- Det var som en dukke som ble kastet opp i lufta

Det ble tungt for den kvinnelige politibetjenten Karina Solberg å forklare seg for retten om hvordan hun opplevde påkjørselen av politimannen Børge Ivarsen den 4. mars i år.

STERKT VITNEPROV: Politibetjent Karina Solberg leverte et sterkt vitneprov i retten. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
STERKT VITNEPROV: Politibetjent Karina Solberg leverte et sterkt vitneprov i retten. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||ARENDAL (Dagbladet): - Det var som en dukke som ble kastet opp i lufta, fortalte hun gråtkvalt.

Karina Solberg forklarer at hun har klart å takle den dramatiske opplevelsen.

- Men jeg tenker på det hver eneste dag.

160 km/t Politikvinnen satt i en sivil politibil sammen med en kollega. Opprinnelig ønsket politibetjentene å stoppe bilen den tiltalte 28-åringen kjørte. Hovedsakelig på grunn av høy hastighet og manglende baklys.

Dette skjedde på Stoaveien ved Arendal. I stedet ble det politijakt i høy hastighet mot Grimstad.

Politibetjenten anslo at politibilen holdt en hastighet på rundt 160 kilometer i timen under deler av jakten. Noe som tyder på at tiltaltes anslag er i høyeste laget for en eldre Mazda.

Svekker Hva hastigheten lå på i tunnelen Grimstadporten, rett før tiltalte kjørte ned Ivarsen, har hun ikke svar på. Men bekrefter at de så politisperringen og at tiltalte la seg ut for å kjøre forbi sperringen.

Ikke så hun bremselys fra tiltaltes bil heller. Noe som svekker forsvarets forsøk på å antyde at tiltalte dempet hastigheten. Politikvinnen og hennes kollega stoppet.

De gikk straks i gang med førstehjelp på Børge Ivarsen. Et kvinnelig vitne tilkaller AMK.

Kollega Forklaringen til den mannlige politibetjenten samsvarer med sin kvinnelige kollega, om enn noe mer detaljert. Blant annet at de øket avstanden til tiltaltes bil vel vitende om spikermatter ved politikontrollen lenger framme.

I likhet med sin kollega så han en person bli kastet i været.

- Jeg så det var refleks på klærne, og sa det er en kollega.

Politibetjenten fortalte detaljert om førstehjelpen. Om arbeidet som ble gjort og om beskjeden fra legen på ambulansehelikopteret, som fortalte at Børge Ivarsen trolig ble drept momentant.    

Rolig Børge Ivarsens kollega, som var med og satte opp sperrepunktet ved Grimstadporten, forklarte seg svært rolig om det som skjedde. Trodde de hadde god tid til å legge ut spikermatter og forberede seg. Men situasjonen endret seg raskt.

HUSKER IKKE:Tiltalte og hans forsvarer Thor Bache-Wiik sliter med å finne forståelse hos aktoratet, da tiltalte husker lite eller ikke noe av den tragiske kjøreturen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
HUSKER IKKE:Tiltalte og hans forsvarer Thor Bache-Wiik sliter med å finne forståelse hos aktoratet, da tiltalte husker lite eller ikke noe av den tragiske kjøreturen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

- Vi rekker det ikke.

Politimannen fortalte at bilen kom i høy hastighet. Så Børge Ivarsen forsvinner ut av synet. Ser den forfulgte bilen passerer og hører et metallisk smell.

- Trodde han hadde kjørt på noe, men ikke på Børge.

 Han ser Mazdaen snurrer rundt i veibanen. Politimannen forsøkte å nå fram å få stoppet villmannskjøringen. Rakk det ikke. Først da blir han klar over kollegaen og at de andre politibetjentene holder på med Børge Ivarsen.

- Der endte det.

Men ikke for politimannen, som fortalte retten at han sliter med skyldfølelse og mestring i hverdagen. Han er for tiden sykemeldt.

UNDERSØKELSER: Politiet i full gang med undersøkelser der en 27 år gammel mann kjørte ned og drepte politimannen Børge Ivarsen i narkorus. 27-åringen hadde rømt fra åpen soning.  Politi og kollegaer på åstedet. FOTO: TORBJØRN BERG / Dagbladet
Mottatt fra epost: 04.03.2010
UNDERSØKELSER: Politiet i full gang med undersøkelser der en 27 år gammel mann kjørte ned og drepte politimannen Børge Ivarsen i narkorus. 27-åringen hadde rømt fra åpen soning. Politi og kollegaer på åstedet. FOTO: TORBJØRN BERG / Dagbladet Mottatt fra epost: 04.03.2010 Vis mer