Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

20 dager på glattcelle i Japan

- Det var som tortur

Ingrid Martinussen (32) satt 20 dager isolert på en glattcelle i Tokyo. Nå er hun tilbake i Norge.

HJEMME: Norske Ingrid Martinussen er tilbake i Norge etter å ha vært fengslet i Japan. Reporter: Gunnar Hultgreen. Video: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

Ingrid Martinussen kommer aldri til å glemme onsdag 20. november i 2019. Det som så ut til å bli en vanlig dag på Sofia universitetet i Tokyo, ble starten på et mareritt.

- Jeg hadde akkurat låst meg ut av leiligheten, og skulle bare en tur innom legen, før jeg skulle på universitetet. Plutselig kom en dame gående mot meg. Hun holdt opp et politiskilt, og sa at jeg var siktet for narkotika, forteller Ingrid.

Arrestert

Hennes amerikanske venninne var allerede arrestert. De to, sammen med en annen amerikansk kvinne, var siktet for å ha forsøkt å smugle 142,69 gram med marihuana.

- Etter å ha ransaket leiligheten min, tok de med meg til politihuset. Først sa at de jeg bare skulle være der noen timer. Det ble 20 dager.

LØSLATT: Ingrid Martinussen (32) fra Ålgård i Rogaland, som siden 20. november har sittet isolert på ei glattcelle på politistasjonen Omiya Higashi i Saitama utenfor Tokyo, er løslatt. Vis mer

Ingrid Martinussen måtte levere fra seg klærne, og fikk utlevert en slitt joggedress, og plassert på ei glattcelle.

Marerittet

- Det var som et uvirkelig og grusomt mareritt. Jeg prøvde å fortelle politiet at jeg ikke hadde noe kjennskap til narkotika. De trodde ikke meg. Først etter noen dager fikk jeg advokat. Så ble ambassaden varslet. Noen fra ambassaden fikk heldigvis varslet familien min hjemme i Norge.

Hjemme på Ålgård i Rogaland tok familien til Ingrid grep, og fikk byttet ut den japanske advokaten, og sendt advokatfullmektig Farid Bouras fra advokatfirmaet Elden til Tokyo for å bistå Ingrid.

Ble ikke trodd

- Politiet trodde ikke på meg. Jeg har aldri hatt noe med narkotika å gjøre. Men uansett hva jeg sa; de trodde bare ikke på meg. Etter et par dager ble framstilt for fengsling. Heller ikke de to dommerne vil høre på meg. De fengslet meg for ti dager.

Ingrid ble plassert ei glattcelle i bydelen Saitama, noen få mil utenfor Tokyo sentrum.

«Fryktelig redd»

- Cella var helt tom, og det var kaldt. Jeg frøs og var fryktelig redd. Da jeg hadde sittet innelåst i ti dager, slik de to dommerne hadde bestemt, trodde jeg først at jeg endelig skulle bli løslatt. Men ingen ting skjedde, før seint ut på dagen. Da kom en politimann og sa at jeg var fengslet for nye ti dager.

- Hvordan var det å sitte i en politicelle i et fremmed land?

- Jeg har aldri hatt noe med verken politi eller narkotika å gjøre. Hva skal jeg si, det var rett og slett forferdelig, sier Ingrid.

Først da advokatfullmektig Farid Bouras oppsøkte politietterforskerne og statsadvokaten som hadde krevd at Ingrid Martinussen skulle fengslet, skjedde det noe.

Preget

- Statsadvokaten hevdet ved fengslingsmøtet at jeg kunne forfalske og ødelegge bevis, og jeg kunne finne på å rømme. Men etter 20 dager ble jeg løslatt. Politiet i Tokyo henla saken som intet straffbart forhold og løslot meg, forteller Ingrid Martinussen.

Fortsatt er hun preget av de tjue dagene på ei kald glattcelle i Tokyo.

- Det var verst rette etter at jeg ble løslatt, jeg gikk rundt og var redd for at politiet skulle finne på nye anklager mot meg. Heldigvis har det ikke skjedd noe mer. Men det er veldig godt å være hjemme i Norge.

- Skal du tilbake til Japan?

- Jeg må det. Forhåpentligvis får jeg en avtale med Sofia universitetet, slik at jeg kan gjøre ferdig masteroppgaven min i Norge. Men jeg er skremt, jeg trodde Japan var et sivilisert samfunn med et fungerende rettssystem. Min eneste erfaring med japansk politi, fengsel og retten er ikke bra.

- Jeg ble kastet på ei glattcelle, og satt der i 20 dager. Det er en erfaring jeg gjerne skulle vært foruten. Andre som tenker på å studere i utlandet, bør tenke seg om. Jeg hadde aldri trodd at noe sånt kunne skje. Verken med meg, eller i Japan.

«Jeg har vært heldig»

- Alle er ikke like heldige som meg. Jeg har en familie som gjorde alt de kunne for å hjelpe meg. Uten familien min og Farid Bouras, kunne jeg like gjerne blitt sittende i japansk fengsel. Straffen for å smugle marihuana er fra tre til fem års fengsel, forteller Ingrid Martinussen, som er ikke legger skjul på at hun er veldig glad for å være hjemme i Norge.

- Hvorfor tror du at politiet arresterte deg og anklaget deg for å smugle narkotika?

- Jeg vet ikke. Det må ha skjedd en misforståelse et eller annet sted.

Hele Norges coronakart