«Det var så grotesk at jeg gikk inn i en sjokktilstand. Jeg innså at jeg sto der med en gal mann»

Kamerat vitnet mot drapstiltalte Kim Andreas Kristiansen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SØR-GUBRANDSDAL TINGRETT (Dagbladet): - Det var altfor virkelig for meg. Det var så grotesk at jeg gikk inn i en sjokktilstand. Det tok tid før jeg klarte å forstå hva som skjedde. Det var helt forferdelig. Det kom et punkt der jeg innså at jeg sto der med en gal mann.

Det sier den 21 år gamle kameraten av drap- og likskjending-tiltalte Kim Andreas Kristiansen (24) som i dag vitnet i Sør-Gudbrandsdal tingrett. 

- Kim så på meg, smilte og sa «det er stefaren min». Han lo. Jeg vet ikke om manisk er det rette ordet, men han var gal. Manisk, psykotisk, sier han. 
21-åringen er parteringsdrapssakens mest sentrale vitne, da han ble truet til å hjelpe Kristiansen, som risikerer 21 års fengsel for drap og likskjending av sin stefar og trusler mot vennen.

Drapsnatta Det var natt til 14. august i fjor, at tiltalte og stefaren - som bodde sammen i Kristiansens leilighet i Øyer i Oppland, begynte å krangle. Kristiansen har forklart at han fikk nok

Etter å ha knivstukket Bjarte Hansen (58) flere ganger i hjertet og magen, begynte han den groteske parteringen. Han beskriver denne svært detaljert.

Så ringte han kameraten og ba ham komme. 

- Jeg trengte hjelp til å fjerne likrester. Jeg ba ham komme, men ga ingen mer informasjon enn det. Han lurte på hvorfor, og jeg sa at det skulle han ikke bry seg om, har Kristiansen sagt. 

Hvordan kjenner du Kristiansen? spør aktor Iris Storås.
- Jeg ble kjent med ham under mitt første år på videregående, der vi møttes ganske tilfeldig. Vi fikk kontakt, og så tok vi noen øl på byen seinere, sier kameraten. 
- Vi var veldig gode venner. Vi har hatt veldig god kontakt. Han flytta rundt, men vi har alltid hatt en god kontakt, men det har blitt mindre de siste åra, sier han. 
Med en follekniv rettet mot kameraten, truet Kristiansen 21-åringen inn i leiligheten der drapet hadde funnet sted. På innsiden var liket allerede utsatt for massiv partering.

- Det var natta da jeg skulle flytte. Telefonen ringte rundt fire, halv fem. Jeg så det var Kim som ringte, og tenkte «hvorfor ringer han så seint?». Han sier han er letta for at jeg tok telefonen. Jeg lå og sov, så jeg var i ørska. 

«Jeg har drept noen» - «Hva er det som foregår?» spør jeg, sier han. 

- Han lurer på om jeg kan komme og hjelpe ham. 

Før kameratens forklaring ble det bestemt at Kristiansen skulle sitte bak ei åpen dør til høyre for kameraten. Tiltalte hørte, men fikk ikke se, kameraten. 

- Jeg kjører til ham. Han hilser på avstand, men tar ikke ut hånda. Jeg hører metallyd. Får en ekkel følelse, jeg skjønner noe er veldig galt. Han setter seg inn i bilen, ser ikke på meg, sier han. 

- Så sier han «NN, jeg har drept noen».  

- «Kim, har du drept noen?».

BODDE HER: Det var inn i denne leiligheten, i underetasjen av huset, at kameraten ble ledet inn, truet med en kniv. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
BODDE HER: Det var inn i denne leiligheten, i underetasjen av huset, at kameraten ble ledet inn, truet med en kniv. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- «Ja, jeg har drept noen». Da ble jeg bare stille. Oppgitt, redd. Vet ikke hva jeg skal gjøre. Jeg har ingen steder å dra, han sitter rett ved siden av meg med kniv. Vi sitter der i kanskje 30 sekunder og så kjører vi mot gårdsplassen. Han sier «ikke prøv å stikk av». Jeg gjentar flere ganger at jeg ikke klarer å være med på det her, at jeg bare vil dra. «Jeg skal ikke si noenting, bare la meg dra», gjengir han. 

21-åringen gråter, må ta pauser. Snakker rolig og tydelig, og ser mot aktor. 

Han forteller at han så deler av det parterte liket. 

- Jeg skjønner at han vil jeg skal hjelpe ham å få det bort. 

- Han ler, virker psykotisk  - Jeg er lamslått, sier bare «Kim, hva er det du har gjort?». Det er vanskelig å beskrive, men han ler, virker psykotisk. Som om han forstår hva han har gjort.

- Jeg spør ham hvem det er, og da sier han: «Det er stefaren min», mens han smiler. 

Han sier han går rundt i huset, inn i et rom der han ikke trenger å se kroppsdelene. Så ser han et glass på kjøkkenbordet, som Kristiansen har lagt en kroppsdel oppi. 

- Da ble jeg... Det var et ubeskrivelig syn, sier han. 

De neste minuttene hjelper han Kristiansen med det han ber ham gjøre. 

- Jeg tør ikke å nekte, motsi ham. Jeg føler at livet mitt står på spill, sier han.

«Kim, ikke drep meg» Han forteller at de to kjørte den sju kilometer lange veien opp til Hafjelltoppen. Først la de et teppe i bilen, og plasserte likdelene oppå. «Kjør, eller så stikker jeg deg», skal Kristiansen ha sagt. 

- Jeg sa til ham «Kim, ikke drep meg». Han svarte: «Ikke vær redd, NN, jeg skal ikke drepe deg. Jeg er glad i deg, bare gjør som jeg sier, så går det bra»,. 

Han sier han så etter muligheter til å komme seg vekk, da de sto ved bålet. På et tidspunkt sto han alene ved bilen sin, men sier han tenkte for seg selv at han ikke ville klare å rygge ut i panikk på grusveien. 

Han forteller at han fikk kjøre vekk alene da Kim Andreas Kristiansen bestemte seg for å kaste spaden han hadde brukt til å grave bålplassen. 

Kameraten sier han dro hjem, og etter en stund begynte å vaske bilen ute på gårdsplassen. 

FORSVARER: Kim Andreas Kristiansens forsvarer, advokat Odd Ivar Grøn fra advokatfirmaet Lippestad. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
FORSVARER: Kim Andreas Kristiansens forsvarer, advokat Odd Ivar Grøn fra advokatfirmaet Lippestad. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Da jeg sto og vasket bagasjerommet, hørte jeg noe på grusen. Jeg skvatt til, og så opp. Det var Kim som sto der. Han begynte å le da han så meg. Jeg visste ikke hvor jeg skulle gjøre av meg, sier han.

- Han skulle visst bare ha noe i bilen, så han bare lukket opp og henta noe som lå i handskerommet. Jeg visste ikke at han hadde lagt noe der. En mobillommebok eller noe. Jeg begynte å gå inn, han spurte «går du inn?», som om det var en rar ting å gjøre. Så så jeg bare på ham, sa «Kim, stikk», og lukka døra.

21-åringen, som etter noen dager - mens Kristiansen var på rømmen - ble pågrepet i Bergen og siktet for medvirkning til drap og deretter falsk forklaring, sier han ikke visste hvordan han skulle klare å fortelle noen om det som hadde skjedd. Siktelsen er siden frafalt, og 21-åringen er nå kun vitne i saken. 

- Jeg prøvde bare å oppføre meg normalt overfor alle. Jeg visste ikke hvordan jeg skulle takle situasjonen, jeg var redd for konsekvensene og klarte aldri bryte et vanlig dagligdags mønster med å komme med hele den historien. Jeg visste jeg hadde et tog som gikk om noen timer, så det viktigste for meg var bare å komme meg på det og vekk fra situasjonen. Så jeg gjorde det, sier han. 

Han forsøkte å leve livet som vanlig i de påfølgende dagene. 

- Jeg visste det var bare et tidspunkt før jeg ble tatt, sier han, og forteller at han leste at Kristiansen var savnet. 
- Han så vekk Før kameraten inntok vitneboksen, sa bistandsadvokaten hans, Lorentz Stavrum, til Dagbladet at mannen gruet seg, men så fram til å bli ferdig med saken. 

- Det er veldig ubehagelig for ham å møte og å se tiltalte. Det er grunnen til at han har bedt om at tiltalte sitter bak døra, sier han.

Tidligere i dag forklarte Kristiansen selv hvordan kameraten så på ham da han tvang ham inn i leiligheten. 

- Jeg husker at (kameraten) så på meg. Et blikk. Han innså at det ikke var noen vits å stikke av engang. (...) Han begynte å se seg rundt. Jeg begynte å skjære, mens han så vekk. Jeg sa «det er bare kjøtt, det er ikke noe å bekymre seg over», sier Kristiansen i videoen mens han viser hva han gjorde. 

- (...) Han bare sto der, lamslått. Jeg ba ham hjelpe meg (...). Han så på meg, «nå er jeg bare inni det, så da får jeg ikke gjort noe uansett». Han hadde bare overgitt seg, sier Kristiansen om kameraten. 

Kristiansen ba fredag morgen, gjennom sin advokat Odd Ivar Grøn, om å få lov til å gå ut mens rekontruksjonen ble spilt av. Aktor Iris Øspdottir Storis mente Kristiansen burde bli, da han skal få spørsmål om videoen. Han ble sittende. 

Etter avspillingen spurte Iris Storås Kristiansen om telefonsamtalene han foretok etter drapet. Kristiansen ringte til rundt flere venner, men ingen av dem svarte.

- Jeg må ha ringt rundt helt til noen plukket opp telefonen, sier han.    
I går forklarte Kristiansen at han ba kameraten finne fram flere laken og ducktape, og hjelpe ham. Kristiansen forklarte i går at kameraten aldri deltok i parteringen. 
- Han har ikke rørt Bjarte. Jeg har blitt forklart i ettertid at jeg sa til han at det bare var å slappe av. At det bare er kjøtt. At alt går bra, «bare du gjør som jeg sier», sier han. 

Sju kilometer De to kjørte den omlag sju kilometer lange veien til plassen der den drepte 58-åringen seinere ble funnet. Der forsøkte tiltalte å grave en grop, men «skjønte at det ikke kom til å gå». Han helte over tennveske. 

- Jeg ville helst stå der og se på at det tar ordentlig fyr, men det vil ikke (kameraten). Han vil bare komme seg vekk. Så vi kjørte.

I RETTEN: Bistandsadvokat Nina Hjortdal (t.v.) er i retten for Kristiansens halvsøsken. De har fremmet et erstatningskrav for tapet av sin far. Aktor, statsadvokat Iris Storås, står ved siden av. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
I RETTEN: Bistandsadvokat Nina Hjortdal (t.v.) er i retten for Kristiansens halvsøsken. De har fremmet et erstatningskrav for tapet av sin far. Aktor, statsadvokat Iris Storås, står ved siden av. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

På vei ned, stoppet de ved elven der politiet noen dager seinere utførte et søk etter det de omtalte som «en gjenstand, ikke en person». 

Hvor viktig blir kameratens forklaring? 

- Den er sentral, siden han var tilstede drapsnatta. Innledningsvis hadde han det nok større betytning enn nå, siden Kristiansen har erkjent og forklart seg om det som skjedde, sier aktor Iris Storås til Dagbladet.  

HØRER PÅ: Rettspsykiaterne Terje Tørrisen og Helge Haugerud sitter overfor Kristiansen og overfor kameraten under forklaringene. De har tidligere vurdert Kim Andreas Kristiansen (24) som tilregnelig. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
HØRER PÅ: Rettspsykiaterne Terje Tørrisen og Helge Haugerud sitter overfor Kristiansen og overfor kameraten under forklaringene. De har tidligere vurdert Kim Andreas Kristiansen (24) som tilregnelig. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer