- Det var som å se dyr bli matet i en bås, som Guantanamo i Europa

Oppsiktsvekkende bilder avslører uverdige forhold i ungarsk flyktningleir.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rystende bilder avslører hvordan flyktninger blir behandlet i en av Ungarns største flyktningleire i Röszke, på grensen til Serbia.

I videoen øverst i saken kaster politiet ut loff til flyktningene som i desperasjon kjemper for hver matbit de kan få.

Det var den østerrikske politikeren Alexander Spritzendorfer som lastet opp videoen på Youtube.

Var på besøk for å dele ut mat og klær Hans kone, Michaela Spritzendorfer-Ehrenhauser filmet episoden da de to var på besøk i flyktningleiren for å dele ut mat og klær.

DETTE ER LEIREN:  Ungarske myndigheter har satt opp noen leirer der flyktningene blir registrert. Dette er den samme leiren som i videoen øverst i saken. Familien på bildet har flyktet fra Afghanistan. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
DETTE ER LEIREN: Ungarske myndigheter har satt opp noen leirer der flyktningene blir registrert. Dette er den samme leiren som i videoen øverst i saken. Familien på bildet har flyktet fra Afghanistan. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Det var som å se dyr bli matet i en bås, som Guantanamo i Europa sa Spritzendorfer til nyhetsbyrået AFP.

Dagbladet var i forrige uke her, på grensa mellom Serbia og Ungarn. Opptil flere tusen flyktninger krysser grensa inn i Ungarn hver dag, hvor de blir tvangsregistrert som asylsøkere i Schengen. Familier blir først internert i en midlertidig leir på et åpent jorde, hvor de er i maks et halvt døgn, før de flyttes til piggtrådleiren på videoen.

Der er det telt og senger.

- Disse folkene har gått i dagevis, de har krysset Middelhavet og risikert livene sine. De har flyktet fra krig i Syria, Afghanistan og Irak. Alt vi ber om er en human mottakelse, saBabar Baloch, talsmann i UNHCR, da til Dagbladet.

Etterforskes Ifølge Reuters har politiet nå på bakgrunn av videoen satt i gang en umiddelbar etterforskning av flyktningleiren. 

En talsmann for regjeringen, Zoltan Kovacs, forsvarer på sin side videoen med at «flyktingene normalt sett kun tilbringer noen timer der, før de blir sendt videre til bedre forhold». Men la til at de kan oppholde seg der i inntil to dager etter godkjennelse av EU, i følge Reuters.