VENNINNA VITNET: Ei jente som har kjent fornærmede siden første klasse på barneskolen vitnet i retten i dag. Her er den fornærmede 16-åringen sammen med bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
VENNINNA VITNET: Ei jente som har kjent fornærmede siden første klasse på barneskolen vitnet i retten i dag. Her er den fornærmede 16-åringen sammen med bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

- Det var noe som ikke var som det skulle

Ei venninne av fornærmede (16) vitnet i retten i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER (Dagbladet): Ei venninne av den fornærmede 16-åringen forteller i retten i dag at hun reagerte etter at fornærmede viste henne en tekstmelding hun hadde fått av overgrepstiltalte Rune Øygard.

- Jeg husker egentlig ikke akkurat hva jeg tenkte, men jeg reagerte vel kanskje litt, syntes kanskje det var litt rart, men jeg sa jo ingenting om det, sier venninna fra vitneboksen i Sør-Gudbrandsdal tingrett.

Vitnet har kjent fornærmede siden de gikk i første klasse på barneskolen, og de ble venninner blant annet på grunn av en felles interesse for hester.

- Hadde dusjet Venninna forteller at hun og fornærmede viste hverandre tekstmeldinger da hun fikk se SMS-en som fikk henne til å reagere så mye at hun tok den opp med foreldrene sine.

Aktor Thorbjørn Klundseter ber vitnet beskrive meldingen.

- Jeg kan forsøke: Hun hadde dusjet, han skulle komme å tørke, svarer hun.

- Var det noen grunn til at hun viste frem meldinger fra Rune, spør aktor.

- Jeg vet ikke.

Så bare én SMS På spørsmål fra forsvarer Mette Yvonne Larsen, svarer fornærmedes venninne at hun bare så den ene meldingen, ikke resten av SMS-kommunikasjonen mellom fornærmede og tiltalte.

Larsen spør også om fornærmede kommenterte meldingen.

- Ikke som jeg kan huske, svarer vitnet.

Generelt beskriver venninna jenta og ordføreren som gode venner og hun forstod det sånn at de kunne snakke sammen om det meste.

- I tillegg var hun med ham på forskjellige turer, sier hun i retten.

Mistet kontakten Vitnet forteller at hun selv i stor grad mistet kontakten med fornærmede etterhvert som jenta var stadig mer sammen med Øygard.

- Det hendte at hun heller var hos ham i helgene enn å drive med hestene. Da mistet vi litt kontakten når vi ikke hadde den felles interessen lenger, sier venninnen, som syntes det var trist.

Overgrepsanmeldelsen hørte hun først om da det sto om det i avisa, og seinere snakket hun med venninna om det.

- Jeg hadde ikke trodd noe sånt skulle skje, men siden det hadde vært så mye kontakt, visste jeg ikke helt hva jeg skulle tro, sier vitnet, og gjentar at hun trodde fornærmede og tiltalte bare var gode venner.

Trist og frustrert Likevel merket hun at det var noe som ikke stemte, ifølge venninna.

- Det var noe som ikke var som det skulle. Vi var nesten aldri sammen lenger og vi snakket nesten ikke med hverandre til slutt, legger hun til.

Venninna sier hun har vært trist og frustrert i tida etterpå.

- Jeg visste ikke hvordan jeg skulle takle det og hva jeg skulle prate med henne om da. Jeg syntes det var veldig vanskelig, forteller vitnet.