Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det var som en rus. Det lå mye makt i å slå først

Ti prosent av de som siktes for vold i Norge er kvinner.

SLO JENTER: I magasinet Plot forteller «Johanne» hvordan hun havnet i en voldelig jentegjeng. Foto: Ellen Lande Gossner / Plot
SLO JENTER: I magasinet Plot forteller «Johanne» hvordan hun havnet i en voldelig jentegjeng. Foto: Ellen Lande Gossner / Plot Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Omtrent ti prosent av de som siktes for vold i Norge er kvinner. I det nyeste nummeret av magasinet Plot forteller «Johanne» (18) om hvordan ble beryktet i jentegjengen.

Den nå 18 år gamle jenta havnet tidlig i et dårlig miljø, og ble etterhvert beryktet fordi hun var god til å sloss.

- Det var som en rus etter hvert, det føltes bra å kunne legge folk i bakken. Det var en slags mestringsfølelse i det, sier 18-åringen til dokumentarmagasinet Plot.

Hun forteller at hun pleide å gå etter ansiktet, fordi hun visste at det var der det gjorde mest vondt.

- Det lå mye makt i å slå først, folk ble overrasket over at jeg slo.

Flere kvinner slår I 2002 ble 652 kvinner siktet for voldskriminalitet, viser tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB). I 2011 hadde tallet steget til 1007. Tallene for menn er henholdsvis 5717 i 2002, og 6325 i 2011.

En studie presentert i Tidsskrift for Den norske legeforening i 2011 viser at 9 prosent av kvinner som hadde vært i partforhold det siste halvåret hadde fiket til kjæresten. Seks prosent hadde slått, sparket eller bitt partneren sin.

Studien understreket at forskningen om kvinner som utøver vold mot partneren sin er begrenset, men studien gir lite støtte til antakelsen om at selvforsvar er et hovedmotiv for å utøve vold.

- De mest graverende formene for vold i samliv og parforhold handler som oftest om mannlige utøvere og kvinnelige ofre. Mer utbredt og mindre alvorlig partnervold er det derimot vel så ofte kvinner som menn som står bak, skriver forskerne.

Oslo S I en tilstandsrapport fra 2010 skriver Salto, som er et samarbeidsprosjekt mellom Oslo kommune og politiet om kriminalforbyggende tiltak blant barn og unge, om en gruppe unge jenter mellom 13 og 16 år som utøver vold både mot hverandre og andre jenter.

I en bekymringsmelding til barnevernet skrev politiet at jentegjengen, som «Johanne» var en del av, hadde vært involvert i en rekke voldsepisoder, og at flere av jentene ruset seg, skriver Plot.

En alvorlig voldsepisode, hvor «Johanne» banket en annen jente bevisstløs, ble fanget opp av et overvåkingskamera - og hun havnet på en barnevernsinstitusjon. Hun flyttet senere tilbake til moren, og har nå kommet seg ut av det voldelige miljøet.

- Noen ganger bare svartnet det for meg, det var som om jeg ikke var meg selv. Og etterpå ble jeg rolig, sier hun til Plot.

- Det handlet om respekt og om å ikke ta noe dritt. Jeg fikset ikke at folk snakket ned til meg.

Faksimile: Plot
Faksimile: Plot Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling