- Det var på en måte godt å se at Breivik har følelser

Det sier faren til drepte Elisabeth (16) om at Breivik gråt i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO TINGHUS (Dagbladet.no): Blant de pårørende som var til stede i rettssaken om Anders Behring Breivik satt Kjell Fredrik Lie, kalt Freddy, fra Halden som ble hardt rammet av Breiviks terror. Hans datter, Eliabeth (16), ble drept på Utøya. Elisabeths storesøster, Cathrine (17), ble truffet av to skudd på Utøya, men overlevde.

Overrasket Da Freddy så Anders Behring Breivik begynne å gråte i retten i dag under fremvisningen av Breiviks egenproduserte film, ble han sjokkert.

- Det var svært overraskende at vi fikk se ham gråte. Det hadde jeg aldri trodd han skulle gjøre. Det var på en måte godt å se at Breivik har følelser, sier Lie.

Dagbladet møter ham utenfor Oslo tinghus mens det er pause i rettssaken om Anders Behring Breivik. Lie skjelver når han forteller om det som har skjedd i retten i dag.

- Frastøtende Han beskriver det som frastøtende og sykt at Breivik ikke reagerte da tiltalen ble lest opp, men at han gråt da den anti-islamistiske, høyre-ekstreme filmen hans ble vist i retten.

- Da Breivik hørte de groteske detaljene om drapene i retten, kunne det like godt ha vært kakeoppskrifter som ble lest opp. Han gjorde ingen tegn til å være påvirket av dette, sier Lie.

- Elisabeth skrek Hans datter, Elisabeth Trønnes Lie, ble drept i Storstuen på Utøya. Hun er oppført som Breiviks offer nummer 20.

- Elisabeth snakket med Breivik. Han ba henne gå inn i Storesalen og legge seg ned på gulvet. Der skulle hun være i sikkerhet. Like etter kom han inn og skjøt henne og flere andre, forteller Lie.

I Storsalen ble fem personer drept, og to personer skuddskadet, ifølge tiltalen.

Elisabeth ringte sin far ti minutter før Breivik kom til Utøya. Da sa hun at det regnet og at hun hadde glemt gummistøvlene sine. Ti minutter senere ringte Elisabeth igjen til sin far.

- Elisabeth skrek i telefonen. Jeg tenkte med en gang på voldtekt, og fikk ringt en annen jente på Utøya og ba henne om å dra for å hjelpe Elisabeth. Etter litt tid fikk jeg høre at det var en mann som skjøt ungdommer på Utøya, forteller Lie.

- Hørte du skudd da du snakket med Elisabeth?

MISTER DATTER PÅ UTØYA: Kjell Fredrik Lie mistet en av sine døtre på Utøya. Hans andre datter ble skadd. Han er i Oslo Tinghus for å følge rettsaken mot Breivik. Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet
MISTER DATTER PÅ UTØYA: Kjell Fredrik Lie mistet en av sine døtre på Utøya. Hans andre datter ble skadd. Han er i Oslo Tinghus for å følge rettsaken mot Breivik. Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet Vis mer

- Jeg snakket med henne da hun ble drept. Jeg hørte trolig også skuddene, men jeg blokket dette ut, sier Lie.

Et helvete Han beskriver de ni månedene siden 22.juli i fjor som et helvete.

- Jeg har sovet tre til fem timer hver natt. Nesten hele tiden tenker jeg på det som skjedde, sier han.

Han synes ikke det var et sjokk å se Breivik i retten i dag, fordi Lie også var på fengslingsmøtet.

Imponert over datteren Hans datter, Cathrine (17), som ble hardt skadd, men overlevde på Utøya, følger i dag rettssaken mot Breivik via videooverføring i Fredrikstad tingrett.

- Hun ønsket å være der sammen med andre fra Halden, forklarer Lie.

Han lar seg stadig imponere over 17-åringen.

- 10 dager etter 22.juli og etter sju operasjoner, er Cathrine oppe og går igjen.

- Den 18.august ble Elisabeth begravet som det aller siste offeret for terrorhandlingene. Den 22.august begynte Cathrine på sitt siste år på videregående skole. Selv om hun selvsagt har store konsentrasjonsvansker, prøver hun så godt hun kan å gjennomføre studiene, sier Lie.

Begravelsen Dagbladet dekket begravelsen til Elisabeth. Da sa Cathrine følgende i en tale til sin døde lillesøster:

- Du sang som en engel, og du gledet deg sånn til å begynne på musikklinja.

- Du var et naturlig midtpunkt både på scenen og i hjemmet. Du hadde venner av alle slag, for du var så fordomsfri, sa Cathrine.

Stoltenberg holdt tale Statsminister Jens Stoltenberg holdt også tale i begravelsen til Elisabeth. Han sa blant annet dette:

BLE DREPT: Elisabeth Trønnes Lie fra Halden ble bare 16 år gammel. Hun ble drept av Breivik på Utøya 22.juli 2011. Foto: Privat
BLE DREPT: Elisabeth Trønnes Lie fra Halden ble bare 16 år gammel. Hun ble drept av Breivik på Utøya 22.juli 2011. Foto: Privat Vis mer

- Cathrine og jeg møtte hverandre på Ullevål. Da snakket hun aller mest om søsteren. Med stolthet fortalte hun om Elisabeth, sa Stoltenberg i sin tale.

- Elisabeth var en engel - den snilleste og vakreste av alle. Slik blir bildet av Elisabeth tegnet, sa Stoltenberg.

DEN SISTE BEGRAVELSEN: 16 år gamle Elisabeth Trønnes Lie ble i dag begravet i en fullsatt Immanuels kirke i Halden. 16-åringen er det siste 22. juli-offeret som blir stedt til hvile. Jens Stoltenberg holdt tale i bergravelsen. Foto: John T. Pedersen
DEN SISTE BEGRAVELSEN: 16 år gamle Elisabeth Trønnes Lie ble i dag begravet i en fullsatt Immanuels kirke i Halden. 16-åringen er det siste 22. juli-offeret som blir stedt til hvile. Jens Stoltenberg holdt tale i bergravelsen. Foto: John T. Pedersen Vis mer