Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det var som å få et romvesen inn i leiligheten

I 20 år har han vært skandinaviske millionærers mareritt. Nå er den norske svindleren, pengeutpresseren og kidnapperen Philip Holst-Cappelen dømt til 18 års fengsel.

DØMT: Philip Holst-Cappelen (45) ble tirsdag dømt til 18 års fengsel for to grove hjemmeran, der han overmannet og tvang to svenske forretningsmenn til å overføre til sammen 15,6 millioner kroner. Holst-Cappelen er i en dom beskrevet som notorisk kriminell, og knyttes til hundretalls straffbare forhold. Foto: POLISEN
DØMT: Philip Holst-Cappelen (45) ble tirsdag dømt til 18 års fengsel for to grove hjemmeran, der han overmannet og tvang to svenske forretningsmenn til å overføre til sammen 15,6 millioner kroner. Holst-Cappelen er i en dom beskrevet som notorisk kriminell, og knyttes til hundretalls straffbare forhold. Foto: POLISEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stockholm tingrett idømte Holst-Cappelen lovens strengeste tidsbegrensede straff i Sverige for de to grove hjemmeranene han utførte i Sverige med fire måneders mellomrom i fjor.

To profilerte svenske millionærer ble i flere dager holdt som fanger i sine egne hjem, og ble under dødstrusler tvunget til å overføre til sammen 15,6 millioner kroner til den norske storbedrageren.

Philip Holst-Cappelen har selv forholdt seg helt stum under saken mot ham, som ble ført i Stockholm tingrett. Men de to svenske mangemillionærene, har fortalt i detalj om hva de ble utsatt for.

Dopet og bundet Da den svenske mangemillionæren (47) fra Göteborg kom hjem fra skiferie i Sveits 30. mars i fjor, lå det en lapp i postkassa hans: Håndverkere ville komme på besøk for å rense avløpsrørene neste dag. Så da det ringte på døra om morgenen dagen etter, ble 47-åringen ikke overrasket.

Men mannen som trådte inn i leiligheten var ingen rørlegger, men en bedrager, ettersøkt over hele verden igjennom Interpol. Han het opprinnelig Andre Simjak, skiftet navn til Andre Christian Wilhelmsen, deretter til Philip Sigval Bergesen. Nå går han under navnet Philip Holst-Cappelen.

47-åringen ble overmannet, lagt på sengen og bundet på hender og føtter.

- Du kommer til å få den verste uken i ditt liv, sa Holst-Cappelen til den svenske forretningsmannen.

I syv dager, igjennom påskehelga i fjor, ble Göteborg-mannen holdt fanget i sin egen leilighet. Han var bundet på hender og føtter hele tiden. Om natten ble han gitt sovemedisin. Om dagen ble han tvunget til å overføre 3,6 millioner kroner til kontoer Holst-Cappelen kontrollerte.

Hele tiden ble han truet på livet.

- Jeg tar deg med meg i døden om denne leiligheten stormes, sa Holst-Cappelen til millionæren.

- Stirrende blikk Göteborg-mannen våget ikke å anmelde ranet og kidnappingen til politiet. Fire måneder senere, slo den ettersøkte Philip Holst-Cappelen til igjen. Denne gangen var offeret en profilert 47 år gammel finansmann fra Stockholm.

Ved 07.30 tiden 31. august i fjor var stockholmsmannen på vei ut døra av leiligheten i for å følge datteren til skolen.

RAMMET: Investor Jan Haudemann-Andersen
Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN
RAMMET: Investor Jan Haudemann-Andersen Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN Vis mer

I det han åpnet ytterdøren ble han slått i bakken med stor kraft. En hanskekledd hånd holdt for munnen hans og han fikk ett kne i ryggen. I retten har finansmannen forklart at han «dirret av frykt».

- Compose yourself, mister, if you scream your daughter is in danger, sa overfallsmannen.

Finansmannen ble bundet på hender og føtter, og lagt på magen i senga.

I Stockholm tingrett har Philip Holst-Cappelen blitt utpekt som en av de to overfallsmennene.

Han beskrev Holst Cappelen som om «et romvesen» hadde kommet inn i leiligheten hans.

RAMMET: Eiendomsmekler Miguel Sørholt Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet
RAMMET: Eiendomsmekler Miguel Sørholt Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet Vis mer

- Han hadde et stirrende blikk, og huden hans var blank av svette. Han så ut som han var avært farlig, forklarte stockholmsmannen i retten.

Holst-Cappelen spurte aksjemegleren om hvor mye penger han hadde.

- 16 millioner, svarte finansmannen.

Da lo Holst-Cappelen rått:

- Jeg nøyer meg med 12 millioner, sa han.

Norske millionærer Finansmannen ble truet til å ta kontakt med sin bankforbindelse for å få overført 12 millioner svenske kroner til en annen konto. Kontoen tilhørte en 32 år gammel mann fra Indonesia, som var Holst-Cappelens medsammensvorne.

RAMMET: Eiendomsmekler Terje Tinholt 
Foto: JON TERJE H. HANSEN
RAMMET: Eiendomsmekler Terje Tinholt Foto: JON TERJE H. HANSEN Vis mer

32-åringen og to andre medhjelpere ble dømt til fengsel for medvirkning i de samme sakene tidligere i år.

Da Holst-Cappelen endelig ble arrestert i Spania tidligere i år, aksepterte han å bli utlevert til Sverige, men nektet utlevering til Norge.

Jotun-gründer Odd Gleditsch, meglersjef Lars Nordby i Pareto Securities, eiendomsmeglerne Miguel Sørholt og Terje Tinholt, rederne Niels Gregers Stolt-Nielsen og Camilla Marianne Grieg og investor Jan Haudemann-Andersen er blant rikingene som er svindlet eller forsøkt svindlet av Holst-Cappelen i Norge.

Det har ikke lyktes Dagbladet å få kontakt med Holst-Cappelens advokat Oscar Ihlebæk.

RAMMET: Jotun-gründer Odd Gleditsch
Foto: Knut Falch, SCANPIX
RAMMET: Jotun-gründer Odd Gleditsch Foto: Knut Falch, SCANPIX Vis mer