- Det var nifst å se husene bli knust til pinneved

Jan Ove Sæd så flere hus forsvinne i den frådende elva i Odda. - Utrolig at det ikke har gått liv, sier han.

GLEMMER ALDRI: Jan Ove Sæd opplevde at nabohusene forsvant rundt seg i natt. - Jeg glemmer det aldri, sier han.

Foto: Tor Erik H. Mathiesen
GLEMMER ALDRI: Jan Ove Sæd opplevde at nabohusene forsvant rundt seg i natt. - Jeg glemmer det aldri, sier han. Foto: Tor Erik H. MathiesenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ODDA (Dagbladet): Vannmengden i elva Opo økte utover dagen og kvelden i går. De første betongmurene raste ut i elva i 1800-tida. Jan Ove Sæd bor like over elva. En halv time etter midnatt gikk han og konen en tur ned til Hjøllobrua for å se hvordan det så ut.

- Elva var stor og truende. Vannet strømmet over rekkverket. I løpet av 20 minutter var løsmassene og store deler av asfalten ved brua revet bort, men vi gikk hjem igjen og la oss. Etter en times tid begynte senga å riste, vi hørte glassene i skapet klirre og dørene klamret. Jeg har aldri merket noe tilsvarende tidligere der vi bor. Vi stod opp igjen, forteller Jan Ove Sæd.

Han kikket ut av vinduet og så at ett av nabohusene var borte. I et annet nabohus var deler av grunnmuren borte. Vannet skylte inn i kjelleretasjen, men lyset var på i huset.

- Vi gikk tilbake til Hjøllobrua. En kar fortalte oss at et hustak vara kommet og blitt knust mot brua. På veg opp igjen hørte vi et stort brak. Da så jeg et tre etasjer stort hus komme. Jeg rygget automatisk tilbake. Vi hadde ikke ventet at hele hus skulle gå. Det kom som en papirseilbåt og drev fort ned mot brua. Der ble det knust til pinneved i løpet av få sekunder.

- Huset var forsvunnet Jan Ove Sæd gikk hjem en gang til, men hørte etter en stund at trematerialer knakk. Det var svarte natta utenfor vinduet, men tok med seg en lommelykt ut og så snart at enda et hus var forsvunnet.

- Klokka 0300 i natt ringte Sivilforsvaret. De ba meg om å vekke opp alle naboene. Vi måtte evakuere hele området. Noen sov godt, men vi klarte å få dem opp. Blandt disse var det noen eldre mennesker. Politiet og Sivilforsvaret kom. Mens vi stod ute og pratet, gikk huset til sjefen for Sivilforsvaret. Vi ble kjørt til hotellet hvor vi fikk hvile ut noen timer. Det er helt utrolig at liv ikke har gått tapt, sier Jan Ove Sæd.

Rundt 100 meter ovenfor huset hans har et stort sandras havnet i den frådende elva. De store vannmassene fortsetter å spise seg inn i underkant av raset. Det er ikke trygt å gå tilbake til huset som Jan Ove Sæd og konen måtte forlate i natt.

I et informasjonsmøte som ble holdt for alle de 68 evakuerte beboerne i Odda i ettermiddag, informerte blant annet ordfører John Opdal om at de evakuerte må vente til de får klarsignal for å ta seg hjem igjen. Det vil neppe skje i dag.

- Helt utrolig - 39 boenheter er evakuert. Vi har hatt vaktordning i hele natt og i dag. Fem hus er skylt på elva. Fire av disse er private boliger og ett hus er kommunalt eid. Det bodde folk i alle husene, sier John Opdal.

Politiet i Odda opplyser at det ikke er trygt å endre status for rasutsatte boligområder langs elva. Flere hus kan bli tatt av elva. Grunnmuren til et hus er delvis borte.

STORE ØDELEGGELSER: Elva Opa flommer over.  Fem hus og en buss er tatt av elva. Hjøllobrua er revet i stykker.

Foto: Tor Erik H. Mathiesen
STORE ØDELEGGELSER: Elva Opa flommer over. Fem hus og en buss er tatt av elva. Hjøllobrua er revet i stykker. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer

Kommunelege Steinar Jacobsen sier at det ikke er meldt inn noen personskader.

- Det er nesten helt utrolig. Jeg må si som flere andre at det er ufattelig at det ikke har fått liv her det siste døgnet, sier Jacobsen.

MÅ AVVENTE: Ordfører John Opdal i Odda sier at ingen får lov til å gå tilbake til de evakuerte husene sine før de får klarsignal. Det vil tidligst skje i morgen.

Foto: Tor Erik H. Mathiesen
MÅ AVVENTE: Ordfører John Opdal i Odda sier at ingen får lov til å gå tilbake til de evakuerte husene sine før de får klarsignal. Det vil tidligst skje i morgen. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer