EN BYGD I SORG: Henrik Rasmussen (18) ble i dag formiddag begravet i Melbu kirke. Foto: Eirik Helland Urke.
EN BYGD I SORG: Henrik Rasmussen (18) ble i dag formiddag begravet i Melbu kirke. Foto: Eirik Helland Urke.Vis mer

- Det var nå livet skulle begynt

Henrik Rasmussen (18) skulle stå på kommunelista for Arbeiderpartiet under høstens valg. I dag ble han begravet i en fullsatt Melbu kirke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):- Vi sendte avgårde fire ungdommer fra Hadsel AUF til Utøya. Tre kom hjem med en bagasje som vi ikke helt kan forstå, sier Ketil Johnsen, leder for Hadsel Arbeiderparti til Dagbladet.

Anette, Helene og Dag André kom tilbake. Det gjorde ikke Henrik. I dag ble 18-åringen begravet i en fullsatt Melbu kirke. Mange som ikke fikk plass i selve kirken stilte seg utenfor for å følge med på gudstjenesten.

Deretter kjørte begravelsesfølget til en vakker gravplass ved havet hvor Henrik ble gravlagt.

Prest Sven Becker og diakon Ingrid Bergquist forrettet begravelsen sammen.

Becker har også fungert som leder for kriseteamet i Hadsel kommune etter Utøya-massakren.

Til stede i begravelsen var familie, venner, lokale og sentrale AUFere og Arbeiderparti-topper. Blant annet holdt stortingsrepresentant for Finnmark og tidligere fiskeriminister, Helga Pedersen, tale i kirken.

Tar tid - Jeg tror det kommer til å ta lang tid før vi skjønner hva dette har gjort med oss. Det vil komme minnedager, om det ikke blir fellesmarkeringer, så blir det spesielt for de berørte familiene, og det blir spesielle måneder, bursdager og julefeiringer, sier Becker til Dagbladet.

Han er selv tysk men har bodd i Norge i ti år.

- Det er oppsiktsvekkende hvordan Norge har taklet denne tragedien. Man ville kanskje forvente en hatbølge mot gjerningsmannen, men i de samtalene jeg har hatt i denne saken så har jeg aldri hørt snakk om det. Navnet hans er ikke blitt nevnt en eneste gang. Vi snakker heller om hvordan vi skal klare oss gjennom denne situasjonen.

Praktisk og kreativ
- Førsteprioritet framover nå blir å ta vare på Henriks familie, sier Johnsen.

Han beskriver den lovende ungdomspolitikeren som meget engasjert og aktiv.

- Han fikset alt. Han var både praktisk og den kreative. Det ble en situasjon hvor vi etter hvert var obs på engasjementet hans, og jeg spurte han om han ville stå på kommunelista under høstens valg. Han ble svært overrasket, men også veldig stolt. Han skulle stå på 15. plass, forteller Johnsen videre.

- Dette er så trist. Det var jo nå livet begynte.

Kjernen i Hadsel AUF
Også Dag André Anderssen, leder av AUF Nordland, merket seg engasjementet til Rasmussen.

- Han holdt styr på lokallaget, han var kreativ på aksjoner og han var kjernen her i Hadsel AUF. Henrik var med på å få hjulene til å gå rundt. 

• LES OGSÅ: - Jeg håper jeg aldri igjen må velge hvilke av mine venners begravelse jeg skal delta i

En hardt rammet bygd
Melbu, med sine 2124 innbyggere, har vært hardt rammet av tragedier den siste tiden.

•7. januar omkommer fem personer i en voldsom kollisjon i Lavangsdalen i Troms da en buss kolliderte med en bil. To av de omkomne var Ola Henriksen (56) og sønnen Finn-Lasse Henriksen (13) fra Melbu.

•21. april omkommer fire personer i en småbåtulykke på Hadselfjorden, hvorav tre av disse var fra Melbu. Noor Mohammad Jahandar (33), Amphawan Ann Yensutthi (35) og sønnen Nirut Yensutthi (11) måtte bøte med livene.

•Fredag 22. juli ble Henrik Rasmussen (18) en av ofrene på Utøya-massakren.  

- Det har vært tre store tragiske hendelser for bygda i Melbu i år. Dette er et lite lokalsamfunn hvor alle kjenner alle, så det er klart man blir preget. Samtidig er det et varmt samfunn hvor folk stiller opp for hverandre, sier ordfører i Hadsel kommune, Kjell-Børge Freiberg (FrP).

BEGRAVET I FULLSATT KIRKE: Venner, slektninger, AUFere og Arbeiderparti-topper fra landet rundt var samlet for å ta farvel med Henrik Rasmussen. Foto: Eirik Helland Urke.
BEGRAVET I FULLSATT KIRKE: Venner, slektninger, AUFere og Arbeiderparti-topper fra landet rundt var samlet for å ta farvel med Henrik Rasmussen. Foto: Eirik Helland Urke. Vis mer