- Det var som å komme tilbake i et krevende politiavhør

Marte Deborah Dalelv grillet av lokale aviser.

SKAFFET DOKUMENTENE: For Marte Deborah Dalelv ble det enda en påkjenning å skulle skaffe de nødvendige papirene for at hun skal kunne komme seg hjem til Norge. Foto: Leif Stang / Dagbladet
SKAFFET DOKUMENTENE: For Marte Deborah Dalelv ble det enda en påkjenning å skulle skaffe de nødvendige papirene for at hun skal kunne komme seg hjem til Norge. Foto: Leif Stang / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DUBAI (Dagbladet): Hun reiste i formiddag til et kontor hvor hun skulle få de nødvendige papirene som gir henne rett til å forlate De forente arabiske emirater. 

- Der møtte jeg noen som har lest de lokale avisene her. De har en helt annen vinkling på min sak enn norske og internasjonale medier. Jeg ble spurt om hvorfor jeg gikk med denne mannen til hans rom, og hvorfor jeg i det hele tatt hadde anklaget ham for voldtekt. Det var som å være tilbake i et politiavhør, forteller Marte Deborah Dalelv til Dagbladet.  

Hun måtte ha et par timer for å summe seg og få igjen krefter etter møtet hos justismyndighetene.  

- Den arabiske forståelsen - Jeg tenker nå at jeg bare har møtt den arabiske forståelsen av det jeg er blitt utsatt for. De tenker på andre måter enn oss, og har andre referanserammer. Jeg valgte å ikke gå inn i en diskusjon, men forholdt meg taus overfor alle disse spørsmålene.  

Hun hadde tross alt fått benådning av emiren i går. Nå tenker hun bare på å komme seg hjem. Koffertene er pakket og står klare inne på rommet hvor hun har bodd den siste tiden, i den norske sjømannskirken i Dubai.

Den norske ambassaden jobber med å skaffe henne billetter.  

- Helt suverene - Jeg vet ikke om jeg reiser i kveld eller i morgen.  

Marte Deborah Dalelv er svært godt fornøyd med de norske politikerne og utenrikstjenesten som har jobbet for hennes sak.  

- Det har vært en kjempefin blanding av diplomati og mediepress. Politikerne våre har jobbet knallhardt. De har vært helt suverene. Jeg er så takknemlig overfor dem og alle andre som har hjulpet meg i denne tiden.  

- Nytt kulturkrasj Mannen fra Sudan, som hun anmeldte for voldtekt 5. mars i år, har også fått benådning av emiren. Lovene er slik her at begge parter i straffesaker som dette skal benådes hvis én av dem blir det. De har ikke samtalt seg imellom når de har møttes de siste dagene.  

- Akkurat nå er jeg bare veldig glad for å ha fått lov til å reise hjem. Jeg velger å ikke tenke mer på denne mannen, og heller ikke om jeg noen gang vil komme tilbake til Dubai eller emiratene. Jeg vil hjem til familie og venner. Det blir kanskje også et kulturkrasj etter å ha vært så lenge borte, men det går nok bra. Jeg gleder meg, sier Dalelv. 

KLAR: Dalelv er klar til å reise hjem. I dag fikk hun utreisevisumet sitt. Foto: Leif Stang / Dagbladet
KLAR: Dalelv er klar til å reise hjem. I dag fikk hun utreisevisumet sitt. Foto: Leif Stang / Dagbladet Vis mer