- Det var som å dra til en annen planet

James Cameron var det første mennesket som har vært i Marianergropens dypeste punkt på over 60 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag morgen norsk tid kom James Cameron opp til havoverflaten i sitt dykkerfartøy «Deepsea Challenger». Cameron er kanskje mest kjent som regissør for filmer som «Titanic» og «Avatar», men kan nå også smykke seg med å være mannen som har gjennomført det hittil dypeste solo-dykket.

Cameron var tydelig fornøyd da han kom opp til overflaten, og viste to tomler opp til kameraet da luka på «Deepsea Challenger» ble åpnet.

- Totalt isolert Han forteller at han fikk en følelse av å være totalt isolert da han var nesten 11 kilometer under havoverflaten.

- Det var som å dra til en annen planet og komme tilbake igjen på samme dag, sier han i et intervju med National Geographic channel.

Hollywoodregissørens første ord da den 11 tonn tunge enmannsubåten nådde havbunnen var «Alle systemer er OK».

- Dyrene som bor der er tilpasset det totale mørket. De har ikke farger, manger er helt hvite. Mange har ikke øyne, forteller Cameron til kanalen.

Twitret I løpet av timene på havets bunn tok Cameron også seg tid til å sende det som er verdens dypeste tweet om hva det var han så rundt seg, via moderskipet Mermaid Sapphire.

- Nådde akkurat havets dypeste punkt. Å nå bunn har aldri føltes så bra. Kan nesten ikke vente med å dele det jeg ser her med dere, skrev han.

Cameron filmet, tok bilder og prøver til forskning i de mange timene han var på bunnen.

Forrige dykk Sist et menneske nådde bunnen av Marianergropen i Stillehavet, rundt 35 mil sørvest for øya Guam, var i 1960. Oseanografen Jacques Piccard dykket da ned til 10.012 meter med spesialubåten Trieste.

Marianergropens aller dypeste punkt befinner seg i det såkalte Challengerdypet og er målt til 11.034 meter. Dette punktet er tidligere nådd med en ubemannet japansk ubåt.

TOMMELEN OPP: «Titanic»-regissøren viste to tomler opp da luka på «Deepsea Challenger» ble åpnet etter hans ferd til havbunnen, nesten 11 kilometer under overflaten. Foto: REUTERS/Mark Thiessen/National Geographic/Handout/Scanpix
TOMMELEN OPP: «Titanic»-regissøren viste to tomler opp da luka på «Deepsea Challenger» ble åpnet etter hans ferd til havbunnen, nesten 11 kilometer under overflaten. Foto: REUTERS/Mark Thiessen/National Geographic/Handout/Scanpix Vis mer