- Det var som i en krig

Her er de første bildene og øyenvitneskildringene av bombene som haglet rundt innbyggerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagens artilleriangrep er det alvorligste siden Koreakrigen endte i 1953, og en av de få som har vært til fare for sivile.

Innbyggerne på den sørkoreanske øya Yeonpyeong er nå evakuert til havnebyen Incheon vest for Seoul, og flere forteller om dramatiske timer.

I angrepet ble to sørkoreanske soldater drept, mens 16 ble skadet. Ytterligere tre sivile ble også skadet. Skadeomfanget på nordkoreansk side er ukjent.

- Trodde jeg skulle dø - Jeg trodde jeg skulle dø. Jeg var veldig, veldig redd, sier Lee Chun-ok (54) til nyhetsbyrået AP.

Hun satt i sitt hjem og så på TV da artilleriangrepet startet.

- Plutselig raste en vegg og en dør sammen, forteller hun.  

- Huset brant ned En annen av de evakuerte innbyggerne sier det hele var svært dramatisk.

- Det var som i en krig. Huset mitt har brent ned, sier hun.

STÅR I BRANN: Her evakueres innbyggere mens en rekke bygninger står i brann på øya Yeonpyeong. Øya ble rammet under et granatangrep. minst to personer skal være drept.  FOTO: AFP PHOTO
STÅR I BRANN: Her evakueres innbyggere mens en rekke bygninger står i brann på øya Yeonpyeong. Øya ble rammet under et granatangrep. minst to personer skal være drept. FOTO: AFP PHOTO Vis mer

- Jeg så alt fra militærbasen. Mange hus og fjellet sto i brann, sier en annen.

Over 200 granater skal ha landet på øya, de fleste traff den sørkoreanske militærbasen på øya.

Mulige motiv Ifølge Reuters pågikk det en sørkoreansk øvelse i det omstridte grenseområdet da nordkoreanske granter plutselig haglet over øya Yeonpyeong.

Angrepet kommer samtidig som den nordkoreanske makteliten forsøker å presse nabolandene og deres allierte tilbake til forhandlingsbordet vedrørende landets atomvåpenprogram.

Det ryktes i disse dager at Nord-Korea har et nytt materiale de klarer å benytte i framstillingen av atomvåpen.

Viser handlekraft Andre observatører peker på at angrepet kan være motivert av et indrepolitisk maktspill i Nord-Korea. Nylig utpekte diktatoren Kim Jong-il sin yngste sønn som framtidig arvtaker. Sønnen er uerfaren.

Angrepet blir derfor av noen tolket som familiens behov for å vise det militære at man fortsatt snakker om en ytterst handlekraftig og mektig hersker.

Men Nord-Korea er trolig lite interessert i en krig. Nord-Korea har allerede fått et rapp på fingrene av Kina - en landets få gamle venner.

TREFFER HUS: En nordkoreansk granat slår her inn i et hus på  øya Yeonpyeong. FOTO: AP Photo/YTN via APTN
TREFFER HUS: En nordkoreansk granat slår her inn i et hus på øya Yeonpyeong. FOTO: AP Photo/YTN via APTN Vis mer

Alene mot verden, er i drøyeste laget - selv for diktatoren i det lukkede landet.

KRISEMØTE: Den sørkoreanske presidenten Lee Myung-bak besøker her kriserommet som opereres av forsvarsledelsen. Foto: REUTERS
KRISEMØTE: Den sørkoreanske presidenten Lee Myung-bak besøker her kriserommet som opereres av forsvarsledelsen. Foto: REUTERS Vis mer