- Det var som om hele verden ble angrepet

I morgentimene 11. september 2001 var norske Nina Larson på vei til jobben i New York.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nyutdannete journalisten skulle først spise frokost med ektemannen Claude.

– Vi kom ut av t-banestasjonen ved World Trade Center da vi hørte et enormt brak rett over oss. Den første tanken var at det måtte ha vært et lavtflygende militærfly som brøt lydmuren, og jeg husker at jeg syns det var rart at de var ute på øvelse så tidlig på morgenen, forteller Larson.

Bak henne hadde American Airlines Flight 11 krasjet inn i World Trade Centers nordre tårn. Nina snudde seg ikke engang, gikk bare videre, helt til hun ble klar over at biler stanset midt i veien i morgenrushet.

– Vi snudde oss da en mann, som hang halvveis ut av bilvinduet, pekte oppover mens han ropte «Holy shit, a plane just hit the World Trade Center!».

Absurde scener

Nina var overbevist om at det var et militærfly som hadde krasjet under øvelse og løp for å kjøpe et engangskamera.

– Jeg tenkte bildene kunne bli interessante å ha i jobben. Mens jeg tok bilder, traff det andre flyet det søndre tårnet. Først da skjønte vi at det ikke dreide seg om noen ulykke, sier Larson og beskriver alt som hendte etterpå som helt absurd og surrealistisk. Nina og Claude løp foran skyen til kontoret hennes, der de håpet å komme i sikkerhet. Kontorlokalene var fulle av fremmede folk som hadde stormet inn på jakt etter telefoner og ly for den kvelende røyken.

– Min første tanke var at vi burde løpe for å hjelpe til. Men mannen min er arkitekt og holdt meg igjen. Jeg spurte om han virkelig trodde tårnene kunne kollapse. Så hørte vi et rullende tordendrønn da det søndre tårnet raste sammen. Vi sto sju-åtte kvartaler unna. En tjukk sky av røyk og støv rullet mot oss.

- Det var som om hele verden ble angrepet

»

– Det var fullstendig kaos. Overalt var det folk som forgjeves forsøkte å komme igjennom på mobilnettet. På TV-skjermene så vi at dette var på nyhetene verden over, og at fly hadde styrtet i Pentagon og Pennsylvania. Det var som om hele verden ble angrepet.

Tapstallene var 265 fra de fire flyene, 125 fra Pentagon og 2.650 i World Trade Center, inklusive 343 brannmenn som gikk inn i bygningene før de raste.

Brøt sammen

Den første uka etter 11. september jobbet Nina døgnet rundt med å rapportere fra New York, blant annet til Avisenes Nyhetsbyrå i Norge, som også formidlet bildene hun tok med engangskameraet.

– Sjokket og adrenalinet gjorde at jeg ikke sov på en uke. Men så tok jeg innover meg hva jeg hadde opplevd. Da gråt jeg i et helt døgn. Så ble jeg helt handlingslammet i flere dager. Jeg tenkte på alle de skrekkslagne menneskene i flyene, i bygningene og på bakken. Det tok fullstendig knekken på meg å tenke på alt disse menneskene og familiene deres må ha følt og tenkt.

I to år etter den dramatiske dagen jobbet Nina Larson på kontoret ved ruinene etter World Trade Center.

– Det første året var veldig tungt. I begynnelsen var det som en krigssone, bare søppel, bygningsrester og tanks i gatene. Ingen mennesker. Jeg måtte gjennom politi- og militærsperringer for å komme på jobb. Hver gang jeg så ut av vinduet så jeg tomrommet der de to tårnene hadde vært. Hver dag så jeg tusenvis av plakater med etterlysninger av savnede.

- Det var som om hele verden ble angrepet

I dag bor Nina og Claude med sin nyfødte datter i Paris. «Terror» er et begrep hun knytter personlige erfaringer til, men det endret ikke livet hennes.

– Nei, jeg tror ikke hendelsene 11. september påvirket meg mer enn de påvirket resten av verden, for det gjorde de jo. Det var en vekker. Men jeg har ikke levd livet annerledes eller gjort andre valg på grunn av det vi opplevde, sier hun.

(ANB)

<B>TRODDE DET VAR MILITÆRØVELSE:</B> Først da det andre flyet krasjet inn i World Trade Center skjønte norske Nina Larson at det ikke dreide seg om militærfly som hadde krasjet under øvelse.
<B>MINNET OFRENE:</B> President George W. Bush og Laura Bush la ned blomster under en minneseremoni for terrofrene.
<B>SAVNEDE:</B> Bildene av noen av de savnede etter terrorangrepene 9.september 2001 henger på Tribute WTC.