Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det var èn som trakk seg før meg

Betew sier han var med på planlegging av NOKAS-ranet, men trakk seg en uke før.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stavanger (Dagbladet.no): - Når man gjør noe sånt er man avhengig av at man stoler på hverandre. Jeg hadde hørt mye om dem og stolte ikke på dem, sa Metkel Betew under sin forklaring i retten i dag.

Betew fortalte at de 3-4 som først ble koblet inn, var ok. Men siden kalte David Toska inn langt flere personer til et større anslag.

- Når ble navnene på de upålitelige kjent for deg, spurte aktor.

- Dette har vært en utvikling, det husker jeg ikke.

- Det opprinnelige laget, var det OK?

- Bekymringene kom da det ble utvidet, svarer Betew.

Det var dette som lå til grunn for at han trakk han seg fra selve NOKAS-ranet. Betew innrømmer at han visste at ranet skulle skje. Han har også innrømmet at han har vært med på noen forberedelser. Blant annet kjøpte han skuddsikre vester som ble brukt under ranet, forklarte han. 

- Hva var det med disse ransdeltakerne du ikke likte?

TRAKK SEG: Metkel Betew trakk seg en uke før ranet. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
TRAKK SEG: Metkel Betew trakk seg en uke før ranet. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer

- Jeg kjenner ganske mye folk i miljøet i Oslo. Jeg vet hvem jeg kan stole på. At de ikke prater til politiet eller andre.

- Var det noen av disse som hadde gjort det før?

- Jeg hadde mine grunner, for å si det sånn. 

En til som trakk seg

Metkel Betew sier at minst èn annen person trakk seg fra David Toskas ranslag. Denne personen sitter ikke på tiltalebenken.

- Var det noen andre som trakk seg?

- Det var èn som trakk seg før meg. En eller to uker før meg.

- Vil du si om han er blant de tiltalte?

image: - Det var èn som trakk seg før meg

- Det er han ikke.

Skulle vært med inn

Han forklarer også at han skulle vært med inn i lokalene.

- Jeg skulle ha vært med inn i banken. Vi skulle kommet oss fortest mulig inn.

- Skulle noen av de ansatte trues til å åpne hvelvet, spør aktor?

- Hvis gitteret var nede skulle de det ja, svarer Betew.

Besøkte Toska før jul 

- Jeg ble løslatt i november 2003 etter å ha sonet en dom på 6,5 år. Måneden før jeg slapp ut fikk David et barn. Har alltid sagt at jeg har to familier: Mine foreldre og mine søsken, den andre familien er mine venner.

- Da jeg ble løslatt fikk jeg vite at David hadde flyttet til Stavanger. Jeg dro ned for å besøke ham i midten av desember. Jeg fikk beskjed om at jeg ikke skulle ha med telefon. David ville være i fred og var redd for å bli arrestert. Han ville ha en del tid med sønnen. Jeg reiser ned og treffer David, hans kone og ungen. Jeg følte at jeg ble litt onkel for ham. Vi var sammen der som en familie. Vi hadde mye å prate om og jeg fikk inntrykk av at David holdt på med noe her. Jeg reiser hjem i forbindelse med julen, men får beskjed om å komme tilbake for han vil snakke mer med meg.

Får se vinduet

- Jeg reiser ned igjen i begynnelsen av januar og møter David. Han forteller meg om, og viser dette vinduet og oppe fra tannlegen kunne man se ned, og der inne lå det mye penger. Jeg fikk inntrykk av at dette var helt nytt.

- Fra januar og fram til siste helgen i mars har jeg vært mange ganger i Stavanger med ulike personer, det er personer som sitter her, og det er personer som ikke sitter her. Jeg vil prate om meg selv, for det føler jeg er riktig.

- Jeg tenkte en del på vinduet og tok det opp med David, men han var sikker på at det var et enkelt vindu, sier Betew til aktor Dommersnes.

Løy i tingretten

Under aktors utspørring innrømmer Betew å ha forklart seg feilaktig i tingretten.

- Det var ikke riktig, det kan jeg si, sier Betew til aktor om sin forklaring i retten.
- Du har ikke vært i min situasjon og jeg følte at det var det enkleste. Jeg følte at jeg hadde blitt forhåndsdømt, sier han.

- Hadde du noen moralske innvendinger mot å forklare deg uriktig, spør aktor.

- Jeg skjønner ikke helt hva du vil, men jeg har jo løyet da.

- Syns du det var problematisk å lyve, spør aktor.

- Det blir litt sånn og angre og sånn.

- Hva er grunnen til at du endrer?

- Nå har jeg bestemt meg for å si det som det er.

- Det at du ble dømt i tingretten, hadde det noe å si?

- Hadde jeg blitt frikjent i tingretten ville jeg ikke gjort noe, svarer Betew på aktors spørsmål.

Sier han dro fra Stavanger

Metkel Betew fastholder imidlertid hovedpoenget i forklaringen sin. Han hevder at han én uke før ranet blir begått, trekker seg fra ranslaget. Betew har en magesykdom og han begynte å bli dårlig.

Han reiser fra Stavanger sammen med kona til Toska og hans sønn. De tar med seg endel barneutstyr og klær, men tømmer ikke leiligheten. Betew bor hos Toskas kone en stund, men blir så dårlig og flytter inn på sofaen til en kamerat. Han blir innlagt 17. eller 18. april og blir på sykehuset fire-fem dager.

Niende mai reiser han til Danmark og dagen etter reiser han til Eritrea for å besøke lillebroren sin. Betew blir i to uker og reiser hjem med eget pass. 25. mai blir han arrestert i Frankfurt.

Han startet forklaringen med å si at han har sittet to og et halvt år i varetekt. Store deler av tiden har han sittet isolert og blitt flyttet rundt.

- Jeg vil si til politiet at sånn behandler man ikke mennesker.

Flere DNA-spor knytter Metkel Betew til saken. Et vitne sier Betew har innrømmet å ha vært med på ranet. Noen av de medtiltalte har også knyttet han til ranet.

Dagbladet.no følger rettssaken i Stavanger.