenlevende familie ankommer her retten i København. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet
TØFT Å VÆRE HER: Vera Vildmyrens (42) gjenlevende familie ankommer her retten i København. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KØBENHAVN (Dagbladet): - Det er tøft og beinhardt å være her, og vi har bestemt oss for å holde oss litt i bakgrunnen. Året som har gått har vært hardt nok, sa Egil Vildmyren (51) da han ankom København byrett i dag.

På tiltalebenken sitter den tidligere drapsdømte Marian Clita (59) tiltalt for overlagt drap. 59-åringen har tilstått vold med døden til følge, men nekter for at det var et overlagt drap.

- Bevisst - Drapet av min kone var mye mer bevisst enn det som har kommet fram i mediene, mener Egil Vildmyren.

Den gjenlevende ektemannen har tidligere sagt til VG Helg at han ønsker å møte Clita ansikt til ansikt og se ham i øynene, men til Oppland Arbeiderblad har han forklart at han ikke lengre ønsker dette, fordi også barna skal følge saken.

DREPT: Den norske flyvertinnen Vera Vildmyren ble brutalt drept på et hotellrom i København. Foto: Privat
DREPT: Den norske flyvertinnen Vera Vildmyren ble brutalt drept på et hotellrom i København. Foto: Privat Vis mer

- Vi får se hva som skjer i dag. Jeg vil nok holde litt igjen og være i bakgrunnen, sa Vildmyren da han møtte pressen utenfor Københavns byrett.

Men da han og barna forlot rettssalen i dag da aktor Anne Birgitte Stürup leste opp tiltalten, kan det se ut som at Vildmyren vekslet et iskaldt blikk med konas drapsmann. Etter rundt ti minutter kom de tilbake til plassene sine i retten - som er bare rundt fem meter unna tiltalebenken.

Sparket advokat Under det siste fengslingsmøtet valgte Clita å sparke sin egen forsvarer, advokat Knut Meden, men retten har tvunget Clita til å få oppnevnt en ny dansk advokat til å forsvare seg.

Advokat Michael Steffensen har blitt oppnevnt til å forsvare den tiltalte, og sa at ingenting har blitt endret og at byttet er helt uproblematisk da han gikk inn i retten i dag.

Sint Klokka 9.40 ble retten satt, noe forsinket av en sint Marian Clita som var sur fordi han ikke fikk røyke i rettssalen.

NY FORSVARER: Advokat Michael Steffensen er oppnevnt som Marian Clitas nye forsvarer. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet
NY FORSVARER: Advokat Michael Steffensen er oppnevnt som Marian Clitas nye forsvarer. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet Vis mer

- Kan man ikke få røyke i dette landet? Jeg kan ikke sitter her i to timer uten å røyke! Hvem har funnet på de reglene, spurte han opprørt.

Klokka 10 trakk rettens medlemmer seg tilbake for å se mer nøye på et innlegg i tiltalen som går på Clitas kriminelle bakgrunn i hjemlandet.

Det er også diskusjon mellom aktoratet og forsvareren om prosedyrespørsmål, og advokat Steffensen mener dette er så viktig at han mener klienten må få gå fri.

TILTALT: Marian Clita har tilstått vold med døden til følge, men nekter for at det var et overlagt drap. Foto: Politiet
TILTALT: Marian Clita har tilstått vold med døden til følge, men nekter for at det var et overlagt drap. Foto: Politiet Vis mer

Påtalemyndigheten på sin side, ønsker rumeneren dømt til forvaring.

• Dagbladet følger saken.