IRRITERT: Madeleine Rodriguez (bak) sitter i fengsel i Cochabamba i Bolivia. Stina Brendemo Hagen har klart å stikke av, og skal nå være i Brasil. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet
IRRITERT: Madeleine Rodriguez (bak) sitter i fengsel i Cochabamba i Bolivia. Stina Brendemo Hagen har klart å stikke av, og skal nå være i Brasil. Foto: Henning Lillegård/DagbladetVis mer

- Det var råttent gjort av henne

I sitt første intervju etter at kokaindømte Stina Brendemo Hagen rømte fra Bolivia, forteller Madeleine Rodriguez hva hun mener om at venninna stakk av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det var råttent gjort av henne, sier Rodriguez til Dagbladet på telefon fra fengselet i Cochabamba i Bolivia.

Hun er nå den eneste av de tre norske kvinnene som ble pågrepet i Bolivia i 2008, som fortsatt sitter i kvinnefengselet San Sebastian. Stina Brendemo Hagen har rømt, etter at hun ble sluppet ut mot kausjon.

- Når Stina er blitt spurt av andre fanger om hun noensinne planla å rømme, har hun alltid sagt at hun ville bli her og vente til jeg hadde sonet ferdig dommen min. Hun sa alltid at hun ikke skulle reise til Norge, sier Rodriguez.

Oppgitt Madeleine Rodriguez frykter at Stina nå skaper verre soningsforhold for henne. Hun mener også at det var uklokt av 21-åringen å rømme.

- I Bolivia fungerer det som følger, sier Rodriguez og forklarer:

- Hvis du jobber i fengselet, og oppfører deg bra, kan du få gå fri når du har sonet halve straffen. Alternativt kan du slippe ut når du har sonet litt til. Men en slik løsning blir aldri aktuell for Stina, nå som hun har rømt. Hvis hun blir tatt og ført tilbake til Bolivia, vil hun måtte sitte lenge.

Har det greit Hun tror ikke fengselsmyndighetene kjenner til at Brendemo Hagen har stukket av. Rømninga har i hvert fall ikke vært tema i fengselet.

- Jeg trodde ikke hun skulle være så dum. Blir hun tatt får hun ingen sjanse til å komme ut mot kausjon igjen, sier en oppgitt Rodriguez til Dagbladet.

Selv sier 25-åringen at hun klarer seg bra i fengselet.

- Det er alltid noen du ikke liker, men jeg har det greit. Jeg jobber i vaskeriet - men jeg vasker ikke!

Stakk av De to ble i april i fjor begge dømt til 13 år og fire måneders fengsel, for å forsøkte å smugle 22,4 kilo kokain til Norge. Seinere er straffen blitt redusert til ti år og åtte måneders fengsel.

Stina Brendemo Hagen (21) ble i slutten av juli sluppet ut av fengsel mot kausjon på rundt 350 000 kroner, men stakk så av.

Sammen med en 21 år gammel kvinne fra Lillesand ble de to tatt på flyplassen i Cochabamba 19. mai 2008.

Saken mot 21-åringen skal opp i Oslo tingrett neste uke.

Advokat Frode Sulland, som har representert Brendemo Hagen i Norge, sa til Dagbladet i går at han ikke vet hvor hun er.

JOBBER I VASKERIET: Madeleine Rodriguez sier hun har det greit i San Sebastian-fengselet. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
JOBBER I VASKERIET: Madeleine Rodriguez sier hun har det greit i San Sebastian-fengselet. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer