- Det var oralsex

Svein Ludvigsen innrømmer at han hadde oralsex med mannen i 20-åra, men hevder at det var frivillig.

MØTTES I OSLO: Svein Ludvigsen innrømmer at han hadde oralsex med mannen i 20-åra i Oslo 26. november 2017. Dette overvåkingsbildet ble tatt av dem dagen etter. Foto: Politiet
MØTTES I OSLO: Svein Ludvigsen innrømmer at han hadde oralsex med mannen i 20-åra i Oslo 26. november 2017. Dette overvåkingsbildet ble tatt av dem dagen etter. Foto: PolitietVis mer

TROMSØ (Dagbladet): Det er en gråtkvalt Svein Ludvigsen (72) som sitter i vitneboksen i Nord-Troms tingrett torsdag. Her forteller han at han snakket usant om kontakten han hadde med en av de fornærmede i avhør hos politiet.

- Det er vanskelig å innrømme det, men jeg innrømmer at enkelte ting jeg sa i avhør på politihuset ikke var riktig, sier den tidligere fylkesmannen.

Han forteller i dag at det har vært former for seksuell kontakt mellom ham og den fornærmede mannen i 20-åra i Oslo. Men han benekter at det har vært i et slikt omfang som mannen forklarte i retten.

Det var denne kontakten som ble fanget på et overvåkingskamera ved Byporten i Oslo 27. november 2017.

Den fornærmede mannen i 20-åra har beskrevet overgep han har vært utsatt for på hoteller i Oslo, på Ludvigsens hytte- og hjem, samt på fylkeshuset.

- Var naiv

Mannen forklarte at han den aktuelle november-helga ble invitert på hotell med Ludvigsen i Oslo, og at han her ble utsatt for overgrep. I den forbindelse tok han et bilde som ble lagt fram i retten tidligere denne uka. Påtalemyndigheten mener bildet viser Ludvigsen og den fornærmede i seksuell omgang.

- Han hadde ønsket å bli med på hotell før, men da hadde jeg bløffet og sagt jeg skulle på Radiumhospitalet. Han sa han ville prate, og vi gikk på hotellet. Jeg tok meg en dusj. Han spurte om han også kunne dusje, jeg sa ja. I ettertid ser jeg at jeg har vært naiv, sier Ludvigsen.

Ludvigsen forteller videre om hendelsen i Oslo som er fanget på bilder. Dette er den siste gangen de to hadde seksuell kontakt.

- Det er nok den mest ytterliggående aktiviteten jeg hadde med han. Det var oralsex. Jeg har tenkt mye på: hvorfor lot jeg dette skje, ikke bare en, ikke bare to, men tre ganger?

Den fornærmede mannen har forklart om titalls samleier som strakk seg over seks år - både orale- og anale samleier. Ifølge Ludvigsen har han bare hatt oralsex med fornærmede tre ganger.

DETTE ER SAKEN: Svein Ludvigsen er tiltalt for å ha misbrukt sin stilling og utnyttet unge asylsøkere for sex. Han nekter straffskyld. Reporter: Trym Mogen. Video: Madeleine Liereng. Foto: Henning Lillegård / Stein Wilhelmsen. Tegning: Ane Hem / NTB Scanpix Vis mer

Løy om sex-bilde

I avhør fra februar 2018, omkring en måned etter han ble pågrepet, ble Ludvigsen konfrontert med bildet som viser seksuell omgang. «Jeg er blitt lurt. Dette er tillaget», sa han i avhøret.

- Jeg innser at det var litt spenning som skjedde da. En spennende opplevelse som jeg ikke burde ha gjort. Men det var han som ble tilfredsstilt. Bildet viser at det var jeg som utførte oralsex på ham, sier han i retten i dag.

I avhør forklarte Ludvigsen at bildet ble til ved at han falt da han kom ut av rommet.

- Det er sant. Jeg ble innlagt på sykehuset i Østfold fordi en fot ikke bar. De trodde det var et lite hjerneslag, men det hadde ingenting med dette bildet å gjøre. Det var en del av forsvarsverket jeg bygget opp og som ikke var sant. Jeg har endret det diametralt. Jeg bortforklarte det i avhør. I dag har jeg sagt at fallet som faktisk skjedde ikke hadde noe med bildet å gjøre. Bildet står for seg selv. Dette gjorde jeg, fordi vi begge ønsket det, sier han.

TUNG DAG: Beate Arntzen forteller Dagbladet hvordan hennes klient opplevde rettssaken onsdag, der tidligere statsråd og fylkesmann Svein Ludvigsen er tiltalt for å ha utnyttet sin stilling for seksuell omgang. Han nekter straffskyld. Reporter: Trym Mogen / Angelica Hagen. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

Han sier at han løy om den seksuelle kontakten mellom dem fordi han tilhører en generasjon hvor slikt er sterkt skambelagt.

- Jeg viklet meg inn i påstander som gjorde at jeg til slutt hadde malt meg selv inn i et hjørne. Jeg hadde sagt sant og usant, jeg kom meg ikke ut. Jeg innser at jeg ble min egen verste fiende, sier Ludvigsen, og fortsetter:

- Da politiet spurte meg om N.N. og jeg hadde hatt frivillig seksuell kontakt, at begge hadde tatt initiativ til det, avviste jeg problemstillingen. Jeg stod malt inni hjørnet mitt. Kanskje turte eller ville jeg ikke komme meg ut av dette hjørnet. Derfor skal jeg fortelle sannheten om det jeg benektet for halvannet år siden.

- Alle de tre gangene har vært frivillig. Uten trusler. Slik jeg oppfattet det, og i ettertid ser det, ville vi begge to, sier Ludvigsen.

- Startet i 2014

Ludvigsen forteller også at han hjalp den fornærmede mannen med å få jobb, at han hentet han noen ganger han jobbet seint. Han betalte også 10 000 kroner til kjøreskolen for å hjelpe han med førerkort. I tillegg sier Ludvigsen at de trente sammen.

- Da dusjet vi også, sier han.

Den tidligere fylkesmannen beskriver en episode fra da han besøkte mannen i 20-åra i Oslo 31. oktober 2014 - 1. november 2014. Han sier at han skulle sove i mannens seng - en sovealkove, mens mannen skulle sove et annet sted - der en kompis vanligvis sov.

- Mens vi ligger der kommer han i senga, og jeg har ikke noe i mot det. Vi fortsetter å snakke og så utvikler det seg. Det blir en gjensidig onani. Jeg stoppet det ikke, jeg ønsket det. Han ønsket det.

- Det kan hende terskelen var mindre fordi vi hadde dusjet sammen etter trening og hadde sett hverandre. Det var en rød streng som gjorde at terskelen var mindre, sier den tidligere fylkesmannen.

- Tre samleier

Ludvigsen forteller så om det andre samleiet. Han sier at han 26. oktober 2015 bodde på hotell i Oslo og at han avtalte å møte den fornærmede mannen.

- Han ville vise meg bilder fra hjemlandet. Da han banket på døren var jeg i dusjen. Jeg slapp han inn og han spurte om han kunne dusje. Da var det en seksuell kontakt, men ikke i det omfanget, sier han.

Ludvigsen forteller at det i 2016 ble mindre kontakt mellom dem på grunn av distansen, men at denne kontakten tok seg opp igjen i 2017.

- Jeg fikk en del seksuelle meldinger. Jeg fikk et nakenbilde og spørsmål om jeg kunne kjøpe et bilde. Det var et nakenbilde av han, jeg sa jeg ikke ville ha det, at jeg ville slette det. Han mislikte sterkt at jeg hadde kontakt med andre, sier 72-åringen.

Alle de tre tilfellene av seksuell omgang som Ludvigsen innrømmer, skal ha skjedd etter at han gikk av som fylkesmann 18. juli 2014.

SE TV: Politisk redaktør i Nordlys, Skjalg Fjellheim, forklarer hvilken posisjon Svein Ludvigsen hadde i Nord-Norge i flere tiår før han ble tiltalt for overgrep. Rettssaken mot Ludvigsen startet tirsdag. Reporter: Trym Mogen. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

- Glad og stolt

Han forteller at han så på mannen i 20-åra, som bare var 17 år da han møtte Ludvigsen, som en ressurssterk person, og at han tenkte på om sine egne barn kunne tålt det asylsøkeren gjorde.

- Han får jobb. Han skaffer seg sertifikat. Han planlegger å kjøpe seg bolig. Det forteller meg at han er ressurssterk. Jeg skjønner godt at det var ting jeg ikke burde gjort med han, og han med meg. Men jeg begriper ikke at han får seg til å beskylde meg for tvang, for vold.

Den tidligere fylkesmannen sier videre at han er glad og stolt over all hjelpen han har gitt den fornærmede.

- Jeg har alltid vært opptatt av at folk skal bli sett og det å mestre. Det er viktig uansett om du er fylkesmann eller ikke. Det føler jeg at jeg har hjulpet han med. Derfor begriper jeg det ikke.