- Det var som om vi hadde landet på månen

Skadene etter et liv i Amstetten-kjelleren, kommer nå fram.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mandag tilstod Josef Fritzl (73) at han hadde holdt datteren Elisabeth (42) fanget i kjelleren i 24 år. I løpet av de 24 årene ble hun jevnlig voldtatt av sin far, noe som resulterte i til sammen sju barn - hvorav en døde kort tid etter fødselen. Tre av barna vokste opp i kjelleren sammen med Elisabeth.


Inntil for noen få dager siden hadde Kerstin (19), Stefan (18) og Felix (5) verken beveget seg utenfor fangehullet i kjelleren eller noensinne sett dagslys. De tre barna bærer sterkt fysisk og psykisk preg av den spesielle oppveksten.

Vettskremt og bleke

Leopold Etz i Amstetten-politiet var den første utenforstående som møtte Stefan og Felix da de ble løslatt fra kjelleren.

- Den virkelige verden var helt fremmed for dem. De virket begge vettskremt og var fryktelig bleke. De to guttene ble tatt opp fra kjelleren, og virket overveldet av dagslyset som de aldri før hadde opplevd, forteller Etz til den britiske avisa The Independent.

- Vi måtte kjøre veldig sakte til sykehuset, fordi de skuttet seg for hvert billys de så og for hver hump. Det var som om vi nettopp hadde landet på månen, sier Etz.

Ifølge både utenforstående eksperter og leger og psykologer som har møtt og undersøkt barna, vil Elisabeth og de tre barna som var hold fanget neppe kunne leve normale liv noensinne. Til det er de psykiske og fysiske skadene for store.

Mister tennene

- Det var som om vi hadde landet på månen

Foruten å ha et svekket immunssystem, lider alle av D-vitaminmangel, skriver The Times. Den viktigste kilden til D-vitamin er sollys, noe barna aldri har fått. Avisa hevder denne informasjonen kommer fra østerrikske myndigheter.

Ingen av de tre har noensinne vært hos lege eller tannlege, og den eldste jenta, Kerstin, skal ha mistet de fleste av tennene sine. Kerstins dårlig helse er årsaken til at 73-åringens dobbeltliv til slutt ble avslørt - hun ligger nå på sykehus i kunstig koma, og det er uvisst hvordan det vil gå med henne.

De tre barna skal også være anemiske, samt at kroppsholdningen deres er noe sammenkrøket og sterkt påvirket av at fanghullet bare var 170 cm høyt.

- De snakket lite sammen i kjelleren, opplyser Dr Berthold Kepplinger.

Kepplinger er sjef for klinikken hvor barna oppholder seg nå. Han forteller at barna har lært seg om verden via tv. Og det er også fra tv-en, som stod på det meste av tida i kjelleren, at de har fått mye av sitt vokabular.

Omfattende behandling

Foruten de fysiske skadene er ekspertene enige om at de tre barna ikke kan ha sluppet unna en slik oppvekst og historie uten psykiske plager.

- Men det avhenger mye av hva moren har fortalt dem opp gjennom årene. Om hun har forklart årsaken til deres fangenskap eller om de har akseptert det som en normaltilstand, sier psykoterapeut Rotraud Perner til The Times.

Barna får nå undersøkelser og behandling av et stort team bestående av psykologer, psykoterapeuter, nevrologer, logopeder og fysioteraputer, opplyser klinikksjef Kepplinger.

- Hver eneste av pasientene har gjennomgått unike traumer og vi gir dem alle individuell behandling, sier Kepplinger.

<B>VOLDSOMME TRAUMER: </B>Å ha vokst opp som fanger i denne kjelleren har gitt store fysiske og psykiske traumer for Elisabeth og de tre barna Kerstin (19), Stefan (18) og Felix (5).
<B>JOSEF FRITZL: </B> I løpet av de 24 årene i kjelleren ble Elisabeth jevnlig voldtatt av sin far. Og verken hun eller de tre barna hun hadde hos seg fikk se dagslys.
<B>TRANGT: </B> Barnas kroppsholdning er sammenkrøket og påvirket av at fangehullet bare var 170 cm høyt.