Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Det var røyk overalt»

TRONDHEIM (Dagbladet): Her rulles røykeofferet Rolf Pedersen (61) ut av rettssalen, etter å ha gitt et sterkt vitneprov mot sin gamle arbeidsgiver. Han passerer Tiedemanns advokater, som ikke stilte ham et eneste spørsmål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For advokatene som representerer hans gamle arbeidsgiver, møtte det sterke vitneprovet med taushet. De valgte ikke å stille vitnet et eneste spørsmål.

- Vi har ikke noe å stille ham spørsmål om. Han har jo heller ikke sagt noe ufordelaktig om bedriften han jobbet i, sier Tiedemanns informasjonssjef Jan Robert Kvam.

- Føler tobakksfabrikken ansvar for Pedersens sykdom?

- Nei, ikke i juridisk forstand, men som tidligere kolleger er vi like grepet av denne historien som alle andre.

- Det var riktig

- Jeg synes det var riktig av meg å vitne, sier Rolf Pedersen etterpå til Dagbladet, mens han tar en røyk på tinghustrappa.

- Jeg føler at Robert Lund ikke ble ordentlig trodd. Jeg lå på sykehuset med amputerte bein og leste om hvordan saken ble behandlet i herredsretten.

Rolf Pedersen fra Oppsal i Oslo er et nytt hovedvitne for saksøker i røykesaken, som nå er til ankebehandling i Frostating lagmannsrett. Han var ansatt som ingeniør ved Tiedemanns Tobaksfabrik i 35 år.

- Vi fikk 100 gratis sigaretter med oss hjem hver uke. Etter hvert som jeg ble storrøyker, fikk jeg ei ekstra kvote, fortalte Pedersen, som i tillegg var frivillig testrøyker ved fabrikken.

60 pr. dag

Da Pedersen begynte ved Tiedemanns i 1961, brukte han to dager på en 10-pakning. På slutten av sin yrkeskarriere røykte han 60 sigaretter om dagen.

- Tilgjengeligheten var jo så enorm. Det var røyk overalt.

Ingeniøren og hans mellomlederkolleger ved tobakksfabrikken harselerte og fleipet med reklameforbudet da det kom i 1975.

- Det kom ingen alvorlige signaler ovenfra heller, så vi tok det ikke så høytidelig.

Ti ganger har han prøvd å kutte ut røyken. Hver gang har kona bedt ham begynne igjen.

- Jeg var vel ikke helt god å ha med å gjøre. Jeg ble amper og svett og kan huske at jeg hadde problemer med å komme meg på do, fortalte Pedersen retten.

I 1994 fikk han det vi kaller for røykebein. Legen kjeftet på ham for at han røykte, men heller ikke da greide han å slutte.

Etter hvert fikk storrøykeren sår på beina, og i år 2000 ble den ene tåa helt svart i løpet av bare ei uke. Legene måtte amputere tå for tå, for så å fjerne leggen og kneleddet. Og mens de holdt på med høyrebeinet, begynte også venstrebeinet å bli svart.

- Det var fryktelig smertefullt. Jeg fikk enorme mengder morfin. Den gikk det seinere greit å slutte med, men nikotinen overvant alt. Det har vært et nederlag hver gang jeg har prøvd å slutte å røyke, så nå har jeg gitt opp, sa Pedersen.

Styrer livet

Han ønsket med sitt vitneprov å få fram hvor enormt sterk avhengighet tobakken skaper.

- Den styrer liksom livet mitt, denne sigaretten, sa han og fortalte om hvordan han fikk grått seg til en blås på sykehuset. Med amputerte bein fikk han personalet til å rulle sykehussenga bort til et åpent vindu, der han fikk lov til å røyke to sigaretter.

- Ved daglig inntak av tobakk i 40 år, er det ikke viljen det står på når du skal prøve å slutte å røyke. Sånn er det ikke, herr dommer. Nikotin er avhengighetsskapende, sa Rolf Pedersen i en godt forberedt sluttreplikk til retten.

HOVEDVITNE: Rolf Pedersen rulles ut av rettssalen av Ragnar Torgersen, som er leder for Robert Lunds Minnefond. Tiedemanns prosessfullmektig, advokat Harald Hjort, står i midten av bildet, og informasjonssjef Jan Robert Kvam står helt til høyre.
Hele Norges coronakart